Tintoretto – Buna Vestire |
Reper istoric 25 martie
Bunavestire (Buna Vestire) – Cea mai importanta sarbatoare inchinata Fecioarei Maria, cunoscuta in popor si sub denumirea de Blagovestenie.
Buna Vestire este o sarbatoare cu data fixa (25 martie), de la care incepe sa curga perioada de 9 luni – pana la Craciun – cat Maria L-a purtat in pantece pe Iisus. Fecioara din Nazaret, crescuta in Templu pana la 15 ani si apoi data in tutela dreptului Iosif (caci parintii ei murisera intre timp), a fost aleasa de Dumnezeu si a primit instiintare prin Arhanghelul Gavriil: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har! Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei… Si iata, vei lua in pantece si vei naste fiu, si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema…” (Luca 1, 28-32). Fecioara, cutremurandu-se in sufletul ei, s-a smerit voii lui Dumnezeu, zicand: „Iata roaba Domnului! Fie mie dupa cuvantul tau!” (Luca 1, 38). Si Arhanghelul l-a vestit in vis si pe Iosif (tutorele si logodnicul Mariei, care nu se atinsese de ea, ci o avea doar in grija) de zamislirea si nasterea cea minunata: „Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant…” (Matei 1, 20).
Traditii de Bunavestire sunt in numeroase zone ale tarii, iar acestea au alta conotatie decat cea religioasa. Astfel, in aceasta zi este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor. In Romania, in afara denumirii de Blagovestenii, sarbatoarea mai este cunoscuta si ca Ziua Cucului. Cucul, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii, iar primul sau cantec, care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie asteptat in haine curate, cu stomacul plin si cu bani in buzunar. O alta credinta era aceea ca atunci cand o persoana auzea pentru prima oara cantand cucul in an trebuie sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait.
In Maramures, traditiile de Bunavestire se leaga de purificarea nu doar a oamenilor, ci a casei. Astfel, in trecut se obisnuia sa se aprinda focuri pe dealuri pe care erau puse lucruri de prisos din gospodarie. Ritualul era cunoscut sub numele Noaptea focurilor, pentru ca se facea dupa apusul soarelui. In alte zone ale tarii, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica.
Fiind dezlegare la peste, se mai spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.
Alte evenimente importante din 25 martie
25 martie – Ziua nationala a Greciei: Proclamarea independentei fata de Imperiul Otoman in 1821.
25 martie – Ziua Politiei Romane
101: Imparatul Traian paraseste Roma, indreptandu-se spre Moesia Superioara, pentru a incepe luptele cu dacii, condusi de regele Decebal; aceasta data marcheaza inceputul primului razboi daco-roman (101-102)
963: Fondarea statului Luxemburg, ce a devenit Ducat in 1815, iar in 1867 si-a castigat independenta fata de Belgia.
1245: O scrisoare a Papei Innocenţiu al IV-lea (1234-1254) menţionează existenţa românilor în spaţiul danubiano-pontic
1448: Prima domnie a lui Vlad Tepes in Tara Romaneasca.
1608: Ridicarea Manastirii Cernica, ctitorie a lui Cernica Stirbei.
1643: Se tipareste, la Iasi, lucrarea Cartea romaneasca de invatatura, a mitropolitului Varlaam
1801: Moare Novalis (Friedrich Leopold von Hardenberg), poet romantic german
1807: In Marea Britanie este abolit comertul cu sclavi
1821: Incepe razboiul de independenta al Greciei fata de Imperiul Otoman, incheiat in 1829.
1918: Claude Debussy, compozitor francez
1949: Ia fiinta Uniunea Scriitorilor din Romania prin fuziunea Societatii Scriitorilor Romani cu Societatea Autorilor Dramatici
1957: Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg au semnat Tratatul de la Roma prin care s-au creat cele trei Comunitati Economice Europene.
1958: Moare Constantin Ramadan, actor
1991: Au fost pronuntate sentintele in procesul membrilor C.P.Ex al C.C. al fostului P.C.R, dupa un proces de 248 de zile. Pedepsele au variat intre 5 luni si 6 ani de inchisoare, fiind achitati: Gh. David, C. Olteanu, Gh. Oprea, C. Radu, Gh. Pana, Iosif Szasz.
1993: Romania si Belize au hotarat stabilirea de relatii diplomatice la nivel de ambasada.
1994: Presedintele Ion Iliescu a gratiat membrii supleanti ai C.P.Ex. ai fostului P.C.R.: Stefan Andrei, Silviu Curticeanu, Suzanica Gadea, Mihai Gere, Ana Muresan, Ioan Toma, Ion Stoian.
1996: Romania si Armenia au semnat noua noi acorduri in diverse domenii, cu ocazia vizitei oficiale pe care presedintele Iliescu a intreprins-o la Erevan.
1999: Georgia a devenit cel de-al 41-lea membru al Consiliului Europei, in urma unei decizii a Comitetului de Ministri, organul executiv al Consiliului Europei.
1999: Uniunea Europeana a decis sa acorde un ajutor de urgenta de doua milioane de euro fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM), ca urmare a „agravarii dramatice” a situatiei din provincia Kosovo.
1999: Iugoslavia a introdus starea de razboi si a rupt relatiile diplomatice cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Franta,
2000: Vizita Papei Ioan Paul II in Israel este considerata „o etapa majora spre reconciliere” de catre premierul Ehud Barak.
2001: Presedintele Ion Iliescu si fostul sef al statului, Emil Constantinescu, au inaugurat Galeria de Arta Romaneasca Moderna a Muzeului National de Arta.
2001: Ofensiva armatei guvernamentale macedonene impotriva rebelilor albanezi din orasul Tetovo.
2001: Presedintele rus Vladimir Putin si premierul japonez Yoshiro Mori s-au angajat la Irkutk, in Siberia, sa continue eforturile in vederea semnarii unui tratat de pace intre cele doua tari.
2001: Aproximativ 24 de milioane de norvegieni, danezi, suedezi finlandezi si islandezi pot calatori fara pasapoarte in celelalte zece tari UE semnatare ale Conventiei de la Schengen.
2002: Premierii celor 10 state candidate la admiterea in NATO se intalnesc la Bucuresti, („Primavara Noilor Aliati”), ultima lor reuniune inaintea summitului de la Praga din noiembrie.
2002: Marea Britanie avertizeaza ca isi rezerva dreptul de a declansa un atac nuclear asupra Irakului, in cazul in care arme chimice sau biologice sunt lansate asupra trupelor sau civililor britanici.
2002: Un tablou necunoscut al pictorului francez Paul Gaugain (1848-1903), studiul „Pont roulant au bord de la Seine”, a fost vandut cu 69.000 de euro in cadrul unei licitatii la Douai.
2002: Astronomul britanic John Chambers, fost angajat al NASA, a descoperit ca sistemul solar a cuprins odinioara o planeta asemanatoare cu Pamantul, dar care a fost „inghitita” de Soare, estimand ca acea planeta era mai mica decat Terra si gravita in jurul lui Marte.
2002: Partidele liberale din centrul, sud-estul si estul Europei au adoptat, cu ocazia celui de-al 15-lea congres al Internationalei Liberale, o carta de cooperare regionala.
2002: Fumatul la bordul aeronavelor companiei Tarom este interzis, masura vizand atat cursele interne, cat si cele international.
2004: Papa Ioan Paul al II-lea a primit in mod exceptional, premiul german Carol cel Mare, care se decerneaza unei personalitati ce si-a adus contributia la unitatea Europei.
2004: Armata israeliana a arestat la un punct de control din orasul Nablus, un palestinian de 14 ani care purta o centura exploziva, acesta fiind unul dintre cei mai tineri teroristi palestinieni retinuti.
2004: Comitetul Olimpic Roman a instituit, cu ocazia implinirii a 90 de ani de la infiintare, Colanul cu insigna, distinctie acordata pentru performantele ce contribuie la dezvoltarea miscarii sportive.
2004: Romania a incheiat procesul de distrugere a minelor antipersonal, fiind detonate in poligonul de la Cislau (judetul Buzau) ultimele 10 mine din stocul de 1.049.434 din dotarea MApN.
2004: Premierul britanic, Tony Blair, a fost primit de presedintele libian, colonelul Muammar Kadhafi, in apropiere de Tripoli, intr-o vizita de normalizare a relatiilor intre Marea Britanie si Libia.
Aniversari vedete si personalitati
1935: S-a nascut Victor Iancu, scriitor maramuresean, profesor al Universitatii de Nord Baia Mare. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, promotia 1960, parcurgand apoi toate treptele din cariera didactica, pana la cea de profesor universitar. A fost, sef de catedra, prorector, conducator de doctorat. A facut si politica la nivel inalt, activand in PNTCD, fiind o perioada secretar general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO. A fost lector de limba si literatura romana la Universitatile din Milano si Torino. Victor Iancu a scris numeroase volume de specialitate, dar si reportaje, romane, teatru, fiind unul dintre cei mai prolifici scriitori maramureseni. A debutat in volum in 1975, la Editura Facla. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A decedat in 21 iunie 2008. Citeste si… Profesorul si scriitorul Victor Iancu – personalitate emblematica pentru Universitatea de Nord – a incetat din viata
1813: S-a nascut Cezar Bolliac, scriitor si publicist, primul poet social roman si primul arheolog roman .
1813: S-a nascut Aleksandr Sergheevici Dargomijski, compozitor rus.
1819: S-a nascut Ludovic Wiest, compozitor roman
1821: S-a nascut Leovey Klara, pedagog si scriitoare maramureseana. Nascuta la Sighetu Marmatiei, de tanara a fost atrasa de lumea artistica. In perioada 1846-1849 este angajata ca pedagog la scoala de fete condusa de Teleky Blanka. Dupa infrangerea revolutiei pasoptiste, este arestata in 1851 si, dupa doi ani de cercetari, este condamnata la cinci ani de detentie severa si inchisa impreuna cu Teleky Blanka in puscaria Kufstein de langa Viena. Eliberata in 1856, se intoarce la Sighet, unde devine director al scolii de fete care va functiona pana in 1862, cand este inchisa de guvernul austro-ungar. Este printre fondatorii revistei „Maramaros” din Sighet. Leovey Klara a murit la 8 aprilie 1897, in urma unui tragic accident de omnibuz, fiind inmormantata la cimitirul reformat din Sighet. In memoria ei, liceul cu predare in limba maghiara din Sighetu Marmatiei ii poarta numele.
1857: S-a nascut Elena Teodorini, soprana, una dintre gloriile artei lirice romanesti
1819: S-a nascut Ludovic Wiest, compozitor roman
1821: S-a nascut Leovey Klara, pedagog si scriitoare maramureseana. Nascuta la Sighetu Marmatiei, de tanara a fost atrasa de lumea artistica. In perioada 1846-1849 este angajata ca pedagog la scoala de fete condusa de Teleky Blanka. Dupa infrangerea revolutiei pasoptiste, este arestata in 1851 si, dupa doi ani de cercetari, este condamnata la cinci ani de detentie severa si inchisa impreuna cu Teleky Blanka in puscaria Kufstein de langa Viena. Eliberata in 1856, se intoarce la Sighet, unde devine director al scolii de fete care va functiona pana in 1862, cand este inchisa de guvernul austro-ungar. Este printre fondatorii revistei „Maramaros” din Sighet. Leovey Klara a murit la 8 aprilie 1897, in urma unui tragic accident de omnibuz, fiind inmormantata la cimitirul reformat din Sighet. In memoria ei, liceul cu predare in limba maghiara din Sighetu Marmatiei ii poarta numele.
1857: S-a nascut Elena Teodorini, soprana, una dintre gloriile artei lirice romanesti
1881: S-a nascut Bela Bartok, compozitor, pianist si folclorist ungar.
1885: S-a nascut Mateiu I. Caragiale, scriitor.
1903: S-a nascut Frankie Carle (Francis Nunzio Carlone), pianist, compozitor si sef de orchestra american.
1921: S-a nascut Simone Signoret, actrita franceza.
1924: S-a nascut Bonnie (Buckingham) Guitar, chitarista si cantareata americana.
1934: S-a nascut Johnny Burnette, cantaret si compozitor american
1938: S-a nascut Hoyt Axton, cantaret si compozitor american.
1940: S-a nascut Anita Bryant, cantareata americana.
1942: S-a nascut Ana Blandiana, poeta.
1942: S-a nascut Aretha Franklin, cantareata americana.
1947: S-a nascut Elton John, solist si compozitor britanic.
1947: S-a nascut John Rowles, cantaret neo-zeelandez.
1947: S-a nascut Jack Hall, basist american (Wet Willie, Yellow Dog, Charlie Daniels Band).
1948: S-a nascut Michael Stanley, cantaret, chitarist si compozitor american.
1951: S-a nascut Maizie Williams, vocalista britanica (Boney M).
1955: S-a nascut Ion Marin, fotbalist roman.
1959: S-a nascut Dale Davis, baschetbalist american
1960: S-a nascut Steve Norman, percutionist si saxofonist britanic (Spandau Ballet).
1965: S-a nascut Tracy Chapman, cantareata si compozitoare de succes in anii `80.
1966: S-a nascut Jeff Healey, chitarist si sef de orchestra, canta la chitara de la varsta de trei ani, tinand neconventional instrumentul, pe genunchii sai.
1968: PS-a nascut lavka Lonich (Jam & Spoon), cantareata americana
Calendar religios 25 martie
Calendar crestin ortodox:
Buna Vestire – Arhanghelul Gavriil vesteste pe Fecioara Maria ca va naste de la Duhul Sfant pe Mintuitorul Lumii, Isus Hristos; Dezlegare la peste
Calendar crestin greco-catolic:
BUNAVESTIRE. Dezlegare la peste
Calendar crestin romano-catolic:
BUNA VESTIRE Sfantul Dismas
Sursa: eMM.ro