25 septembrie – Ziua Internationala a Mediului Marin
25 septembrie – Ziua prevenirii furturilor din locuinte
Reper istoric 25 septembrie
1789: Bill of Rights a fost adoptata de Congresul SUA. Primele amendamente (cunoscute sub denumirea de Bill of Rights) aduse Constitutiei americane au fost aprobate si trimise spre ratificare presedintelui. Initial, acestea erau in numar de 12, insa doar 10 dintre acestea au fost ratificate. In 1992, unul dintre amendamente respinse cu 200 de ani in urma a fost in cele din urma aprobat, acesta referindu-se la sitemul de reprezentare al populatiei in structuri. Deoarece in Constitutia din 1788 au fost inscrise doar cateva drepturi individuale, dupa aprobarea ei s-au adaugat o serie de amendamente care sa garanteze libertatile fundamentale pentru cetatenii tarii. Prin completarile aduse s-a garantat dreptul la libertate, de a vorbi, la religie. Americanii s-au inspirat la conceperea actului legislativ din actul cu acelasi nume, Bill of Rights, pe care Parlamentul Marii Britanii l-a votat in 1689 si in care s-au enumerat libertatile pentru dobandirea carora natiunea engleza a facut revolutia din 1688. O alta sursa de inspiratie a fost Declaratia Drepturilor din Virginia, schitata de un luptator pentru drepturile omului, George Mason, in 1776.
Alte evenimente importante din 25 septembrie
1513: Vasco Nunez de Balboa, navigator si conchistador spaniol, a devenit primul european ajuns in Oceanul Pacific. Strabatand istmul Panama, acesta a descoperit Oceanul pe care l-a numit Mar del Sur (Marea Sudului).
1872: A fost inaugurata Gara de Nord din Bucuresti si s-a deschis prima linie ferata Bucuresti-Ploiesti.
1883: A fost terminat si inaugurat castelul Peles, ocazie folosita de autoritati pentru a declara Sinaia oras.
1919: A avut loc demisia guvernului I. I. C. Bratianu, caruia i-a succedat, pentru o perioada de trei luni, guvernul condus de generalul A. Vaitoianu.
1926: Presedintele american Henry Ford a anuntat trecerea la programul de opt ore de munca, cinci zile pe saptamana in SUA.
1943: A murit Octav Botez, critic literar, la vrsta de 59 de ani.
1962: Republica Democrata Populara Algeria a fost proclamata, Ferhat Abbas fiind ales presedinte al tarii.
1972: Populatia Norvegiei a respins aderarea tarii lor la Uniunea Europeana la referendumul organizat de autoritati in acest sens.
1990: Ministrul roman al Finantelor a semnat, la Washington, acordul de aderare la Corporatia Financiara Internationala. Romania a devenit astfel al 138-lea membru al acestei organizatii afiliate Bancii Mondiale.
1992: A fost inaugurat, la Nurenberg, canalul de navigatie Rin-Main-Dunare. Prin folosirea Canalului Dunare-Marea Neagra, distanta de transport dintre Rotterdam si Constanta se reducea la jumatate.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1613: S-a nascut Claude Perrault, medic, arhitect si teoretician francez, de orientare clasica.
1897: S-a nascut William (Cuthbert) Faulkner, scriitor american, realizator al unei epopei a Sudului in marea majoritate a operei sale, laureat al Premiului Nobel pentru literatura.
1906: S-a nascut Dimitri Shostakovich, compozitor rus.
1913: S-a nascut Maria Tanase, cantareata de muzica populara, nascuta in Bucuresti. A aparut prima data in public in 1921, la o serbare scolara. Si-a intrerupt studiile, fiind obligata sa munceasca pentru intretinerea familiei. In 1934 a intrat prin concurs la Teatrul de vara “Carabus”, condus de celebrul Constantin Tanase. Debutul carierei artistice al Mariei Tanase a coincis cu debutul radiofonic, in 1938 aceasta sustinand un concert cu piese folclorice. Calitatile ei vocale au fost rapid apreciate, iar repertoriul I-a fost, de asemenea apreciat. Istoricul si politicianul Nicoale Iorga a numit-o “Pasarea Maiastra” dupa ce artista a cantat la inchiderea cursurilor Scolii de Vara de la Valenii de Munte cu ocazia implinirii a 30 de ani de la infiintarea universitatii, eveniment petrecut in toamna lui 1938. Pentru meritele sale artistice deosebite, la 20 decembrie 1955 a primit Premiul de Stat, iar in octombrie 1957 i s-a acordat titlul de Artista Emerita.
1944: S-a nascut Michael Douglas, actor si producator american de film.
1952: S-a nascut Christopher Reeve, actor american.
1961: S-a nascut Heather Locklear, actrita americanca.
1968: S-a nascut Will Smith, actor si muzician de culoare american.
1969: S-a nascut Catherine Zeta-Jones, actrita de origine galeza.
Calendar religios 25 septembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfanta Cuvioasa Eufrosina; Sfantul Cuvios Pavnutie Egipteanul; Sfantul Serghie de la Radonej
Calendar crestin greco-catolic:
Cuvioasa Eufrosina
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Nicolae de Flue
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult