Reper istoric 29 martie
2004: Romania a devenit membru al NATO, alaturi de alte sase state est-europene invitate la summitul de la Praga din noiembrie 2002.
La 29 martie 2004, cele sapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga sa devina membre ale Aliantei (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care si Romania, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord Atlantice.
Ceremonia de depunere a instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO a avut loc la Departamentul de Stat al SUA din Washington. La festivitate au participat premierii celor sapte state – Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Slovenia -, alaturi de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si de presedintele SUA, George W. Bush. Romania a fost reprezentata de premierul Adrian Nastase, de ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, de ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, si de consilierul prezidential Corina Cretu.
Depunerea instrumentelor de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO a fost urmata, pe 2 aprilie, de ceremonia inaltarii drapelelor de stat ale noilor tari membre. De aceasta data, la festivitate au luat parte numai ministrul Afacerilor Externe si ministrul Apararii Nationale. Cei sapte ministri de externe au fost intampinati de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, fiind apoi salutati de omologii lor din celelalte 19 state membre.
Integrarea in NATO a marcat revenirea Romaniei in familia tarilor din comunitatea democratica euro-atlantica. Pentru a accentua semnificatia si importanta istorica a integrarii Romaniei in organizatia nord-atlantica, a fost promulgata Legea nr. 390/2004 privind instituirea Zilei NATO in Romania, in prima zi de duminica a lunii aprilie.
Alte evenimente importante din 29 martie
29 martie – Ziua internationala a baletului.
1997: In Romania, s-a trecut la ora de vara, prin Ordonanta de Guvern 20/1997, reintroducandu-se un program orar practicat in statele Uniunii Europene. Astfel, din ultima duminica a lunii martie, ora 03.00 devine ora 04.00, orarul de vara aplicandu-se pana in ultima duminica a lunii octombrie.
Ora de vara a fost introdusa, in Romania, pentru prima data in 1932. Pana in 1939 ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie (in 1932 – 22 mai), ora 00.00 si prima duminica din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Intre 1 aprilie 1940, ora 00.00, si 2 noiembrie 1942, ora 03.00, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.
Romania a semnat Conventia fusurilor orare in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. Intre 1979-1996 s-a trecut la ora de vara in ultima duminica a lui aprilie si la ora de iarna in ultima duminica a lui septembrie.
In conformitate cu sistemul universal de masura a timpului pentru toate punctele de pe suprafata Pamantului – Conventia fuselor orare – Pamantul a fost impartit in 24 de fuse de cate 15 grade, ora legala a fiecarui fus fiind cea data de meridianul sau central. In acest sistem toate ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Numerotarea acestor fuse incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv fiind indreptat spre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului unu si a Europei Orientale – ora fusului doi. Romania se afla in fusul orar doi. Perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita ”timpul legal roman”.
Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, dar a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Au urmat ani in care introducerea orei de vara a fost propusa de mai multe ori, dar respinsa. Pe 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. Pentru o perioada mai indelungata a fost aplicata in SUA, in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945.
Pe data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vara la nivel national, din ultima duminica a lui aprilie, pana in ultima duminica din luna octombrie. Douazeci de ani mai tarziu, presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, text ce continea si o prevedere care solicita conservarea energiei si respectarea DST-ului. De atunci, ora de vara a ramas stabilita pe o perioada de sapte luni, intre echinoctiul de primavara si cel de toamna. In prezent, Arizona este singurul stat american care nu a adoptat DST.
Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai – 16 octombrie), apoi tari precum: Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. In prezent ora de vara, este folosita de doar 70 de tari din intreaga lume.
Nu toate tarile au aceleasi perioade pentru schimbarea orei de vara. Singura tara mare industrializata care nu a introdus ora oficiala de vara este Japonia. De la 1 mai 1980, China a utilizat ora de vara din 1986 pana in 1991, incetand sa o mai faca de atunci. Tarile ecuatoriale si tropicale nu aplica ora de vara deoarece durata zilei este egala de-a lungul anului.
Sursa: Rompres
1638: Colonistii suedezi au intemeiat Noua Suedie, prima asezare pe teritoriul viitorului stat nord-american Delaware.
1799: Legislativul statului New York a adoptat legea privind abolirea sclaviei in mod gradual.
1886: A fost creata bautura racoritoare Coca-Cola.
1912: A murit, pe drumul de intoarcere de la Polul Sud, ofiterul si exploratorul britanic Robert Scott, dupa ce fusese devansat cu doar o luna de norvegianul Roald Amundsen in competitia pentru atingerea in premiera a acestei locatii antarctice.
1926: S-a infiintat Institutul de studii bizantine la Bucuresti.
1945: Ministrul comunist Lucretiu Patrascanu a semnat un decret-lege ce viza epurarea administratiei publice de functionare ai regimurilor anterioare instalarii la 6 martie 1945 a guvernului procomunist condus de dr. Petru Groza.
1961: Statele membre ale SUA a ratificat Amendamentul 23 la Constitutia federala, prin care se acorda locuitorilor districtului Columbia (Washington) sa participe la alegerile prezidentiale.
1963: A decedat botanistul Traian Savulescu, presedinte al Academiei Romane.
1971: A decedat academicianul Dimitrie Panaitescu (Perpessicius), poet si critic literar, editor de marca al operei lui Mihai Eminescu.
1973: Armata SUA a incheiat retragerea din Vietnamul de Sud, conform Acordului de pace semnat la 27.01.1973 la Paris, situatie ce a condus la prabusirea regimului militar de la Saigon in 1975.
1981: A avut loc prima editie a Maratonului de la Londra, o manifestare sportiva desfasurata pe o distanta mai mare decat cea traditionala si avand ca scop strangerea de fonduri pentru actiuni de caritate, la finisul careia au fost inregistrati 6255 de atleti amatori din cei 7747 care luasera startul.
1991: A fost adoptata o hotarare de catre Guvernul Romaniei privind etapa a doua de liberalizare a preturilor.
1997: Iosif Sava si Grigore Constantinescu s-au numarat printre laureatii primei editii a premiilor Fundatiei Oedip.
1999: Indicele Dow Jones al Bursei din New York a depasit, pentru prima data in istoria celei mai mari burse din lume, nivelul de 10.000 puncte acumuland 10006,78 puncte (40,94 p. in 1896).
2003: A decedat, la Bangkok (Thailanda), medicul italian Carlo Urbani („Medicins sans frontieres” si Organizatia Mondiala a Sanatatii), din cauza Sindromului deficientei respiratorii acute (SARS), pe care il identificase in noiembrie 2002 la Guandong, R.P. Chineza.
Aniversari vedete si personalitati
1963: Elle Macpherson, top model si actrita, alias „The Body”. De referinta pentru vedeta australiana sunt cele patru aparitii in costume de baie pe coperta “Sports Illustrated” intre anii ’80 si ’90. Supranumita „Trupul”, Macpherson are 1,80 metri inaltime si un corp perfect, de unde si apelativul The Body.
S-a nascut in Cronulla, Australia, pe numle adevarat Eleanor Nancy Gow, fiind fiica presedintelui unui club de rugby. Parintii sai au divortat cand ea avea 14 ani, iar mama ei s-a recasatorit , iar ea a luat numele tatalui vitreg. A studiat Dreptul la Universitatea din Sydney, perioada in care a si fost descoperita ca model. A semnat un contract cu o companie de modelling, iar imediat a aparut pe coperta revistei Elle. A atras atentia pentru defilarile organizate de compania de lenjerie intima Victoria’s Secret.
Macpherson detine, alaturi de prietenele sale Claudia Schiffer, Christy Turlington si Naomi Campbell, lantul de restaurante Fashion Cafe, si este creatoarea liniei de lenjerie intima Elle Macpherson Intimates.
1727: Jean Noverre, coregraf francez, pionier al baletului modern.
1815: Costache Caragiale, actor si dramaturg, primul director al Teatrului National Bucuresti, unchiul lui I. L. Caragiale, caruia i-a dat lectii de declamatie si mimica.
1878: Elena Paximade, cunsocuta ca poeta sub numele de Elena Farago.
1899: Lavrenti Beria, sef al politiei politice sovietice in anii 1938-1953 si unul dintre succesorii lui Stalin in martie 1953, executat de tovarasii sai in decembrie acelasi an.
1912: Caius Iacob, academician matematician.
1939: Terence Hill, actor italian.
1940: Raymond Davis, muzician, membru in trupele The Parliaments, Parliament, Funkadelic, The Temptations.
1941: Constanta Buzea, poeta.
1943: Vangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiu), cunoscut muzician New Age si electronic.
1943: John Major, politician britanic conservator, fost ministru de externe si ministru de finante, precum si premier (1990-1997), ca succesor al d-nei Margaret Thatcher.
1946: Terry Jacks, cantaret si compozitor canadian
1947: Bobby Kimball, cantaret american, membrul trupei rock Toto.
1949: Dave Greenfield, clapar, membrul trupe rock The Stranglers.
1950: Mory Kante, legendar cantaret vest-african
1952: Teofilo Stevenson, boxer, triplu campion olimpic (1972, 1976, 1980), care a refuzat politic ofertele foarte tentante ale promotorilor americani de a trece la profesionism.
1957: Christopher Lambert, actor american.
1959: Perry Farrell (Perry Bernstien), cantaret rock (Jane’s Addiction).
1962: Dan Bittman, solistul trupei rock romanesti Holograf.
1965: Sorin Corpodean, fotbalist roman.
1966: Krasimir Balikov, fotbalist bulgar.
1970: Dorin Arcanu, fotbalist roman.
1972: Rui Costa, fotbalist portughez.
1973: Marc Overmars, fotbalist olandez
1974: Iulian Filipescu, fotbalist roman.
1976: Jennifer Capriati, tenismena americana.
Calendar religios 29 martie
Calendar crestin ortodox:
Cuv. Mc. Marcu, Ep. Aretuselor; Sf. Mc. Chiril diac. (Dezlegare la ulei si vin)
Calendar crestin greco-catolic:
Duminica a 4-a din Post (a C Parinte IOAN SCARARUL). Ss Marcu, ep, m, Ciril d, m si insotitorii lor
Calendar crestin romano-catolic:
Duminica a 5-a din Post Sf. Eustasie, abate
Sursa: eMM.ro