Reper istoric 28 decembrie
1989: Fizicianul Herman Oberth, inventator german nascut in Sibiu, supranumit “parintele aviatiei spatiale”, a incetat din viata la varsta de 95 de ani.
S-a nascut pe 25 iunie 1894, iar scoala primara a urmat-o in localitatea natala unde a si facut primele experimente, studiind efectele imponderabilitatii si acceleratiei asupra corpului uman. Pasiunea pentru zborul cosmic i-a fost inspirata de cartile lui Jules Verne, in special de volumul “De la Pamant la Luna”.
Si-a continuat studiile in Germania – la Munchen, Gottingen si Heidelberg – la absolvire prezentand o lucrare cu tema “zborurile spatiale”, dar care a fost respinsa pe motiv ca era utopica. In ciuda ridiculizarii teoriilor sale, Herman Oberth a realizat in 1917 primul model din lume al unei rachete cu combustibil lichid si a continuat apoi cu si mai multa determinare sa lucreze la teoriile sale revolutionare.
Pe 23 iulie 1930, a testat motorul de racheta, care a functionat 90 de secunde, ceea ce a reprezentat un adevarat succes. In perioada cat si-a desfasurat activitatea la Medias (1935) a reusit lansarea primei rachete cu combustibil lichid, fapt care a deschis noi perspective omenirii. Trei ani mai tarziu s-a mutat in Germania, pe tot parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial familia sa avand de suferit din cauza nazistilor. Cat a lucrat la Peenemunde, si-a pus in aplicare idei mai vechi, cum ar fi combinatia oxigenului lichid cu alcoolul si racirea regenerativa, astfel incat in 1944 impreuna cu echipa sa a experimentat noi modele de rachete.
Dupa razboi, a lucrat pentru marina italiana, la dezvoltarea unor rachete antiaeriene, si la modernizarea arsenalului armatei SUA, in Huntsville-Alabama. S-a pensionat la varsta de 68 de ani, insa si-a continuat studiile. Criza energetica din SUA, din 1977, l-a facut sa proiecteze o statie eoliana. Cercetarile sale acopera o mare parte a problemelor cosmonauticii: propulsia cu combustibil lichid, racheta electrica, studiul materialelor, oglinda cosmica. In 1958, a scris o carte despre automobilul lunar. S-a stins din viata la 95 de ani cu multumirea ca multe din ideile sale au facut ca omul sa ajunga in spatiul cosmic.
Alte evenimente importante din 28 decembrie
1612: Galileo Galilei a fost primul astronom care a observat planeta Neptun in timp ce aceasta se afla in conjunctie cu Jupiter, ceea ce l-a determinat pe savant sa o catalogheze ca o stea fixa. Neptun a fost cu adevarat descoperita in 1846.
1836: Spania a recunoscut independenta Mexicului.
1895: Fratii Lumiere au organizat in premiera o vizionare cu public a filmultelor realizate de ei. Evenimentul s-a desfasurat la Paris la “Grand Café” si a fost considerat primul pas in aparitia cinemaului.
1897: La Paris, a avut loc premiera piesei “Cyrano de Bergerac” semnata de Edmond Rostand.
1902: A avut loc primul meci profesionist de fotbal american desfasurat in sala, acesta fiind gazduit la Madison Square Garden din New York.
1908: Un cutremur a lovit Sicilia si a provocat moartea a circa 75.000 de italieni.
1923: Inginerul francez Gustav Eiffel a incetat din viata la 91 de ani.
1937: S-a stins din viata compozitorul si pianistul francez Maurice Ravel.
1973: Scriitorul rus Alexandru Soljenitin a publicat volumul “Arhipelagul gulag”.
1986: A murit regizorul rus Andrei Tarkovski.
1989: Consilul de conducere al Uniunii Scriitorilor a ales un comitet provizoriu de conducere alcatuit din Mircea Dinescu – presedinte, Ana Blandiana, Dan Desliu, Stefan Augustin Doinas, Domokos Geza, Octavian Paler, Eugen Simion, Stelian Tanase si Dan Haulica. S-a hotarat convocarea Congresului National al Scriitorilor.
