29 iulie – Ziua Imnului National: „Desteapta-te, romane!”
2002: Casa memoriala Elie Wiesel, din Sighetu Marmatiei, a fost inaugurata.
Elie Wiesel a supravietuit ororilor din lagarele de exterminare naziste, iar dupa eliberare a inceput sa puna pe hartie ororile traite de evrei in acea perioada. In prezent este cetatean american. Este Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, in 1986, a primit ordinul „Steaua Romaniei”, a fost inaintat in grad de Mare Ofiţer si a fost numit membru de onoare al Academiei Romane.
Elie Wiesel, cunoscut romancier, dramaturg, eseist si memorialist a trait primii 15 ani din viata in aceasta casa.
Casa a fost construita la sfarsitul secolului XIX si a suferit mai multe modificari compartimentale in timp. Este o cladire in forma de “L” si cuprinde patru incaperi, construita conform traditiei sfarsitului de secol XIX, folosindu-se ca material de constructie “piatra de rapa” un material utilizat la construirea majoritatii cladirilor din Sighetul Marmatiei.
Muzeul este casa in care s-a nascut scriitorul Elie Wiesel. S-a nascut la Sighet in 1928 si a fost deportat impreuna cu parintii si sora sa mai mica in lagarul de la Auschwitz. El a fost singurul supravietuitor, fiind eliberat in 1945 din lagarul de la Buchenwald.
Aici se gaseste o impresionanta colectie de fotografii, obiecte de cult, mobilier si altele exponate, toate provenind de la comunitatea evreiesca din Maramures
Casa Muzeu Elie Wiesel este amplasata in municipiul Sighetul Marmatiei, in imediata vecinatate a centrului istoric. Locatia: Sighetul Marmatiei, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1.
Evenimente importante din 29 iulie
1830: Abdica Carol al X-lea al Frantei.
1848: Guvernul Portii Otomane a recunoscut Locotenenta Domneasca a Tarii Romanesti drept legitima. Sub presiunea Rusiei si la interventia boierilor munteni va refuza confirmarea acestei recunoasteri.
1848: In parcul Zavoi din Ramnicu Valcea, in fata unei numeroase asistente, dupa ce s-a citit noua Constitutie, un grup de tineri, avandu-l in frunte pe Anton Pann, s-a intonat pentru prima oara imnul Revolutiei pasoptiste „Desteapta-te, romane”, devenit dupa Revolutia anticomunista din 1989 imnul national al Romaniei.
1849: Infrangerea decisiva a armatei maghiare la sud de Timisoara. Kossuth anunta, printr-un decret, incetarea ostilitatilor dintre romani si maghiari.
1851: Moare Ion Catina, poet roman.
1856: A murit Robert Alexander Schumann, compozitor german.
1857: A fost infiintata Scoala Nationala de medicina si farmacie din Bucuresti din initiativa si sub conducerea lui Carol Davila.
1877: Carol I, principe si rege al Romaniei, a aprobat constructia unui pod de pontoane peste Dunare, in zona Silistioara–Magura.
1877: Trupele romane trec Dunarea si ocupa Nicopole.
1887: A murit Alexandru Chiac, lingvist roman.
1890: Moare Vincent van Gogh, pictor olandez („Tarani mancand cartofi”, „Lan de grau cu chiparosi”, „Autoportret”).
1897: Moare Stefan Virgolici, critic si traducator roman.
1900: In Italia, regele Umberto I al Italiei este asasinat de un anarhist de origine italiana, Gaetano Bresci.
1907: In Marea Britanie a fost creata miscarea „Scout” („Cercetasii”), care s-a raspandit apoi in intreaga lume.
1917: In cadrul bataliei de la Oituz s-au dat lupte de o mare intensitate pe frontul Diviziei 7 infanterie, unde inamicul reusise sa cucereasca varful Ciresoaia, unul din stalpii apararii trupelor romane.
1921: Adolf Hitler devine liderul Partidului Nationalist German al Muncitorilor.
1938: Japonia ataca URSS in regiunea lacului Hassan de langa Vladivostok.
1946: Incepe Conferinta de pace convocata la Paris de puterile invingatoare in cel de-al doilea razboi mondial, pentru pregatirea tratatelor de pace cu Bulgaria, Finlanda, Italia, Romania si Ungaria.
1947: Este adoptat „Jurnalul” Consiliului de Ministri, care decreteaza dizolvarea Partidul National Taranesc, folosindu-se ca pretext inscenarea de la Tamadau. De aceeasi masura erau lovite „organizatiile militare, de tineret, feministe si orice alte organizatii sau asociatii” conduse de P.N.T. „Jurnalul” mai prevedea inchiderea sediilor partidului, confiscarea averilor si a corespondentei, lichidarea patrimoniului sau.
1947: In urma unei inscenari, sunt arestati si judecati Iuliu Maniu si alti lideri democrati. Procesul lui Iuliu Maniu a inceput la 29 octombrie 1947. Prin sentinta data la 11 noiembrie 1947, era condamnat la temnita grea pe viata. Avand 75 de ani, era practic o condamnare la moarte. Iuliu Maniu s-a stins la 5 februarie 1953 in penitenciarul de la Sighet, cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa comuna in cimitirul inchisorii.
1948: Dupa o intrerupere de 12 ani cauzata de cel ce-al doilea razboi mondial, la Londra, pe stadionul Wembley, se deschid Jocurile Olimpice de Vara, editia a XIV-a.
1952: La J.O. de la Helsinki, Iosif Sarbu este medaliat cu aur la tir. Prima medalie de aur olimpica a Romaniei.
1957: Agentia Internationala pentru Energie Atomicaisi incepe activitatea.
1958: Presedintele american Dwight Eisenhower a semnat actul care a dus la crearea NASA.
1981: Charles, Print de Wales se casatoreste cu Lady Diana Spencer.
1983: A murit Luis Bunuel, cineast spaniol, detinator al Premiului Oscar
1992: Fostul dictator est-german, Erich Honecker, paraseste Rusia pentru a fi judecat in Germania, fiind acuzat de asasinarea celor care au incercat sa se refugieze in R.F.Germania, trecand Zidul ce despartea cele doua state.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1805: S-a nascut Alexis de Tocqueville, scriitor si omul politic („Democratia in America”, „Vechiul regim si revolutia”)
1883: S-a nascut Benito Mussolini, primul dictator fascist al Europei.
1895: S-a nascut Victor Ion Popa, scriitor roman.
1905: S-a nascut Clara Bow, actrita americana de film
1925: S-a nascut Carmen Stanescu, actrita romanca de teatru si film
1928: S-a nascut Adrian Ratiu, compozitor roman
1945: S-a nascut Mircea Lucescu, cunoscut fotbalist si antrenor roman.
1950: S-a nascut Maricica Puica, atleta romanca; multipla campioana olimpica si mondiala de atletism.
Calendar religios 29 iulie
Calendar crestin ortodox:
Sfintii Mucenici: Calinic, Mamant si Veniamin; Sfanta Muncenita Teodota cu fiii sai
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul mucenic Calinic si Teodota (sec IV)
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Marta
Sursa: eMM.ro