Reper istoric 25 noiembrie
1972: Inginerul roman Henri Coanda, creatorul primului avion cu reactie din lume, a incetat din viata la varsta de 86 de ani.
Omul de stiinta, care a obtinut pe parcursul vietii 250 de brevete, a fost un pionier al aviatiei.
S-a nascut in 7 iunie 1886 la Bucuresti si a urmat Liceul “Sfintul Sava” din localitatea natala, dupa care Liceul Militar din Iasi. In 1905, a devenit ofiter de artilerie, iar patru ani mai tarziu a absolvit Scoala Superioara de Aeronautica din Paris, perioada in care a realizat machete de avioane si rachete cu care a reusit sa surprinda specialistii. In data de 16 decembrie 1910, la Salonul Internatioinal de Aeronautica de la Issy les Moulineaux din Paris, Henri Coanda a revolutionat aeronautica cu una dintre cele mai importante creatii ale sale.
El a prezentat si pilotat primul avion cu reactie din lume, cunoscut ca “biplanul Coanda”. Calitatile sale de constructor nu au fost trecute cu vederea, astfel ca a fost imediat angajat la Uzinele de Avioane din Bristol unde a ramas pana in 1914. In acelasi an a inventat tunul fara recul pentru aviatie. Una dintre descoperirile sale de senzatie a fost “efectul Coanda”, in 1934 el obtinand brevetul pentru inventia sa “Procedeu si dispozitiv pentru devierea unui fluid intr-un alt fluid”. “Efectul Coanda”, dupa cum a ramas in istorie fenomenul fizic, a fost certificatul de nastere al mecanicii fluidelor care a contribuit enorm la dezvoltarea tehnicii.
In 1971, inventatorul roman a infiintat, la Bucuresti, Institutul de Creatie Stiintifica si Tehnica. A fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic din Bucuresti si a fost membru al Academiei Romane, precum si al Societatii Aeronautice Engleze.
1715: A inceput perioada fanariota in Tara Romaneasca, prin preluarea domniei de catre Nicolae Mavrocordat.
1864: A fost adoptata Legea privind organizarea invatamantului (“Legea instructiunii publice”), prin care se stabileau trei grade de invatamant (primar, secundar si superior), obligativitatea si gratuitatea invatamantului primar.
1885: A incetat din viata poetul si fabulistul roman Grigore Alexandrescu.
1896: La Bucuresti, a aparut primul numar al revistei “Literatura si arta romana. Idei, simtire si forma”, care era condusa de Nicolae Petrascu.
1932: Partidul National Taranesc si Garda de Fier au incheiat un pact de neagresiune electorala, la care au aderat si “georgistii” (liberalii aflati sub conducerea lui Gheorghe Bratianu), Uniunea Agrara a lui Constantin Argetoianu si Partidul Evreiesc din Romania.
1940: S-a consemnat prima aparitie a simpaticului personaj din desenele animate Woody Woodpecker in filmul “Knock Knock”.
1959: Actorul francez Gerard Philippe a incetat din viata.
1963: Presedintele american John F. Kennedy a fost inmormantat in cimitirul Arlington din Washington. S-a estimat ca peste 800.000 de americani au participat la procesiunea de la Capitoliu.
1973: Presedintele grec George Papadopoulos este inlaturat de la putere in urma unei lovituri de stat conduse de generalul Phaidon Gizikis.
1975: Surinamul si-a castigat independenta.
1992: Autoritatile din Cehoslovacia au votat despartirea statului in doua tari, Republica Ceha, respectiv Slovacia, incepand cu data de 1 ianuarie 1993.
1993: Scriitorul roman Marin Sorescu a fost numit ministru al Culturii.
1994: Alianta Civica a organizat un miting pro-monarhist care s-a bucurat de participarea liderului PNTCD, Corneliu Coposu.
1994: S-a stins din viata, la 65 de ani, regizorul roman Gheorghe Vitanidis.
1997: Ticu Dumitrescu a anuntat, printr-o scrisoare adresata lui Petre Roman, ca a decis sa intre in greva parlamentara, ca urmare a refuzului presedintelui Senatului de a introduce pe ordinea de zi a Senatului legea privind accesul la dosarele fostei Securitati. Un an mai tarziu, Comisia de aparare a Camerei Deputatilor a adoptat, dupa trei luni de dezbateri, raportul asupra Legii Ticu Dumitrescu, proiectul legislativ urmand sa fie dezbatut si in Comisia juridica.
2001: A fost anuntat faptul ca s-a reusit clonarea primului embrion uman din lume, experiment realizat intr-un laborator din SUA.
Zi de nastere, aniversari
1562: S-a nascut Felix Lope de Vega, dramaturg spaniol, reprezentat important al Renasterii in Spania.
1814: S-a nascut Matei Millo, actor si autor al primei operete romanesti, “Baba Harca”. S-a nascut in Stolniceni, Iasi, fiind nepot al poetului Matei Millu. Inca din copilarie, parintii ii ofera o educatie aleasa, studiind greaca, germana si franceza. Este trimis apoi la Iasi, unde studiaza la pensionul lui Victor Cuenim. Tot in aceasta perioada isi face debutul pe scena si isi incearca talentul la scris, inspirat fiind de Gheorghe Asachi pe care l-a avut ca profesor la Academia Mihaileana, pe care a urmat-o intre 1835-1836. Pleaca in 1840 la Paris pentru a urma cursuri de inginerie, insa pe durata sederii a fost preocupat indeosebi de actorie careia I se va dedica aproape in intregime la revcenirea acasa. Debutul ca actor profesionist l-a avut pe 1 martie 1847, in acest timp conducand Teatrul Iasi si punind bazele unei “scoli declamatorii”. S-a stabilit apoi in Bucuresti, unde si-a continuat atat activitatea artistica, cat si cea publicistica. Premiera la “Baba Harca” a avut loc in 26 decembrie 1848, Matei Millo, in travesti, fiind interpretul rolului principal. Opereta a inregistrat un succes deosebit, Millo scriind si o urmare. O alta premiera a celebrului actor si autor dramatic a fost punerea in scena a unuia din primele spectacole de revista, “Apele de la Vacaresti”, care a avut premiera in 19 noiembrie 1872. La cinci ani dupa acest eveniment, Millo a devenit prim-societar al Societatii Dramatice a Teatrului National. Extrem de slabit, s-a stins din viata, in Bucuresti, la varsta de 81 de ani.
1844: S-a nascut Karl Benz, inginer german.
1863: S-a nascut Ion Cantacuzino, medic si bacteriolog roman, fondator al Institutului de Seruri si Vaccinuri din Bucuresti.
1874: S-a nascut Joe Gans, boxer american.
1881: S-a nascut Papa Ioan al XXIII-lea.
1895: S-a nascut Wilhelm Kempff, dirijor german.
1896: S-a nascut George Vraca, actor roman.
1914: S-a nascut Joe DiMaggio, faimos jucator de baseball american.
1915: S-a nascut Augusto Pinochet, politician si fost lider al Chile.
1925: S-a nascut Maya Plisetskaya, balerina rusa.
1933: S-a nascut Kathryn Grant, actrita americanca.
1940: S-a nascut Reinhard Furrer, fizician si astronaut american.
1947: S-a nascut John Larroquette, actor american.
1951: S-a nascut Ladislau Simon, sportiv roman de lupte libere.
1953: S-a nascut Florin Georgescu, politician, fost ministru roman al Finantelor.
1960: S-a nascut Amy Grant, cantareata americanca.
1971: S-a nascut Christina Applegate, actrita de televiziune si film americanca.
1976: S-a nascut Alin Minteuan, fotbalist roman.
Calendar religios 25 noiembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfanta Mare Mucenita Ecaterina si Sfantul Mare Mucenic Mercurie
Odovania Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului
Calendar greco-catolic:
Sfanta Ecaterina si sfantul Mercurie
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Ecaterina din Alexandria
Sursa: eMaramures.ro