1994: Prezidiul Executiv al UDMR l-a convocat pe Laszlo Tokes pentru a da explicatii in legatura cu aparitia in presa a unor documente din care rezulta ca a fost informator al Securitatii. Laszlo Tokes a negat ca ar fi semnat vreun angajament cu Securitatea.
1997: Actrita romana Olga Tudorache a fost desemnata drept personalitatea teatrala a anului 1997.
1997: S-a stins din viata pictorul roman Corneliu Baba.
1998: In Romania, a inceput procesul de eliminare a pierderilor din economie, prin lichidarea si reorganizarea judiciara a 30 de societati cu pierderi.
2000: Adrian Nastase a fost investit in functia de premier al Romaniei.
Zii de nastere, aniversari
1805: S-a nascut Eftimie Murgu, filolog roman, participant la Revolutia pasoptista din Tara Romaneasca.
1856: S-a nascut Woodrow Wilson, al 28-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al premiului Nobel pentru pace in anul 1919.
1882: S-a nascut Arthur Eddington, fizician si astronom englez.
1902: S-a nascut Mortimer Adler, filosof american.
1903: S-a nascut Earl „Fatha” Hines, muzician american.
1925: S-a nascut Hildegard Knef, actrita, cantareata si scriitoare germana.
1931: S-a nascut Guy Debord, filosof francez.
1933: S-a nascut Michelle Nichols, actrita si cantareata americana.
1934: S-a nascut Maggie Smith, actrita engleza.
1941: S-a nascut Ray Thomas, component in formatia Moody Blues.
1946: S-a nascut Edgar Winter, muzician american.
1949: S-a nascut Gheorghe Berceanu, sportiv roman de lupte greco-romane.
1950: S-a nascut Alex Chilton, muzician american, component in trupa The Box Tops.
1953: S-a nascut Richard Clayderman, pianist francez.
1954: S-a nascut Denzel Washington, actor american.
1956: S-a nascut Nigel Kennedy, violonist englez.
1968: S-a nascut Brian Nielsen, jucator danez de fotbal.
1971: S-a nascut Sergi Barjuan, fotbalist spaniol.
1972: S-a nascut Patrick Rafter, jucator australian de tenis.
1978: S-a nascut Ramona Enache, judoca romana.
1981: S-a nascut Sienna Miller, actrita engleza.
S-a nascut in Statele Unite, insa a copilarit in Anglia. Are o sora mai mica si trei frati vitregi (doi baieti si o fata). A urmat cursuri de modeling si studiat canto in ideea de a urma o cariera artistica. A mostenit talentul mamei, astfel incat dupa absolvirea cursurilor primare in Ascot a revenit in SUA pentru a studia drama la Institutul “Lee Strasberg” din New York. Dupa cateva roluri mici, in 2001 a fost distribuita in productia de televiziune “Bedtime” realizata de BBC, iar un an mai tarziu in filmul “Keen Eddie”. S-a impus pe marele ecran in 2004, cu rolul din pelicula “Alfie”. Tot atunci, relatia amoroasa cu mai bine cotatul actor Jude Law a facut-o sa dobandeasca si mai multa celebritate. Intreaga presa a scris despre scandalul iscat de tanara actrita in familia iubitului, acesta divortand de Saddie Frost la putina vreme dupa ce a intalnit-o pe Sienna.
Calendar religios 28 decembrie
Calendar crestin ortodox:
Duminica dupa Nasterea Domnului (Fuga in Egipt); Sfintii 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia
Calendar crestin greco-catolic:
Duminica dupa nasterea Domnului. Sfintii martiri arsi de vii in
Nicomedia (†303) ); Sfantul Iosif logodnicul Mariei, David imparatul si Sfantul Iacob rudenia Domnului
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta familie: Isus, Maria si Iosif. Sfintii Prunci Nevinovati
Sursa: eMaramures.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult