27 octombrie – Ziua nationala a Republicii Turkmenistan
Reper istoric 27 octombrie
1938: La Targu-Jiu a fost inaugurat ansamblul monumental conceput de Constantin Brancusi in cinstea ostasilor romani cazuti in batalia de la Jiu, cuprinzand capodopere ale artei moderne: “Masa Tacerii”, “Poarta Sarutului”, “Coloana fara sfarsit”. Propunerea de a ridica acest ansamblu i-a fost adresata marelui sculptor in 1935, cand Liga nationala a femeilor din judetul Gorj, prezidata de Aretia G.Tatarascu, ii solicita sa inalte la Targu Jiu o “Coloana” in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Brancusi a acceptat propunerea si spre sfarsitul anului s-a intors de la Paris, ocazie cu care a deschis prima sa expozitie personala in tara natala. Un an mai tarziu i-a prezentat Aretiei Tatarascu planurile pentru monumentul cerut. In 1937, aflat la Tirgu Jiu, a inceput sa lucreze la definitivarea “Coloanei fara sfarsit” si a mers in carierele de la Pietroasa, Banpotoc, Baciu si Ruschita ca sa aleaga piatra pentru „Poarta Sarutului”. Dupa ce materialul a fost ales, in septembrie s-a apucat de finalizarea ansamblului, iar in noiembrie arhitectul peisagist Frederic Rebhuhn a reamenajat gradina publica a orasului pentru amplasarea monumentelor. Astfel, a fost trasata aleea care leaga „Masa Tacerii” de „Poarta Sarutului” in prelungirea „Caii eroilor” si a fostului „Targ al fanului”, unde a fost ridicata „Coloana fara sfarsit”. Tot atunci a avut loc inaugurarea “Portii de piatra” (“Poarta sarutului”), eveniment la care a fost prezent si Brancusi. In august 1938, a terminat lucrarile de alamire ale “Coloanei infinitului” si a amplasat “Masa tacerii” si cele 12 scaune rotunde in parcul din Targu Jiu. Ceremonia de inaugurare a ansamblului sculptural din Targu Jiu a avut loc in prezenta lui Brancusi, slujba solemna fiind oficiata de 16 preoti.
Alte evenimente importante din 27 octombrie
1682: Mitropolitul Dosoftei a inceput tiparirea, la Iasi, a “Vietii si petreacerii svintilor” (4 volume), dupa izvoare bizantine si slave.
1872: S-a incheiat, la Bucuresti, Conventia romano-austro-ungara pentru jonctionarea liniilor ferate austro-ungare si romane.
1918: Regele Ferdinand I a trimis mesaje presedintelui Frantei, Raymond Poincare, si primului ministru, George Clemenceau, in care exprima “atasamentul ferm” al poporului roman la “cauza comuna” si dorinta sa de a actiona pentru infaptuirea “idealului national”.
1904: A fost deschisa prima linie de metrou din New York. Primarul metropolei americane George McClellan a fost cel care a inaugurat linia de metrou, el aflandu-se in prima garnitura de tren care a plecat din statia City Hall. La cateva ore dupa aceast moment, metroul a fost deschis public, peste 100.000 de oameni inghesuindu-se sa urce in tren.
1946: A intrat in emisie primul program de televiziune sponsorizat: Geographically Speaking.
1949: Un avion care efectua o cursa Paris – New York s-a prabusit lianga insulele Azore, printre pasagerii care si-au pierdut viata fiind violonista Ginette Neveu si boxerul Marcel Cerdan.
1958: Primul presedinte al Pakistanului, Iskander Mirza, a fost inlaturat de la putrere in urma unei lovituri de stat puse la cale de generalul Ayub Khan.
1962: S-a incheiat Criza rachetelor din Cuba.
1991: Turkmenistanul si-a dobandit independenta fata de Uniunea Sovietica.
1995: Letonia a depus cerere pentru aderarea la Uniunea Europeana.
1997: Prim-ministrrul Romaniei, Victor Ciorbea a solicitat, in cadrul reuniunii Partidului Popular European (PPE) si a Uniunii Europene Democrat Crestine (UECD), sprijin pentru inceperea simultana a negocierilor de aderare la UE.
1998: Gerhard Schroder a devenit cancelar al Germaniei.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1728: S-a nascut James Cook, explorator britanic.
1782: S-a nascut Niccolo Paganini, violoncelist si compozitor italian, virtuozitatea sa a ramas legendara. A primit primele lectii de la tatal sau inainte sa implineasca 6 ani, dupa care a fost instruit de cei mai buni profesori din Genova. Debutul in public si l-a facut in 1790, cand a compus si prima sonata. Cinci ani mai tarziu, s-a mutat in Parma, insa muzicienii de acolo i-au spus ca nu pot sa il mai invete nimic, astfel incat a inceput sa exerseze de unul singur cate 15 ore pe zi. In 1797 a efectuat primul sau turneu, inregistrand succes dupa succes. Faima sa a depasit granitele Italiei, el sustinand concerte in toate marile capitale ale Europei. A castigat sume imense pe care insa le-a rispit prin cazinouri, patima pentru jocurile de noroc aducandu-l in postura de a miza pe propria vioara. A compus 24 de capricii pentru vioara solo, extrem de dificil de interpretat, 12 sonate pentru vioara si chitara, 6 concerte, cvartete si variatiuni. Cariera sa a intrat in declin in 1834, datorita inrautatirii starii sale de sanatate, violonistul murind in 1840.
1811: S-a nascut Isaac Singer, inventator american, creator al masinilor de cusut cu acelasi nume.
1858: S-a nascut Theodore Roosevelet, al 26-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al premiului Nobel pentru pace pe anul 1906. In 1901, dupa asasinarea presedintelui William McKinley, Roosevelt a devenit cel mai tanar ocupant al Casei Albe, fiind reales in functie patru ani mai tarziu.
1914: S-a nascut Dylan Thomas, poet irlandez
1918: S-a nascut Teresa Wright, actrita americana.
1924: S-a nascut Ruby Dee, actrita americanca.
1936: S-a nascut Dumitru Furdui-Iancu, interpret de muzica populara.
1940: S-a nascut John Gotti, celebru gangster american.
1950: S-a nascut Fran Lebowitz, scriitor american.
1952: S-a nascut Roberto Benigni, actor si regizor italian, detinator al unui premiu Oscar pentru regie.
1958: S-a nascut Simon Le Bon, muzician englez, membru al trupei Duran Duran.
1967: S-a nascut Scott Weiland, cantaret america, component in Stone Temple Pilots si Velvet Revolver.
Calendar religios 27 octombrie
Calendar crestin ortodox:
Cuviosul Dimitrie cel Nou; Sfantul Mucenic Nestor
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Nestor (sec IV)
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Sabina
Sursa: eMM.ro