26 septembrie – Ziua Mondiala a Muntilor Curati
26 septembrie – Ziua Nationala a Contraceptiei
Reper istoric 26 septembrie
1687: Partenonul din Atena a fost partial distrus in urma unor explozii care au avut loc in cursul luptelor din fortele venetiene si cele ale Imperiului Otoman, in timpul razboiului dintre cele doua puteri. Partenonul a fost construit in secolul V i. Hr., fiind inchinat zeitei Atena Partenos. A fost ridicat din initiativa lui Pericle, conducator al Atenei, ca semn de multumire pentru patroana cetatii. Partenonul a fost construit pe locul unui vechi templu distrus de persi. Lucrarile au fost conduse de sculptorul Fidias, care a fost ajutat de arhitectii Ictinios si Callicrates, coordonati de Fidias. Constructia a inceput in 447 i. Hr. si s-a finalizat in 438 i. Hr., insa decoratiile si sculpturile au fost gata abia cinci ani mai tarziu. Monumentul, realizat in stil doric, adapostea o statuie uriasa a zeitei Atena, care insa a fost furata ai distrusa cel mai probabil in timpul cruciadei din 1204. Templul, situat pe Acropole, este considerat o capodopera a arhitecturii grecesti si se numara printre cele mai faimoase constructii din lume. In 1687, armata otomana a transformat templul in magazie de explozibil. In timpul unui atac venetian, Partenonul a fost partial distrus, structura de rezistenta a monumentului fiind avariata iar sculpturile deteriorate in cea mai mare parte.
Alte evenimente importante din 26 septembrie
1912: A izbucnit primul razboi balcanic intre Alianta Balcanica (Bulgaria, Serbia, Grecia, Muntenegru) si Imperiul Otoman, incheiat prin victoria coalitiei antiotomane la 17/30 V 1913. Romania s-a declarat neutra.
1945: Compozitorul maghiar Bela Bartok s-a stins din viata la varsta de 64 de ani.
1957: Musicalul “West Side Story” a compozitorului Leonard Bernstein a avut premiera pe Broadway.
1960: Fidel Castro a sustinut cel mai lung discurs din istoria ONU, de 4 ore si 29 de minute.
1962: Republica araba Yemen a fost proclamata.
1963: Legatia Romaniei din Viena a fost ridicata la rangul de ambasada.
1991: Mineri din Valea Jiului, veniti in Bucuresti, au luat cu asalt cladirea Guvernului. Prim-ministrul Petre Roman a demisionat atunci.
1996: Nicu Ceausescu, fiul dictatorului Nicolae Ceausescu, a decedat la Spitalul Municipal din Viena, in urma unei hemoragii provocate de spargerea unor varice esofagiene, pe fondul unei ciroze hepatice si a unei hepatite C.
1996: Astronauta americana Shannon Lucid a revenit pe Pamant dupa ce a petrecut sase luni pe statia spatiala Mir, devenind astfel prima femeie care a stat un timp atat de indelungat pe orbita.
1998: Ministrii Apararii din opt state sud-est europene, printre care si Romania, au semnat, la Skopje, Acordul de constituire a Fortei Multinationale de Pace din Sud-Estul Europei.
2002: Timisoara devine primul oras din Romania cu un sistem de iluminare stradala inteligenta: pe perioada noptii, cand traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminanta, fara a afecta insa siguranta circulatiei, astfel incat consumul de energie electrica se reduce cu pana la 30 la suta.
2008: Moare Paul Newman, actor si regizor american.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1798: S-a nascut Eugene Delacroix, pictor francez.
1888: S-a nascut T.S. Eliot (Thomas Stearns Eliot), poet si eseist englez de origine americana, laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1948.
1889: S-a nascut Martin Heidegger, filosof german, nascut la Mersschirch Baden. Filosoful a studiat la Freiburg cu Rickert, iar mai apoi a devenit elev al lui Husserl. A predat la Marburg, in 1927 publicind celebra sa lucrare “Fiinta si Timpul” (“Sein und Zeit”). Au urmat apoi peste alte 70 de lucrari. Este creatorul fenomenologiei existentiale, fiinta fiind in centrul atentiei filosofului. De altfel, chiar el a descris fenomenologia existentiala ca fiind un “drum in vecinatatea fiintei”. Criza economica si sociala care a marcat Germania in timpul vietii lui a avut o influenta insemnata asupra oprei lui Heidegger. A fost catalogat de unii ca profet al epocii “decadente” si al erei atomice. A simpatizat o perioada cu regimul nazist, parte din ideile sale regasindu-se in doctrina imbratisata de Hitler.
1898: S-a nascut George Gershwin, compozitor, pianist si dirijor american, creator al unor musicaluri memorabile si producator al unor comedii de succes.
1936: S-a nascut Winnie Mandela, pe numele real Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela, activista antiapartheid, fost sotie a presedintelui Africii de Sus, Nelson Mandela.
1948: S-a nascut Olivia Newton-John, cantareata si actrita nascuta in Australia.
1976: S-a nascut Michael Ballack, jucator de fotbal german.
1981: S-a nascut Serena Williams, jucatoare de tenis americanca, sora cu Venus Williams. Sportiva, antrenata de tatal ei, si-a trecut in plamares o serie de titluri de grand slam.
Calendar religios 26 septembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan; Sfanta Mucenica Hira
Calendar crestin greco-catolic:
Mutarea Sfantului apostol Ioan Evanghelistul
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Cosma si Sfantul Damian
Sursa: eMM.ro