28 noiembrie – Ziua Nationala a Republicii Albania
Reper istoric 28 noiembrie
1905: In Dublin, a aparut Sinn Fein, organizatie politica fondata de nationalistul Arthur Griffith cu scopul obtinerii independentei Irlandei. Sinn Fein (Sinn Fyin) s-ar traduce in limajul galic “noi insine” ori “noi singuri”. Destul de repede, formatiunea politica a devenit neoficial o aripa a gruparii militare a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), ambele luptand impotriva regulilor impuse de britanici.
Organizatia politica a obtinut rezultate spectaculoase la alegerile nationale organizate dupa Primul Razboi Mondial, dar, cu toate acestea, nu au reusit sa isi implineasca visul. Astfel, in aprilie 1916, patriotii irlandezi au declansat o rascoala cu scopul proclamarii independentei tarii lor, insa interventia armatei engleze a distrus orice speranta.
Doi ani mai tarziu, electoratul irlandez a votat in majoritate cu Sinn Fein, partidul formand un Parlament independent (Dyil yireann), care a declarat suveranitatea statului. La cateva luni, revolutionarii au inceput o campanie de lupta impotriva britanicilor care s-a incheiat cu un acord de pace prin care s-a acordat Irlandei statutul de dominion. Recunoastrea oficiala a acordului, in 8 ianuarie 1922, a declansat un adevarat razboi civil intre sustinatorii pactului si cei care cereau anularea lui.
Istoria zbuciumata a Sinn Fein a continuat ani decenii la rand, in prezent formatiunea politica fiind cea mai importanta din Irlanda. Statul a fost declarat independent si suveran, sub numele de Eire, in 29 decembrie 1937, iar in 1948 a devenit republica.
Alte evenimente importante din 28 noiembrie
1520: Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a fost primul european care a navigat din Oceanul Atlantic in Pacific, prin sudul continentului american. Impreuna cu alte trei nave, el a trecut prin stramtoarea care ii poarta numele. Magellan a botezat acest canal-stramtoare “Todos les santos” (“Toti sfintii”).
1843: Regatului Hawaii i-a fost recunoscuta in mod oficial independenta de catre Marea Britanie si Franta.
1850: S-a stins din viata pedagogul iluminist Constantin Diaconovici-Loga, autorul primei lucrari de terminologie gramaticala romaneasca.
1895: A avut loc primul raliu din SUA desfasurat pe distanta Chicago-Evanston (Illinois), cei circa 86 de kilometri fiind parcursi de castigator in 10 ore.
1877: A avut loc caderea Plevnei, generalul otoman Osman Pasa capituland in fata armatelor conduse de generalul Mihail Cerchez.
1912: Albania si-a declarat independenta fata de Imperiul Otoman.
1918: Congresul General al Bucovinei a adoptat motiunea privitoare la unirea neconditionata a regiunii cu regatul Romaniei.
1919: Lady Astor a fost prima femeie aleasa membru al Parlamentului Marii Britanii.
1943: A avut loc conferinta de la Teheran, unde premierul britanic Winston Churchill, presedintele american Franklin D. Roosevelt si liderul sovietic Iosif Stalin au discutat strategia pentru continuarea luptelor in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
1954: Fizicianul Enrico Fermi, descoperitor al fisiunii nucleare si laureat cu premiul Nobel, a incetat din viata.
1958: Ciadul, Congo si Gabonul au devenit republici autonome.
1973: S-a stins din viata principesa Martha Bibescu, scriitoare romanca.
1975: Timorul de Est si-a declarat independenta fata de Portugalia.
1994: La Congresul Extraordinar al CNSLR-Fratia, Miron Mitrea s-a retras din functia de presedinte al confederatiei, lasandu-i locul lui Pavel Todoran, liderul Federatiei „Energetice”. Ulterior, Mitrea a intrat in politica, fiind ministru in guvernele PDSR si PSD.
1994: Norvegienii au respins aderarea tarii lor la Uniunea Europeana.
1997: Ministrii Energiei din 13 tari din regiunea Marii Negre, inclusiv Romania, au semnat un memorandum care propune implementarea a 30 de noi proiecte de interconectare energetica, in domeniul petrolifer, al electricitatii si al gazelor naturale.
Zii de nastere, aniversari
1632: S-a nascut Jean-Baptiste Lully, compozitor francez.
1757: S-a nascut William Blake, poet, pictor si mistic englez.
1820: S-a nascut Friedrich Engels, teoretician socialist german, fiu al unui bogat industrias. Este fondator al sociologiei muncii. A colaborat indeaproape cu Karl Marx, cei doi scriind impreuna “Sainta familie” (1845), “Ideologia germana” si “Manifestul partidului comunist” (1848). Engeles a fost, pana in 1890, conducator al socialismului german.
1829: S-a nascut Anton Rubinstein, compozitor, pianist si dirijor rus.
1837: S-a nascut John Wesley Hyatt, inventator american al celuloidului.
1880: S-a nascut Andrei Radulescu, istoric si jurist roman, presedinte al Academiei Romane.
1881: S-a nascut Stefan Zweig, scriitor austriac.
1893: S-a nascut Nicolae Colan, mitropolit al Ardealului, membru al Academiei Romane.
1896: S-a nascut Lilia Skala, actrita austriaca.
1907: S-a nascut Alberto Moravia, scriitor italian.
1908: S-a nascut Claude Levi-Strauss, antropolog francez.
1912: S-a nascut Colea Rautu, pe numele adevarat Colea Rutkovschi, actor roman.
1927: S-a nascut Chuck Mitchell, actor american.
1931: S-a nascut Hope Lange, actrita americanca.
1941: S-a nascut Laura Antonelli, actrita originara din Italia.
1943: S-a nascut Randy Newman, muzician american.
1948: S-a nascut Mariana Nicolesco, soprana de origine romana. A inceput sa studieze muzica de la sase ani, dupa ce mama sa a inscris-o la clasa de vioara a Scolii de Muzica din Brasov.
Dupa terminarea liceului s-a inscris la Conservatorul din Cluj, la clasa profesorului Mircea Breazu ca mezzosoprana, dupa care a castigat o bursa la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a avut-o ca indrumator pe Jolanda Magnoni.
Dupa ce a castigat cel mai important concurs de canto din lume, organizat la Milano, a decis sa nu se mai intoarca in tara si sa isi continue activitatea in strainatate, astfel incat autoritatile romane au condamnat-o, in lipsa, la cinci ani de inchisoare.
Mariana Nicolescu a debutat la Teatrul Scala din Milano, dupa care a concertat pe marile scene ale lumii. In 1989, a decis sa revina in Romania, iar doi ani mai tarziu a sustinut primul ei concert in tara natala. Soprana este membra de onoare a Academiei Romane, iar mai multe universitati I-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
In Franta a fost decorata cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter, iar autoritatile romane i-au acordat ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter. In plus, celebra artista a fost distinsa pentru activitatea sa cu medalia UNESCO.
1949: S-a nascut Alexander Godunov, compozitor si balerin rus.
1949: S-a nascut Corneliu Vadim Tudor‚ om politic roman‚ presedintele Partidului Romania Mare. S-a nascut la Bucuresti, iar dupa absolvirea liceului s-a inscris la Facultatea de Filosofie, sustinandu-si licenta in 1971. Patru ani mai tarziu a urmat cursurile Scolii de Ofiteri de Rezerva din Bucuresti, dupa care a plecat la studii in Viena, cu o bursa Herder. A lucrat in mai multe publicatii, iar dupa 1989 s-a orientat spre politica, din 1992 fiind membru al Parlamentului Romaniei.
1950: S-a nascut Ed Harris, actor american.
1950: S-a nascut Russell Alan Hulse, fizician american, laureat cu premiul Nobel.
1957: S-a nascut David Van Day, muzician britanic.
1959: S-a nascut Judd Nelson, actor american.
1961: S-a nascut Alfonso Cuaron, regizor de film mexican.
1961: S-a nascut Jane Sibbett, actrita americanca.
Calendar religios 28 noiembrie
Calendar crestin ortodox:
Cuviosul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh
Calendar greco-catolic:
Cuviosul Stefan cel Nou; Sfantul mucenic Irinarh; Sfanta Ecaterina Laboure
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Ecaterina Labouré
Sursa: eMaramures.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult