Ziua Africii. In 1963, la I-a conferinta a conducatorilor statelor africane a fost intemeiata Organizatia Unitatii Africane. ONU a declarat aceasta zi ca Ziua Eliberarii Africii.
Ziua Nationala a Argentinei
Ziua Nationala a Iordaniei
Reper istoric 25 mai
Ziua mondiala a copiilor disparuti. In dimineata zilei de 25 mai 1979, Etan Patz, din New York, in varsta de 6 ani, dispare in drum spre scoala si de atunci nimeni nu l-a mai vazut. Povestea zguduie intreaga opinie publica americana. Este lansata cea mai ampla campanie de cautare a vreunei persoane disparute. Recompensa oferita a fost fabuloasa.
In 1980, mai multe organizatii americane potroneaza manifestari in amintirea lui Etan, iar la 25 mai 1983, presedintele Ronald Reagan declara ziua de 25 mai Ziua nationala a copiilor disparuti Missing Children’s Day. Ulterior, tot mai multe state europene au luat aceeasi hotarare, astfel ca 25 mai a devenit Ziua Internationala a Copiilor Disparuti.
Scopul marcarii acestei zile este de a transmite un mesaj de speranta si solidaritate parintilor ai caror copii au disparut, de a determina opinia publica sa se gandeasca in aceasta zi la toti copii disparuti si de a impulsiona autoritatile publice si ONG-urile sa continue demersurile pentru combaterea si prevenirea disparitiilor de copii. Floarea de Nu-Ma-Uita a fost aleasa ca simbol al „Zilei Nationale a Copiilor Disparuti” ca urmare a actiunii desfasurate in Canada in 1995 cu ocazia Summit-ului pe Probleme de mediu de la Halifax. Cu aceasta ocazie, au fost distribuite copiilor 50000 de afise biodegradabile pe care erau fixate 2 milioane de seminte de Nu-Ma-Uita, care plantate au inflorit.
Din 2002, la 25 mai – Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, Child Focus distribuie brose sub forma florii de Nu-Ma-Uita ca gest de solidaritate cu parintii ai caror copii au disparut.
Alte evenimente importante din 25 mai
1681: A murit Pedro Calderon de la Barca, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii; a scris peste 120 de comedii, dintre care: „Viata e vis”, „Printul constant”
1827: Romanul Petrache Poenaru breveteaza la Paris „condeiul portaret fara sfirsit, alimentandu-se insusi cu cerneala”, precursorul stiloului de mai tarziu.
1856: Ia fiinta la Socola, langa Iasi, societatea „Unirea”, care avea ca scop organizarea luptei pentru unirea Moldovei cu tara Romaneasca.
1862: Mihail Kogalniceanu a tinut, in parlament, celebrul discurs despre «imbunatatirea soartei teranilor», in care se pronunta pentru improprietarire si abolirea clacii
1883: A murit compozitorul Ciprian Porumbescu
1919: Prima auditie, la Bucuresti, a Simfoniei a III-a de George Enescu, sub bagheta compozitorului
1920: Are loc inaugurarea Operei Nationale din Cluj, cu opera Aida de Verdi, interpretata in limba romana.
1927: A murit Dimitrie Dan, folclorist
1930: S-a prabusit cu avionul, accidentandu-se mortal, pe cand executa un zbor de scoala, pilotul Mircea Cantacuzino socotit intemeietorul turismului aerian. Pilotul era detinatorul Brevetului de turism aerian nr.1. in memoria sa a fost instituit concursul anual dotat cu Cupa M. Cantacuzino
1949: Conducerea PCR ia decizia de incepere a lucrarilor la Canalul Dunare-Marea Neagra.
1954: A murit Robert Capa, fotograf maghiar, unul dintre cei mai renumiti fotografi de razboi ai secolului XX
1961: Presedintele John F. Kennedy a facut in mod oficial anuntul aselenizarii unei navete spatiale americane
1977: Premiera filmului „Razboiul stelelor”, in regia lui George Lucas
1979: Are loc premiera filmului Alien, avandu-i in rolurile principale pe Tom Skerritt si Sigourney Weaver.
1979: Are loc cel mai mare accident aviatic civil din istoria americana. Un avion apartinand American Airlines se prabuseste, ucigand 271 persoane de la bord si alte doua persoane de la sol, aflate intr-un parc de rulote.
1985: Republica Bangladesh a fost lovita de un ciclon tropical, in urma caruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.
1987: Vizita oficiala de prietenie a lui Mihail Gorbaciov, secretar general al P.C.U.S. la Bucuresti
1995: A avut loc, la Bucuresti, primul congres mondial „Dracula”.
1998: A murit scriitorul Stefan Banulescu
2002: A murit Stefan Augustin Doinas, poet, eseist si traducator.
2004: A fost deschis oficial muzeul «Vasile Grigore».
2006: Are loc, la Bucuresti, Bienala Internationala de Arta Contemporana.
2007: A avut loc inaugurarea Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS, primul organism nonguvernamental din Romania care are ca principal obiectiv problema copiilor disparuti, abuzati sau exploatati sexual A murit atletul Victor Firea, primul reprezentant al Romaniei in structurile Federatiei Internationale de Atletism.
2008: Nepalezul Min Bahadur Sherchan, in varsta de 77 de ani, a ajuns pe varful Everest, impreuna cu cei 12 serpasi care l-au insotit, si a devenit cel mai in varsta om care s-a catarat pe „acoperisul lumii”, doborand recordul stabilit in 2007 de alpinistul japonez Katsusuke Yanagisawa, (71 de ani). Everestul, cel mai inalt varf din lume (8.848 metri), e pozitionat la granita dintre Nepal si Tibet, fiind cucerit prima oara in 29 mai 1953 de britanicul Edmund Hillary si nepalezul Tenzing Norgay.
Zile de nastere vedete si personalitati
1803: S-a nascut Ralph Waldo Emerson, scriitor si filosof, fondatorul transcendentalismului.
1865: S-a nascut fizicianul olandez Pieter Zeeman; Premiul Nobel pentru fizica pe 1902 (pentru efectul fizic ce-i poarta numele)
1884: S-a nascut Jean-Richard Bloch, scriitor francez.
1893: S-a nascut Ludovic Feldman, violonist si compozitor.
1898: S-a nascut Constantin I. Balmus, filolog, traducator din limbile latina si greaca; autor al unor interesante cercetari dedicate literaturii elene si latine.
1908: S-a nascut Costin Kiritescu, doctor in stiinte economice si filosofice, autor a peste 400 de articole dedicate studiului monedei
1921: S-a nascut Jack Steinberger, fizician american de origine germana ; impreuna cu colegii sai Leon Lederman si Melvin Schwartz, a facut cercetari asupra particulelor subatomice, a fortei nucleare si a radioactivitatii; cei trei au primit Premiul Nobel pentru fizica pe 1988 pentru descoperirea legaturii dintre neutroni.
1926: S-a nascut Miles Davis, cantaret de jazz, compozitor si conducator de orchestra american.
1926: S-a nascut Kitty Kallen, cantareata americana.
1927: S-a născut Norman Petty, pianist, compozitor si producator american
1929: S-a nascut Stefan Stefanescu, istoric; s-a preocupat de istoria structurilor socio-politice medievale ale tarii Romanesti.
1929: S-a nascut Beverly Sills, soprana.
1930: S-a nascut Nina Behar, regizor de film documentar.
1933: S-a nascut Eugen Simion, critic si istoric literar.
1938: S-a nascut Maria Slatinaru-Nistor, soprana.
1939: S-a nascut Ian McKellen, actor de film
1941: S-a nascut Vladimir Voronin, presedinte al Republicii Moldova.
Calendar religios 25 mai
Calendar crestin ortodox:
Duminica a 5 a dupa Pasti (a Samarinencii); A treia aflare a Capului Sf.Ioan Botezatorul; Sf.Mucenic Celestin
Calendar crestin greco-catolic:
Duminica a 5 a dupa Pasti (a Samarinencii). A treia aflare a Capului Sf Ioan Botezatorul
Calendar crestin romano-catolic:
DUMINICA a 8-a de peste an. Ss. Beda Venerabilul, pr. inv.; Grigore al VII-lea, pp.; Maria Magdalena de’Pazzi, fc.
Sursa: eMM
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult