Reper istoric 25 iunie
1984: Au fost inaugurate lucrarile de constructie a Casei Poporului si a Bulevardului ”Victoria Socialismului” din Bucuresti.
Casa Poporului s-a construit pe fostul Dealul Spirii si este a doua constructie administrativa din lume ca suprafata, dupa Pentagon, de 64.800 kilometri patrati. Are o forma dreptunghiulara, cu dimensiuni impunatoare: 270 metri la fatada, 240 metri pe lateral, o inaltime de 84 metri si o adancime (sub 0 m) de 92 metri. Cladirea are 12 etaje, 4 niveluri subterane si un buncar nuclear, 1.100 incaperi, doua galerii monumentale de 180 metri lungime si 18 metri inaltime. Cea mai mare incapere este Sala Unirii, cu o inaltime de 16 metri si o suprafata de 2.200 metri patrati. A fost construita intre 1984 si 1989, pe locul unor manastiri demolate in acest scop si al Dealului Uranus, care a fost nivelat. Lucrarile de proiectare au fost facute de o echipa de arhitecti condusa de Anca Petrescu. Ceausescu a vrut ca aceasta cladire sa devina sediul presidentiei, comitetului central al partidului comunist si al unor ministere. In prezent cladirae este sediul Parlamentului Romaniei.
Alte evenimente importante din 25 iunie
1441: A fost consemnata prima mentiune a Adunarii Tarii in Moldova.
1659: Mihnea al III-lea ucide 30 de boieri, in timpul unui ospat.
1685: Constantin Cantemir, 73 ani, a fost numit domn al Moldovei.
1744: Micu Klein solicita fie satisfacerea revendicarilor romanesti, fie abandonarea unirii cu Roma.
1767: A incetat din viata compozitorul si organistul german Georg Philipp Telemann, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai prolifici compozitori ai lumii.
1848: Domnitorul Gheorghe Bibescu abdica.
1848: Nicolae Balcescu, secretar de stat pentru Afacerile Externe in Guvernul revolutionar provizoriu instaurat la 23 iunie, a adresat consulilor puterilor straine acreditati la Bucuresti o nota circulara prin care a anuntat in mod oficial instaurarea noului regim revolutionar si si-a exprimat dorinta de a intretine cu reprezentantii consulari straini relatii “de la egal la egal”..
1857: Charles Baudelaire a publicat volumul de versuri „Florile raului”.
1867: Lucien B.Smith, un american din statul Ohio breveteaza sarma ghimpata.
1888: I. L. Caragiale a fost numit director al Teatrului National din Bucuresti.
1897: In cladirea ziarului L’Independence Roumanie, vizavi de Palatul Telefoanelor, ruleaza primele vederi romanesti filmate.
1901: A murit Alexandru Candiano-Popescu, general al Armatei Romane, avocat si ziarist, fondator al ziarelor „Perseverenta” si „Democratia” si initiatorul miscarii „republicane” antidinastice din 1870.
1903: Marie Curie a prezentat in teza sa de absolvire descoperirea unui nou element chimic, radiumul.
1919: A aparut la Bucuresti, revista „Ideea europeana”, sub conducerea lui C. Radulescu Motru.
1923: S-a infiintat, la Bucuresti, Asociatia Culturala Sportiva C.F.R., nucleul Clubului Rapid de astazi.
1925: La cinematograful „Egipt” din Hollywood, are loc premiera de gala a filmului „Goana dupa aur”, cu Cherles Chaplin.
1950: Trupele nord-coreene au atacat Coreea de Sud, incercand sa refaca unitatea tarii, incepand astfel razboiul coreean.
1955: A fost infiintata, la Bucuresti, Bibioteca Centrala de Stat, azi Biblioteca Nationala.
1990: A inceput primul Congres al sindicatului CNSLR.
1991: Incepe razboiul civil din Iugoslavia.
1992: Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat Carta Europeana a limbii regionale, minoritare, comunitare.
1996: Executivul a adoptat o decizie privind abrogarea Hotararii Guvernamentale nr. 765/8 noiembrie 1991, prin care a fost interzisa efectuarea oricaror livrari de arme si echipament militar din Romania catre fosta Iugoslavie.
1997: A incetat din viata celebrul oceanograf francez Jacques-Yves Cousteau. A condus expeditii oceanografice la bordul vasului “Calypso”, turnand filme documentare despre lumea subacvatica.
Zile de nastere vedete si personalitati
1894: S-a nascut Hermann Oberth, inginer si fizician, considerat parintele aeronauticii.
S-a nascut la Sibiu, iar in 1912 a devenit student la medicina al Universitatii din Munchen, participand apoi ca medic militar la Primul Razboi Mondial. S-a intors apoi la universitate, dar a inceput sa studieze fizica cu profesori ilustri ai vremii. In 1922, lucrarea sa de doctorat despre stiinta rachetelor a fost respinsa, fiind considerata utopica. Ea a fost publicata insa si a reusit sa iste o serie de controverse. In toamna lui 1929, Hermann Oberth a lansat prima sa racheta cu combustibil lichid, numita Kegelduse. Pe langa rusul Konstantin Tiolkovski si americanul Robert Goddard, este unul dintre cei trei parinti fondatori ai stiintei rachetelor si astronauticii. Cei trei nu au colaborat niciodata in mod activ, concluziile cercetarilor lor fiind insa identice, desi cercetarea a avut loc in mod independent. Hermann Oberth s-a retras in 1962, la varsta de 68 de ani. Criza petrolului din 1977 l-a facut sa se concentreze asupra surselor alternative de energie, aceasta ducand la conceptia planului unei centrale eoliene. A murit la 28 decembrie 1989, la varsta de 95 de ani, la Feucht.
1858: S-a nascut Georges Courteline, dramaturg francez.
1864: S-a nascut Hermann Nernst; chimist german, laureat al premiului Nobel in 1920, a formulat cel de-al treilea principiu al termodinamicii si a inventat una dintre primele lampi electrice cu incandescenta.
1887: S-a nascut George (Francis) Abbott, regizor, producator, dramaturg si actor american. A realizat productii dintre cele mai populare, pe Broadway, intre anii 1920-1960.
1903: S-a nascut George Orwell, scriitor si publicist american.
1907: S-a nascut Hans Daniel Jensen, fizician atomist german, laureat al Premiului Novel pentru Fizica in anul 1963.
1924: S-a nascut Sidney Lumet, regizor american de film.
1925: S-a nascut Paul Gherasim, scriitor roman.
1926: S-a nascut Ingeborg Bachmann, scriitoare germana.
1928: S-a nascut Serban Papacostea, istoric roman, directorul institutului de istorie “Nicolae Iorga”, membru corespondent al Academiei.
1937: S-a nascut Dorel Visan, actor roman.
1963: S-a nascut George Michael, pe numele real Georghios Kyriacos Panayiotou, solist vocal si compozitor britanic, fost component al trupei Wham.
1968: S-a nascut Dorinel Munteanu, sportiv roman, antrenor-fotbalist la CFR Cluj.
Calendar religios 25 iunie
Calendar crestin ortodox:
Sf.Mare Mucenita Fevronia; Cuviosii Dionisie si Dometie
Calendar crestin greco-catolic:
Cuv M Febronia (sec IV)
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Wilhelm, abate
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult