Reper istoric 26 martie
1953: Cercetatorul american Jonas Salk a declarat, intr-o emisiune radio, descoperirea vaccinului anti-poliomielita, anuntul in premiera fiind catalogat de maxima importanta pentru ca facea posibila salvarea a zeci de mii de bolnavi, indeosebi copii.
Poliomielita, cunoscuta si sub numele de ”paralizie infrantila”, este o afectiune cauzata de un virus, care poate determina paralizii grave, uneori ireversibile, ducand la invaliditati si care afecteaza mai ales copiii. In anii ’40-’50, epidemiile aparute au ucis mii de persoane, numai in 1952 peste 3.000 de oameni decedand din cauza acestei boli, iar alte 50.000 fiind afectate de virus.
Pentru ca virusul se transmitea cu usurinta, epidemiile de poliomielita erau ceva obisnuit in primele decenii ale secolului XX. De altfel, chiar presedintele american Franklin D. Roosevelt s-a imbolnavit de poliomielita, la varsta de 39 de ani paralizand partial din aceasta cauza. Ulterior, Roosevelt si-a transformat casa din Warm Springs, Georgia, intr/un centru de recuperare pentru bolnavii de poliomielita.
Procedura lui Jonas Salk, incercata pentru prima oara fara succes de catre americanul Maurice Brodie in anii ‘30, a constat in anihilarea mai multor tulpini de virusi, iar apoi in injectarea virusilor, deveniti benigni, in fluxul sanguin al unei persoane sanatoase. Sistemul imunitar al persoanei urma apoi sa creeze anticorpii meniti sa faca organismul imun la viitoarele expuneri la poliomielita. Salk a facut primele incercari pe oameni asupra unor fosti pacienti, asupra sa si a familiei sale, iar in 26 martie 1953 si-a facut publica descoperirea la reteaua de radio CBS si doua zile mai tarziu intr-un articol al Jurnalului Asociatiei Medicale Americane.
Salk, nascut in New York in 1914 din parinti rusi si evrei, a inceput cercetarile pe vaccinul care provoaca poliomielita pe vremea cand era student la medicina, iar ulterior le-a continuat din pozitia de cercetator-sef al Laboratului Universitatii din Pittsburgh, in 1948 inregistrand primele succese.
In aprilie 1955, s-a anuntat ca vaccinul este eficient si sigur si a inceput o campanie nationala de inoculare, iar rezultatele s-au vazut imediat pentru ca numarul imbolnavirilor a scazut enorm. In 1962, a devenit disponibil un vaccin administrabil pe cale orala, realizat de cercetatorul american de origine poloneza Albert Sabin. Acest fapt a facilitat foarte mult distributia vaccinului anti-poliomielita. Jonas Salk a fost rasplatit cu Medalia Libertatii, distinctie care i-a fost acordate de presedintele SUA in 1977. Cercetatorul american a incetat din viata in, 1995, in La Jolla, California.
Alte evenimente importante din 26 martie
26 martie – Ziua nationala a Bangladeshului: Proclamarea independentei fata de Pakistan in 1971.
1707: Nasterea Regatului Unit al Marii Britanii: Actul Unirii este aprobat de parlamentele Angliei si Scotiei.
1827: A decedat compozitorul clasic german Ludwig van Beethoven.
1871: Instaurarea Comunei din Paris, autoritate locala cu ideologie de extrema stanga instaurata prin forta, pe care guvernul republican o va inlatura cu ajutorul armatei la 28 mai.
1895: A aparut la Bucuresti publicatia umoristica ’’Mos Teaca’’, condusa de Anton Bacalbasa.
1913: A decedat poetul Panait Cerna.
1918: A decedat compozitorul francez Claude Debussy.
1923: Parlamentul a votat prima Constitutie democratica a Romaniei intregite.
1923: A decedat actrita franceza Sarah Bernard.
1937: In Crystal City, Texas, cultivatorii de spanac au sponsorizat ridicarea unei statui pentru omagierea personajului de desene animate Popeye Marinarul.
1958: A murit psihologul Fl. Stefanescu Goanga, membru corespondent al Academiei Romane.
1959: A decedat Raymond Chandler, scriitor american care a influentat genul romanului politist.
1977: A decedat Justinian Marina, al treilea patriarh al Romaniei (din 1948), succedandu-i Justin.
1975: A intrat in vigoare Conventia privind interzicerea dezvoltarii, producerii si stocarii de arme biologice, in momentul ratificarii de 22 dintre statele semnatare ale actului redactat la 10 aprilie 1972.
1979: S-a semnat un acord istoric de pace, la Casa Alba, intre presedintele Egiptului, Anwar el-Sadat, si premierul Israelului, Menachem Begin, in fata sefului de stat al SUA, Jimmy Carter. Liderii arab si israelian au impartit, de altfel, ca urmare a semnarii tratatului de pace premiul Nobel pentru pace.
1987: Semnarea declaratiei chino-portugheze care prevedea revenirea coloniei portugheze Macao la teritoriul R.P. Chineze la 20 decembrie 1999.
1990: S-a infiintat Serviciul Roman de Informatii.
1991: Presedintii Argentinei, Braziliei, Paraguayului si Uruguayului au semnat Tratatul de la Asuncion (Paraguay), care prevedea crearea ’’Pietei Comune a Sudului’’ (Mercosur) in 1995.
1995: A intrat in vigoare Acordul de la Schengen, semnat de sapte tari membre ale Uniunii Europene pentru a facilita calatoriile fara pasapoarte si controale vamale ale propriilor cetateni.
1996: Fondul Monetar International a aprobat un imprumut de 10,2 miliarde de dolari pentru sustinerea reformelor economice ale presedintelui rus Boris Eltin.
1996: A decedat ing. David Packard, cofondator al companiei informatice Hewlett-Packard.
1997: Au fost descoperite la Santa Fe, California, 39 de cadavre ale unor membri ai cultului suicidal ”Poarta Raiului”, a caror moarte a coincis cu aparitia cometei Hale-Bop.
1999: ’’Viermele Melissa”, unul din primii virusi IT, a penetrat retele informatice de pe intreg global prin posta electronica.
1999: Jurati din Michigan (SUA) l-au gasit vinovat de crima pe dr. Jack Kevorkian pentru administrarea injectiei letale unui pacient incurabil care dorea sa moara asistat medical.
1999: Presedintele Emil Constantinescu a promulgat Legea privind modificarea si completarea Legii pentru organizarea instantelor si parchetelor militare.
2000: Vladimir Putin, premier devenit presedinte interimar la 31 decembrie 1999, a fost ales presedinte al Rusiei pentru un prim mandat.
2001: A aparut prima editie a cotidianului ’’Independent’’, condus de Horia Alexandrescu.
2004: Ministrul de externe roman Mircea Geoana a semnat Protocolul de aderare la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, in urma invitatiei adresata Romaniei de summitul NATO de la Praga (2002).
Aniversari vedete si personalitati
1944: S-a nascut Diana Ross, interpreta americana de muzica pop, soul si rythm and blues. S-a nascut in Detroit, Michigan, cu numele complet Diana Ernestine Earle Ross. A inceput sa cante in 1959, cand, la numai 15 ani, impreuna cu Mary Wilson, Florence Ballard si Barbara Martin, a format trupa The Primettes. In 1961, trupa de fete a semnat un contract cu celbra companie Motown si si-a schimbat numele in The Supremes, printre hit-urile scoase fiind „Where did our love go”, „Baby love” sau „Stop! „.
In plina glorie, Barbara Martin a parasit formatia, iar, pe acest fond, din 1967 popularitatea Dianei a inceput sa creasca si grupul s-a transformat in Diana Ross & The Supremes. In anii ’60, grupul a avut 12 meoldii clasate pe primul loc in diverse topuri americane. Apoi, in 1969, Diana Ross a parasit si ea trupa, pentru a urma o cariera solo.
Diana Ross si-a lansat cariera solo cu succes, primul hit al acesteia – „Ain’t no mountain high enough” – ocupand locul intai in topurile americane. Primul sau album solo care a castigat discul de aur a fost „The Boss”, lansat in 1979. Un an mai tarziu, aceasta a castigat distinctia de platina pentru albumul „Diana”.
Ross a avut colaborari cu Michael Jackson, cu care s-a spus ca face o echipa potrivita, dar si cu Marvin Gaye, solist impreuna cu care a scos, in 1973, un album intitulat „Diana and Marvin”. In 1982, melodia Endless Love, interpretata impreuna cu Lionel Richie, i-a adus cel mai mare succes al carierei sale. A revenit in prim-plan la sfarsitul anului 2005, cand a interpretat o varianta a melodiei „When you tell me that you love me”, cu trupa Westlife.
Solista a aparut si in diverse productii cinematografice. In 1972, a interpretat rolul Billie Holiday in filmul „Lady Sings the Blues”, primind si o nominalizare la premiul Oscar, iar in 1975 a jucat rolul principal in productia „Mahogany”, in care a interpretat si melodia principala de pe coloana sonora.
Dupa cateva mariaje esuate, Diana Ross s-a casatorit, in 1985, cu magnatul norvegian, Arne Naess, cu care a si avut doi baieti. Au divortat in februarie 2000. Cantareata a avut in ultima perioada si nenumarate conflicte cu legea, fiind acuzata de o serie de delicte minore.
1886: S-a nascut Al Jolson (Asa Yoelson), actor si cantaret american
1911: S-a nascut Tennessee Williams, dramaturg american.
1916: S-a nascut Christian Boehmer Anfinsen, biochimist american; contributii fundamentale in chimia enzimelor; Premiul Nobel pentru chimie in 1972.
1917: S-a nascut Rufus Thomas, cantaret si compozitor R&B american.
1926: S-a nascut Cornel Dragusin, antrenor roman de fotbal, selectioner
1931: S-a nascut Mircea Ivanescu, poet si traducator roman.
1936: S-a nascut Fred Parris, vocalist si compozitor american (Five Satins).
1937: S-a nascut Cristian Topescu, realizator si comentator de emisiuni sportive.
1940: S-a nascut Rod Lauren, cantaret american.
1943: S-a nascut Robert Woodward, ziarist (”Washington Post”), celebru prin acoperirea jurnalistica a scandalului ”Watergate”, care a condus la demisia presedintelui Nixon.
1946: S-a nascut Fran Sheehan, basist american (Boston).
1948: S-a nascut Steve Tyler, vocalist si compozitor american (Aerosmith).
1948: S-a nascut Richard Tandy, clapar si chitarist britanic (ELO).
1949: S-a nascut Alteta Sa Regala Principesa Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai I.
1949: S-a nascut Vicky Lawrence, cantareata si actrita americana.
1950: S-a nascut Teddy Pendergrass, vocalist si baterist american (The Blue Notes).
1950: S-a nascut Ronnie McDowell, cantaret american.
1951: S-a nascut Costica Stefanescu, fotbalist roman, fost capitan al Craiovei Maxima
1953: S-a nascut William Lyall, pianist si flautist britanic (Pilot, Alan Parsons Project).
1962: S-a nascut John Stockton, recordman NBA in 2004 cu 15806 pase decisive si 3265 recuperari, la o inaltime de doar 1,83 m intr-o competitie a gigantilor.
1963: S-a nascut Roch Voisine (Joseph Armand Roch), cantaret pop, canadian.
1968: S-a nascut James Iha (James Yoshinobu Iha), muzician rock, american (Smashing Pumpkins)
1971: S-a nascut John Darren Hendy, cantaret englez (East 17).
1971: S-a nascut Liviu Ciubotariu, antrenor roman
1973: S-a nascut Matthew Burke, rugbist australian
1973: S-a nascut Irina Sparlea, fosta jucatoare de tenis
Calendar religios 26 martie
Calendar crestin ortodox:
Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil; Sfantul Sfintit Mucenic Montanus si sotia sa Maxima de la Singidunum (Odovania praznicului Bunei Vestiri)
Calendar crestin greco-catolic:
Serbarea Sfantului Arhanghel Gavriil. Incheierea Sarbatorii Bunei-Vestiri.
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Emanuel, mucenic
Sursa: eMM.ro