29 octombrie – Ziua nationala a Republicii Turcia
29 octombrie – Ziua internationala a internetului
Reper istoric 29 octombrie
1688: A inceput domnia lui Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca. El a urcat pe tron imediat dupa moartea lui Serban Cantacuziono, care murind pe neasteptate nu a mai apucat sa isi numeasca un succesor. Astfel, Brancoveanu a fost preferatul marii boierimi in dauna fiului, Gheorghe, al lui Cantacuzuino. Situatia Tarii Romanesti nu era deloc buna datorita razboielor turco-austriece si ruso-turce, Brancoveanu a fost destul de abil ca sa evite un conflict in cei 26 de ani de domnie. Datorita politicii echilibrate pe plan extern, a reusit sa pastreze autonomia Tarii Romanesti in fata celor trei mari imperii. In plan intern, a efectuat o reforma fiscala prin care a impartit darile in patru sferturi, dar mai ales a sprijinit cultura, numeroase carti s-au tiparit in perioada cat a fost domn si, totodata, a aparut un stil arhitectonic nou, denumit brancovenesc. In 1710 i-a promis ajutor tarului Petru cel Mare in razboiul cu turcii, decizie care l-a costat viata. La patru ani dupa acest moment, Constantin Brancoveanu si cei patru fii ai sai au fost ridicati si dusi la Constantinopol unde li s-a taiat capul in fata sultanului.
Alte evenimente importante din 29 octombrie
1618: Navigatorul si politicianul englez Sir Walter Raleigh a fost condamnat la moarte de regele Angliei Iacob I care l-a acuzat ca ar fi participat la un complot impotriva sa. Raleigh a descoperit Virginia si a incercat sa o colonizeze si a condus mai multe expeditii de jaf impotriva coloniilor spaniole in cautarea legendarului El Dorado.
1787: Opera “Don Giovanni” a lui Mozart a avut premiera la Praga.
1863: La Geneva a avut loc o intalnire intre reprezentantii a 16 state care au convenit sa infiinteze Crucea Rosie.
1911: S-a stins din viata publicistul Joseph Pulitzer.
1923: Turcia a devenit republica dupa dizolvarea Imperiului Otoman.
1929: Bursa din New York s-a prabusit, ceea ce a provocat o adevarata criza pe plan intern si extern.
1956: Israelul a invadat Peninsula Sinai, interventie militara care a iscat criza Suez.
1960: Boxerul Cassius Clay (ulterior cunoscut sub numele de Muhammad Ali) a castigat prima sa lupta in ring ca profesionist.
1964: Diamantul “Steaua Indiei”, una dintre cele mai faimoase pietre pretioase din lume – apreciata pentru dimensiunile ei (565 de carate), precum si alte giuvaieruri au fost furate dintr-un muzeul din New York.
1969: A fost creata prima retea descentralizata de calculatoare, ARPANET.
1964: S-a infiintat Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO.
1991: Theodor Stolojan s-a adresat Parlamentului, cu propunerea de a se organiza, pe data de 15 decembrie, simultan (pentru a se face economii), referendumul pentru aprobarea Constitutiei si alegerile locale. Propunerea a fost acceptata de grupul majoritar, dar respinsa de Opozitie, membrii acesteia considerand ca ar ramane prea putin timp pentru desfasurarea campaniei electorale.
1993: La Bruxelles a avut loc un summit extraordinar al statelor membre ale Uniunii Europene, cu ocazia ratificarii totale a Tratatului de la Maastricht.
1996: Parlamentul ungar a ratificat Acordul romano-ungar asupra extinderii relatiilor militare si asupra intaririi increderii reciproce si securitatii. Documentul, ce constituia o extindere a Acordului OSCE semnat la Viena in 1994, a fost semnat, in iulie 1996, la Arad, de catre ministrul roman al Apararii, Gheorghe Tinca si omologul sau ungar, Gyorgy Keleti.
1998: Naveta Discovery a revenit la sol avind la bord cea mai varstnica persoana care a zburat in spatiul cosmic, astronautul John Glenn care la acea data avea 77 de ani. Glenn s-a reintors in Cosmos la mai bine de trei decenii dupa ce a fost primul american care a zburat pe orbita Pamantului.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1656: S-a nascut Edmond Halley, astronom englez.
1882: S-a nascut Jean Giraudoux, scriitor francez.
1891: S-a nascut Fanny Brice, cantareata americanca.
1897: S-a nascut Joseph Goebbels, ministru nazist al Propagandei.
1945: S-a nascut Melba Moore, cantareata si actrita americanca.
1946: S-a nascut Peter Green, chitarist britanic, pe numele adevarat Peter Allen Greenbaum, a cantat in Fleetwood Mac.
1946: S-a nascut Paula-Maria Ivanescu, actrita, fos vicepresedinte al Camerei Deputatilor.
1947: S-a nascut Richard Dreyfuss, actor american, nascut in New York. A lucrat un timp pe Broadway, fiind remarcat de criticii de film dupa aparitia in “American Graffiti”, in 1971. Succesul a venit cu aparitia in productia “Falci” (“Jaws”) in regia lui Steven Spielberg. In 1977 a castigat un Oscar si un premiu din partea Academiei Britanice pentru Cel mai bun actor cu “The Goodbye Girl”.
1948: S-a nascut Kate Jackson, actrita americana.
1956: S-a nascut Wilfredo Gomez, boxer.
1961: S-a nascut Randy Jackson, muzician american.
1971: S-a nascut Winona Ryder, actrita americanca, nascuta in Winona, Michigan. Parintii sai, Michael si Cindy Horowitz, si-au botezat fiica dupa numele localitatii in care s-a nascut. Actrita a avut o copilarie destul de ciudata, parintii ei, profesori cu idei hippie, au calatorit des, iar o vreme au preferat sa locuiasca intr-o zona in care nu era electricitate. Tot ei au fost cei care au incurajat-o pe Winona sa devina actrita. Ea a urmat astfel cursurile Scolii de Teatru din San Francisco, filmul de debut fiind “Lucas” in 1986. A fost nominalizata la premiul Oscar pentru interpretare pentru rolurile din “Varsta inocentei” (“The Age of Innocence”) si “Fiicele doctorului March” (“Little Women”).
Calendar religios 29 octombrie
Calendar crestin ortodox:
Sfanta Mucenita Romana; Cuviosul Avramie
Calendar crestin greco-catolic:
Sfanta mucenica Anastasia Romana; Cuv Avramie
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Narcis, patriarh de Ierusalim
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult