Reper istoric 27 noiembrie
1940: A avut loc asasinarea de catre legionari, in padurea Snagov, a economistului si omului politic Virgil Madgearu, apoi, la marginea comunei Strejnic (Prahova), a marelui istoric Nicolae Iorga, fost prim-ministru al Romaniei.
La cateva ore dupa masacrul din inchisoarea de la Jilava, incheiat cu asasinarea de catre legionari a 65 de inalti demnitari, teroarea a continuat. Pe la orele amiezii, un grup de sapte legionari l-a ridicat din locuinta sa din Bucuresti pe Madgearu, secretar general al Partidului National-Taranesc si un politician care s-a remarcat prin atitudinea antilegionara, pe care l-au dus in padurea Snagov si l-au ucis cu 12 focuri de revolver.
Acelasi grup a pornit apoi spre casa din Sinaia a lui Nicolae Iorga, care avea 69 de ani. Marele istoric a fost luat direct de la masa de lucru, iar cateva ore mai tarziu a cazut rapus de gloantele legionarilor care il considerau vinovat de uciderea, dinainte cu doi ani, a liderului Garzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu. Ion Antonescu, conducatorul statului, a anuntat ca va va lua masuri impotriva vinovatilor.
Alte evenimente importante din 27 noiembrie
8 i. Hr.: A incetat din viata poetul Horatiu.
1640: Domnitorul Matei Basarab a emis o lege prin care a limitat posibilitatea de inchiriere a manastirilor romanesti aflate pe Muntele Athos ori a altor locuri sfinte.
1895: Inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, si-a semnat testamentul in care a specificat ca isi cedeaza averea pentru crearea unor premii care sa recompenseze descoperirile cele mai importante in domeniul fizicii, chimiei si in medicina. Primele premii Nobel au fost acordate in 1901, acordandu-se anual pe 10 decembrie, ziua mortii celebrului suedez.
1895: S-a stins din viata scriitorul francez Alexandre Dumas – fiul.
1953: A incetat din viata Eugene O’Neill, dramaturg american, laureat cu premiul Nobel.
1974: A murit scriitorul Victor Eftimiu.
1991: Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezolutie in care s-au stabilit operatiunile de mentinere a pacii in Iugoslavia.
1992: A fost parafat Acordul de comert liber intre Romania si tarile membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb.
1996: Liderul PNTCD, Ion Diaconescu, a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor, iar presedintele PD, Petre Român, a fost ales lider al Senatului.
1996: Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, i-a gratiat, prin decret prezidential, pe ultimii sase fosti membri ai Comitetului Politic Executiv (CPEx) al PCR.
1998: Prim-ministrul Radu Vasile a semnat hotararea de revocare din functie a ministrului Agriculturii si Alimentatiei, Dinu Gavrilescu, si a decis numirea in acest post a lui Ioan Avram Muresan, politician crestin-democrat originar din Maramures.
2000: Membrii Biroului National de Conducere al PNTCD au demisionat din functii.
Zii de nastere, aniversari
1701: S-a nascut Anders Celsius, astronom si fizician suedez, inventator al scarii termometrice centesimale.
1804: S-a nascut Julius Benedict, compozitor originar din Germania.
1818: S-a nascut Aron Pumnul, lingvist roman, autor al primei antologii de literatura romana, fruntas al Revolutiei de la 1848 in Transilvania.
1867: S-a nascut Grigore Antipa, biolog, oceanolog si zoolog, membru al Academiei Romane si cel care a reorganizat Muzeul de Istorie Naturala din Bucuresti, institutie ce azi ii poarta numele.
S-a nascut la Iasi, unde a si urmat liceul, avandu-I ca si coleg pe Emil Racovita. A studiat apoi la Universitatea din Jena cu celebrul naturalist Ernst Haeckel, dupa care si-a aprofundat cunostintele in Franta si Italia. Revenit in tara a inceput sa cerceteze fauna din Marea Neagra si Dunare. El este cel care a pus bazele scolii romanesti de ihtiologie si hidrobiologie. In 1932, a infiintat Institutul Biooceanografic din Constanta, munca sa concretizandu-se in peste 100 de lucrari. Antipa a fost cel care a folosit pentru prima data dioramele biologice. La 1 aprilie 1893, printr-un ordin semnat de ministrul Cultelor si Instructiunii Publice, Take Ionescu, a fost numit in functia de director al sectiei de zoologie a muzeului, in fruntea caruia s-a aflat 51 de ani. La un an de la preluarea conducerii institutiei a reusit sa finalizeze constructia unui nou sediu pentru muzeu, aceasta fiind prima cladire din Romanie construita cu acest scop. Cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la realizarea primelor colectii muzeistice, pe 23 mai 1933, regele Carol al II-lea a decis ca muzeul sa preia numele savantului roman care s-a stins din viata la virsta de 77 de ani.
1867: S-a nascut Charles Koechlin, compozitor francez.
1874: S-a nascut Chaim Weizmann, primul presedinte al Israelului.
1884: S-a nascut Vasile Voiculescu, pe numele adevarat Vasile Costache Voicu, poet, prozator si dramaturg roman, membru post-mortem al Academiei Romane.
1885: S-a nascut Liviu Rebreanu, scriitor roman interbelic, membru al Academiei Romane, presedinte al Societatii Scriitorilor Romani si director, al Teatrului National din Bucuresti.
S-a nascut in localitatea Tarlisua din judetul Bistrita-Nasaud, intr-o familie de tarani liberi. Dupa ce si-a finalizat cursurile liceale, s-a inscris la Scoala superioara militara din Sopron, pentru ca in 1903 sa urmeze Academia Militara din Budapesta. Dupa ce a demisionat din functia de ofiter pe care o ocupa la Gyula, s-a stabilit in Bucuresti si a inceput sa colaboreze cu diverse reviste literare. In 1910, Guvernul ungar a cerut extradarea sa, cateva luni fiind inchis la Gyula.
Debutul editorial a venit in 1912, cand a publicat volumul de nuvele “Framintari”. Romanul “Ion”, din 1920, a fost cel care i-a adus premiul Academiei Romane si care a insemnat un punct de referinta in istoria literaturii romane, dar faima sa a crescut o data cu aparitia pe piata a altor scrieri ale sale, “Padurea spanzuratilor”, “Ciuleandra”, “Gorila”, “Apostolii”. S-a stins din viata pe 1 septembrie 1944, in localitatea Valea Mare din judetul Arges.
1921: S-a nascut Alexander Dubcek, politician ceh.
1927: S-a nascut Castilho, fotbalist brazilian.
1940: S-a nascut Bruce Lee, practicant de arte martiale si actor american.
1941: S-a nascut Eddie Rabbitt, cantaret america
1942: S-a nascut Jimi Hendrix, James Marshall Hendrix, chitarist si compozitor american.
1942: S-a nascut Henry Carr, atlet american.
1953: S-a nascut Curtis Armstrong, actor american.
1954: S-a nascut Patricia McPherson, actrita americanca.
1962: S-a nascut Charlie Benante, muzician american.
1968: S-a nascut Michael Vartan, actor francez.
Calendar religios 27 noiembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Mucenic Iacob Persul; Cuviosii Natanael si Pinufrie
Calendar greco-catolic:
Sfantul mucenic Iacob Persanul
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Virgil
Sursa: eMaramures.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult