Reper istoric 26 mai
1952: A inceput Plenara C.C. al P.M.R. care, sub presedintia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, i-a inlaturat din structura de conducere a partidului si statului pe Ana Pauker, Teohari Georgescu si Vasile Luca. Acestia au fost catalogati ca „grupul fractionist, antipartinic si antistatal”. Cei trei au fost invinuiti de „deviere de dreapta si aventurism de stanga”. De asemenea, lor li s-a imputat ca au subminat conducerea partidului prin impiedicarea exercitarii de catre acesta a controlului „asupra sectoarelor de stat care incapusera pe mana lor”. Printre capetele de acuzare au mai fost: „promovarea propriei lor linii oportuniste de stimulare a elementelor capitaliste de la sate si orase, lovind in alianta dintre clasa muncitoare si taranimea muncitoare”, „incetinirea ritmului de industrializare socialista a tarii”, „incalcarea in mod abuziv si grosolan a legalitatii populare, culminand cu arestarea si inscenarea de procese unui numar mare de tarani muncitori”. Eliminarea Anei Pauker a fost un ultim episod al epurarii partidului muncitoresc. Aceasta a fost arestata in 19 februarie 1953 si anchetata de o comisie de partid. Ea a fost acuzata de legaturi cu serviciile de spionaj straine, promovarea legionarilor in partid, intarzierea colectivizarii si altele, pentru ca la Plenara sa fie definitiv eliminata. Ana Pauker a fost ministru de Externe al Romaniei intre 1947 si 1952 – fiind prima femeie din istoria moderna care a detinut o asemenea functie – si lider neoficial al Partidului Comunist Roman in perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial. Dupa eliberarea sa, in 1953, a lucrat ca si traducator si nu a mai avut acces la posturile de conducere.
Alte evenimente importante din 26 mai
1488: A inceput construirea Bisericii “Sf. Gheorghe” de la Voronet, ctitorie a lui Stefan cel Mare.
1591: S-a incheiat construirea Manastirii “Mihai Voda” din Bucuresti.
1679: A inceput contruirea Manastirii Cotroceni, ctitorie a lui Stefan Cantacuzino. Conform inscriptiei aflate pe incadramentul usii bisericii, lucrarile s-au incheiat in 24 august1682.
1865: In America de Nord a luat sfarsit razboiul civil, odata cu capitularea ultimei armate a Confederatiei.
1877: A aparut, la Bucuresti, ziarul „Socialistul” – editat de „Cercul socialist” si creat de Nicolae Codreanu -, prima gazeta socialista din Romania. Dupa aparitia a trei numere, in urma unui avertisment al autoritatilor, ziarul si-a schimbat numele in „Cuvantul”, suprimat, de asemenea, dupa un scurt timp, de guvern.
1896: Pentru prima oară apare la bursă indicele Dow Jones, cel mai vechi indice al activităţii bursiere din SUA şi cel mai cunoscut indice bursier care reflectă evoluţia medie a cursului acţiunilor tranzacţionate la Bursa din New York
1915: A incetat din viata poetul englez Jullian Grenfell.
1918: Georgia si-a proclamat independenta.
1921: In Romania a fost adoptata Legea asociatiilor profesionale.
1939: A fost adoptata Legea pentru organizarea si functionarea invatamantului primar si normal in Romania.
1944: PCR si gruparea liberala dizidenta a lui Gheorghe Tatarescu au incheiat o intelegere politica de colaborare pentru scoaterea tarii din razboiul impotriva Natiunilor Unite.
1961: A fost infiintata fundatia Amnesty International.
1976: A incetat din viata Martin Heidegger, filosof german, reprezentant al existentialismului.
1984: A avut loc inaugurarea oficiala a Canalului Dunare–Marea Neagra, la 11 ani dupa inceperea lucrarilor de constructie.
1986: Comunitatea Europeana a adoptat steagul european.
1990: La Sibiu, a inceput procesul lui Nicu Ceausescu, fiul dictatorului comunist Nicoale Ceausescu.
1990: S-au dat publicitatii rezultatele alegerilor din 20 mai 1990.
1994: A murit poetul şi traducătorul Tiberiu Utan
1995: A incetat din viata cineastul american de animatie Isadore Freleng, creatorul indragitelor personaje de desene animate Pantera roz, canarul Tweety, motanul Sylvester si soricelul Speedy Gonzalez, laureat cu cinci premii Oscar.
1995: Actorul roman Stefan Banica a incetat din viata la varsta de 62 de ani.
1996: A murit Ovidiu Papadima, istoric şi critic literar, folclorist
Zile de nastere vedete si personalitati
1822: S-a nascut Edmond de Goncourt, scriitor francez, care a infiintat Academia Goncourt, ce acorda anual celebrul premiu cu acelasi nume. Fratii Goncourt au inceput ca artisti, facand turul Frantei in 1849 si luand notite care aveau sa ii orienteze curand catre literatura. Impreuna cu fratele sau, Jules, a inceput sa scrie. Cei doi au fost promotori ai artei japoneze si, in colaborare, autorii unei serii de binecunoscute romane apartinand curentului naturalist. Ei au colaborat la producerea unui compendiu despre arta secolului al XVIII-lea, precum si a unui numar de studii istorice. Edmond de Goncourt a inaugurat academia cu acelasi nume in 1903 la moartea fratelui sau. Premiul Goncourt este decernat autorului celui mai bun roman francez al anului.
1623: S-a nascut William Petty, autorul cartii „Aritmetica politica”.
1799: S-a nascut Alenxandr Sergheevici Puskin, scriitor rus, nascut la Moscova, considerat intemeietorul literaturii ruse moderne.
1875: S-a născut Stan Golestan, compozitor şi critic muzical român, stabilit, încă din tinereţe, la Paris
1878: S-a nascut Isadora Duncan, dansatoare americana.
1885: S-a nascut Gaston Baty, regizor si dramaturg francez.
1907: S-a nascut John Wayne, actor englez.
1911: S-a născut Gheorghe Constantin Nicolescu, istoric literar
1916: S-a nascut Vintila Corbul, scriitor roman.
1917: S-a nascut Mariana Sora, critic literar si eseist roman.
1920: S-a nascut Peggy Lee, pe numele real Norma Egstrom, cantareata americana, interpreta hit-ului “Fever” preluat, printre altii, si de Madonna.
1964: S-a nascut Lenny Kravitz, muzician american.
Calendar religios 26 mai
Calendar crestin ortodox:
Sfintii Apostoli Carp si Alfeu, din cei 70; Sf.Mucenici Averchie si Elena
Calendar crestin greco-catolic:
Sf Ap Carp unul din cei 70 ap (sec I);[Sf Filip Neri (†1595)] In timpul sapt Ap si Ev sapt 5 dP
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Filip Neri, pr.
Sursa: eMM
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult