Reper istoric 28 octombrie
1886: Statuia Libertatii a fost daruita orasului New York, presedintele american Grover Cleveland fiind cel care a facut onorurile dupa ce Franta, in semn de prietenie, a oferit SUA ceea ce avea sa devina simbolul tarii. Initial cunoscuta sub numele “Libertatea intareste lumea”, ideea statuii I-a apartinut istoricului francez Edouard de Laboulaye. Acesta a considerat ca e nevoie de un simbol care sa marcheze alianta dintre Franta si SUA in timpul Revolutiei americane. Proiectul statuii a fost realizat de sculptorul Frydyric-Auguste Bartholdi, iar suportul a fost facute de catre Eugene-Emmanuel Viollet-le-Duc si Alexandre-Gustave Eiffel. Propunerea pentru amplasarea statuii, reprezentand o femeie cu o torta in mana dreapta,i-a apartinut tot autorului lucrarii, care a primit acceptul de la Congres pentru folosirea insulei Bedloe de langa New York. Pe 26 octombrie 1886, statauia a fost montata in New York, numerosi demnitari francezi participand la eveniment. In 1924, Statuia Libertatii a fost declarata monument national, iar in 1956 insula Bedloe a fost redenumita Insula Libertatii. In prezent, monumentul care masoara 93 de metri, face parte din patrimoniul UNESCO.
Alte evenimente importante din 28 octombrie
1492: Cristofor Columb a ajuns in Cuba.
1704: S-a stins din viata filosoful englez John Locke la varsta de 72 de ani.
1918: Cehoslovacia si-a castigat independenta in fata Imperiului Austro-Ungar.
1919: Prohibitia a intrat in vigoare in SUA.
1922: Liderul fascist italian Benito Mussolini, aflat in fruntea partidului sau – Camasile negre – a preluat puterea, devenind sef al Guvrenului si cu ajutorul Bisericii Catolice.
1940: Italia a invadat Grecia in timpul luptelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial.
1948: Chimistul elvetian Paul Muller a primit premiul Nobel in chimie pentru descoperirea sa legata de proprietatile insecticidului DDT.
1958: Angelo Giuseppe Roncalli a devenit Papa, luindu-si numele Ioan al XXIII-lea.
1962: Liderul sovietic Nikita Hrusciov a anuntat ca a ordonat retragerea rachetelor nucleare sovietice din Cuba.
1965: A fost publicata Declaratia “Nostra Aetate” privitoare la relatiile Bisericii Catolice cu religiile necrestine, adoptata de al al doilea Conciliu al Vaticanului si promulagata de Papa Paul al VI-lea. Documentul, de o importanta deosebita, a recunoscut linia spirituala care il leaga pe crestini si pe evrei si I-a absolvit pe acestia din urma de uciderea lui Iisus. De altfel, Papa Paul al VI-lea a spus public atunci ca: “In chip deosebit evreii nu mai sunt obiect al reprosului si al neincrederii, ci al respectului, al iubirii si al sperantei.”De asemenea, in declaratie erau admirati si mulsulmanii care il adora pe “Dumnezeu cel unic”.
1992: Au fost alese conducerile celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei. Oliviu Gherman (FDSN) a fost ales presedinte al Senatului, iar Adrian Nastase (FDSN) a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor.
1993: Intrunit in sesiune plenara, la Strasbourg, Parlamentul european a ratificat Acordul de asociere a Romaniei la Comunitatile Economice Europene.
1999: Comisarul european Gunter Verheugen a pledat pentru un consens din partea tuturor fortelor politice in privinta integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
2008: A murit Dina Cocea, celebra actrita romana. A jucat in filmele: O noapte de pomina (1939), Cartierul Veseliei (1964), Neamul Soimarestilor (1964), Ciprian Porumbescu (1972), Stefan cel Mare – Vaslui 1475 (1974), Muschetarul roman (1975), Aurel Vlaicu (1977), Iancu Jianu haiducul (1980),
Cantec pentru fiul meu (1980), Atac in biblioteca (1992).
Zii de nastere: vedete si personalitati
1585: S-a nascut Cornelius Jansen, teolog olandez, episcop de Ypres. A intrat in 1602 la Universitatea din Louvain, pe atunci un adevarat camp de lupta intre iezuiti si augustinieni, Jansen alaturandu-se acestora din urma. A scris “Augustinus”, in 1640, studiul sau stand la baza formarii doctinei care ii poarta numele si care sustinea ideea ca gratia este un dar pur divin.
1818: S-a nascut Ivan Turgheniev, scriitor si poet rus.
1892: S-a nascut Dink Johnson, muzician de jazz.
1915: S-a nascut Paul Jarrico, scenarist.
1922: S-a nascut Gershon Kingsley, compozitor german.
1930: S-a nascut Bernie Ecclestone, milionar britanic, proprietar al Formula 1.
1939: S-a nascut Jane Alexander, actrita americanca.
1945: S-a nascut Wayne Fontana, muzician englez, a cantat cu The Mindbenders.
1955: S-a nascut Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft si unul dintre cei mai mai bogati oameni din lume. S-a nascut in Seattle, Statele Unite, tatal sau fiind avocat, iar mama profesor. A urmat cursurile unei scoli private, iar la 13 ani si-a descoperit pasiunea pentru computere si a inceput sa realizeze diferite programe. S-a inscris la Universitatea Harvard, in 1975 realizand o versiune a programului BASIC. In acelasi an a renuntat la scoala ca sa lucreze si a pus bazele imperiului Microsoft impreuna cu prietenul sau din copilarie Paul Allen. Tot atunci a produs sistemul DOS, care, in 1981, a fost adoptat de catre International Business Machines (IBM) pentru computerele fabricate. Acesta a fost pasul care a ridicat compania lui Bill Gates. Vanzarea licentei pentru DOS a inceput sa aduca profituri imenese Microsoft, astfel ca la 35 de ani Bill Gates a devenit unul dintre cei mai puternici oameni din America, pentru ca dupa 1990 sa ajunga cel mai bogat om din lume.
1964: S-a nascut Paul Wylie, campion mondial la patinaj artistic.
1967: S-a nascut Julia Roberts, actrita americanca, laureata cu premiul Oscar pentru interpretare.
1974: S-a nascut Joaquin Phoenix, actor american.
1980: S-a nascut Alan Smith, fotbalist englez.
1981: S-a nascut Milan Baros, fotbalist ceh.
Calendar religios 28 octombrie
Calendar crestin ortodox:
Sfintii Mucenici Terentie si Neonila sotia sa si cei cei 7 fii; Sfantul Firmilian Episcopul
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul mucenicTerentie si cuvioasa Neonila. Cuviosul Stefan Savaitul (sec XI)
Calendar crestin romano-catolic:
Sfintii Simon si Iuda, apostoli
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult