Reper istoric 27 martie
1918: Basarabia s-a unit cu Regatul Romaniei, dupa 106 ani de dominatie tarista.
Evenimentul a avut loc cu prilejul intrunirii Adunarii Sfatului Tarii. In sala au fost prezenti toti membri cabinetului Republicii Moldovenesti, premierul roman Alexandru Marghiloman – trimis special al Regelui Ferdinand. Sfatul Tarii cuprindea: 103 moldoveni, 13 ucrainieni, 7 rusi, 6 evrei, 5 gagauti, 2 nemti, 1 polonez si 1 armean. Membrii forului au fost consultati prin vot, iar in urma rezultatului s-a declarat unirea Basarabiei cu Romania (86 ”pentru”, 3 ”contra”, 36 abtineri, 13 absenti).
Actul istoric al unirii Basarabiei cu Romania a specificat : ”In numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica democratica moldoveneasca (Basarabia) in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra, si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, in puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa Romania.”
Actul, semnat de presedintele Sfatului Tarii – Ion Inculet, vicepresedintele – Pantelimon Halippa si secretarul Sfatului Tarii – I. Buzdugan, se incheia cu formula : ”Traiasca unirea Basarabiei cu Romania de-a pururi si totdeauna!”
Ziarul „Tribuna”, din 30 Martie, a publicat apoi Motiunea Unirii, Te Deum-ul si telegrama transmisa regelui Ferdinand, prin care s-a anuntat unirea Basarabiei cu tara mama.
Alte evenimente importante din 27 martie
27 martie – Ziua Mondiala a Teatrului: deschiderea stagiunii Teatrului Natiunilor la Paris.
27 martie – Ziua solidaritatii artistilor: din 2002.
1697: Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a acceptat Unirea cu Roma pe baza celor patru puncte: recunoasterea suprematiei papale, a existentei purgatoriului si a purcederii Sfantului Duh si de la Fiul, precum si impartasirea cu azima, in schimbul pastrarii ritului, a egalitatii in drepturi cetatenesti depline.
1794: Guvernul american a decis infiintarea marinei militare (US Navy).
1848: Adunarea politica de la Iasi a adoptat “Petitiunea – proclamatiune a boierilor si notabililor moldoveni”, care a marcat inceputul miscarii revolutionare din Moldova.
1879: Prin decret regal, Societatea Academica Romana a fost transformata in Academia Romana.
1899: Fizicianul Guglielmo Marconi a realizat prima legatura telegrafica fara fir intre Anglia si Franta.
1918: A murit scriitorul american Henry Adams.
1958: Nichita Hrusciov a devenit premier al URSS.
1964: In SUA, a avut loc un puternic cutremur – cel mai puternic de pana atunci – care a avut o magnitudine de 9,2 grade pe scara Richter si care a lovit partea de sud si centru a statului Alaska. Peste 125 de persoane si-au pierdut viata, iar orasul Anchorage a suferit pagube insemnate.
1968: A murit, intr-un accident cu un Mig 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin, primul om in spatiu (1961).
1970: Avionul Concorde a efectuat primul zbor supersonic.
1990: A inceput sa functioneze postul american TV ”Marti”, ale carei emisiuni propagandistice erau destinate Cubei comuniste.
1997: Catastrofa aeriana din insula Tenerife: doua jumbo jeturi s-au ciocnit deasupra insulei din arhipeleagul Canarelor, accidentul soldandu-se cu 583 de morti.
1992: A avut loc a treia Conventie Nationala a Frontului Salvarii Nationale, care a adoptat motiunea „Viitorul – azi” si l-a ales pe Petre Roman in functia de presedinte al partidului.
1993: Jiang Zemin a fost ales presedinte al R.P. Chineze.
1994: Friedrich Koenig si Gunnar Janseen, raportori ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, au efectuat o documentare in scopul intocmirii unui raport referitor la stadiul respectarii angajamentelor asumate de Romania cu ocazia aderarii la Consiliul Europei.
1998 : Viagra, pilula ”minune” care trateaza impotenta la barbati, a fost aprobata pentru comercializare in Statele Unite.
1998: A decedat Ferdinand Porsche, fondatorul companiei de automobile Porsche.
1999: In cadrul Congresului Partidului Alternativa Romaniei, s-a hotarat ca aceasta formatiune politica sa se numeasca Uniunea Fortelor de Dreapta.
1999: Un numar de 19 state membre ale Consiliului Europei, printre care si Romania, au semnat Conventia penala privind coruptia.
2000: Premierii Romaniei si Bulgariei au semnat un protocol de reglare a datoriilor reciproce din epoca fostului CAER, valoarea creantelor romanesti ridicandu-se la 201.000 dolari.
2000: A murit regizorul Paul Calinescu, pionier al cinematografiei romanesti.
2008: A murit, in urma unui infarct, George Pruteanu, fost senator si cunoscut lingvist roman.
Aniversari vedete si personalitati
1845: S-a nascut Wilhelm Roentgen, primul laureat al Premiului Nobel pentru fizica (1901) si primul savant care a descoperit ca exista unde electromagnetice cu o lungime de unda atat de mica si care a reusit sa produca astfel de raze in anul 1895. In onoarea inventatorului, razele X se mai numesc si raze Röntgen.
Wilhelm Conrad Röntgen s-a nascut in 1845, la Lennep, in Germania, fiind singurul copil al unui negustor si producator de textile. S-a mutat cu familia in Olanda si nu a dat semne ca ar fi un copil eminent, cu o inteligenta sclipitoare. Dupa absolvirea scolii si colegiului, a fost respins la examenul de la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii din Utrecht si s-a inscris la Institutul Politehnic din Zurich, Elvetia. In 1869, si-a luat doctoratul si a devenit asistentul celebrului fizician August Kundt.
In noiembrie 1895, a descoperit razele X care i-au adus premiul Nobel din pura intamplare, experimentand in laboratorul sau efectele descarcarilor sarcinilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticla umplute cu gaz la presiuni foarte joase. Razele X sunt o forma de radiatie electromagnetica care are lungimi de unda foarte mici, de ordinul nanometrilor (mai precis: intre 10 si 0,01 nanometri).
La 28 decembrie 1895, Roentgen a depus la Societatea Fizico-Medicala din Wurzbrug lucrarea intitulata ”Despre un nou gen de radiatii”, primul document de studiu al radiatiilor X care continea doua radiografii – mana sotiei sale si a unei plase de zinc – ambele reprezentand simbolic cele doua orientari in utilizarea rezelor X: radiodiagnosticul in medicina si defectoscopia in industrie. La 23 ianuarie 1896, si-a prezentat in mod oficial realizarea in fata Societatii Fizico-Medicale din Wurzburg, cand a efectuat radiografia mainii profesorului de anatomie von Koelliker.
A incetat din viata in 10 februarie 1923, la Munchen – Germania, de cancer intestinal, iar decesul sau a fost pus pe seama experimentelor sale cu razele X.
1863: S-a nascut Sir Henry Royce, fondatorul companiei de automobile “Rolls-Royce”.
1871: S-a nascut Heinrich Mann, romancier si eseist german.
1924: S-a nascut Sarah Vaughan (Sassy), cantareata de jazz americana.
1927: S-a nascut Mstislav Rostropovici, violencelist rus.
1931: S-a nascut Virgiliu Constantinescu, inginer, presedinte al Academiei Romane (1994-1998).
1939: S-a nascut Bosse Fredrick Winberg (Bo Winberg), chitarist suedez (The Spotnicks).
1942: S-a nascut Michael York, actor englez de teatru si film
1947: S-a nascut Alexandru Papilian, prozator stabilit in Franta din anul 1985.
1950: S-a nascut Tony Bank, compozitor si vocalist britanic (Genesis)
1952: S-a nascut Maria Schneider, actrita franceza.
1956: S-a nascut Floarea Calota, solista de muzica populara
1958: S-a nascut Ioan Es. Pop (Varai – Maramures), poet si publicist. Citeste si… PREMIU – NIRAM – Poetul maramuresean Ioan Es. Pop, premiat in Spania (VIDEO).
1959: S-a nascut Andrew Farrisss, muzician rock, nascut in Australia (INXS)
1962: S-a nascut Angel Schleifer (Chris Gerhard), chitarist rock (Sinner, Bonfire)
1963: S-a nascut Quentin Tarantino, producator, regizor si scenarist american.
1969: S-a nascut Gianluigi Lentini, fotbalist italian.
1970: S-a nascut Mariah Carey, cantareata de muzica pop si r&b
1971: S-a nascut David Coulthard, pilot britanic de Formula 1
1975: S-a nascut Stacy ”Fergie” Ferguson, solista americana, membra in trupa Black Eyed Peas.
Calendar religios 27 martie
Calendar crestin ortodox:
Sfanta Mucenica Matroana din Tesalonic; Sfantul Prooroc Anania; Sfintii Mucenici Filet, Lidia si fiii lor (Post)
Odovania Praznicului Bunei Vestiri
Calendar crestin greco-catolic:
Cuvioasa Matroana din Tesalonic
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Ioan din Egipt
Sursa: eMM.ro