Reper istoric 3 aprilie
1948: Presedintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall, numit oficial ca European Recovery Program (ERP), pentru ajutorarea tarilor europene afectate de cel de-al doilea razboi mondial. Planul Marshall a fost un pachet de asistenta oferit de SUA, avand dublul rol de a ajuta Europa dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial si a preveni extinderea comunismului.
Planul Marshall a fost primul plan de reconstructie conceput de SUA si destinat aliatilor europeni. Pe data de 5 iunie 1947, secretarul de stat american, generalul George Marshall a anuntat, printr-un discurs tinut la Universitatea Harvard, lansarea unui program de asistenta economica destinat refacerii economiilor europene, afectate de razboi. De aceasta data, el a declarat “razboi foamei, saraciei, disperarii si haosului din Europa”.
Marshall a lansat aceasta propunere dupa intoarcerea de la Conferinta ministrilor de Externe de la Moscova, unde s-au discutat probleme legate de reorganizarea postbelica a lumii. Planul sau era de a contribui la “renasterea unei economii active in lume pentru a crea conditiile politice, economice si sociale in care sa poata sa existe institutii libere”.
In 19 iunie 1947, ministrii de externe francez si britanic au semnat un comunicat prin care au invitat 22 de state europene sa trimita reprezentanti la Paris pentru a schita un plan de reconstructie europeana. Moscova, insa, etichetand Planul Marshall ca fiind “imperialism economic European” a interzis tarilor satellite sa participle la Conferinta de la Paris.
La 16 aprilie 1948, s-a constituit Organizatia Europeana de Cooperare Economica (OECE), avand ca membre: Austria, Belgia, Danemarca, Elvetia, Franta, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Suedia, Turcia si zona de vest a Germaniei. Dupa cativa ani au fost admise si RFG si Spania. Tot atunci a fost stabilit “Programul Global de Reconstructie a Europei”, care viza: promovarea productiei industriale si agricole; obtinerea si mentinerea stabilitatii monetare si bugetare; cresterea schimburilor internationale intre tarile participante, pe seama reducerii barierelor comerciale.
Statele Unite au oferit 20 miliarde de dolari, conditionand statele europene sa realizeze impreuna un plan rational de folosire a fondurilor. Pana in 1953, Statele Unite au pompat suma de 13 miliarde de dolari, si Europa s-a aflat din nou pe picioarele sale. Mai mult, Planul a inclus si Germania de Vest care a fost astfel inclusa in comunitatea europeana.
In afara de ajutorul pentru a pune Europa din nou pe picioare, Planul Marshall a dus la realizarea Planului Schuman, care a determinat crearea Comunitatii Carbunelui si Otelului si Pietei Comune.
Alte evenimente importante din 3 aprilie
1287: A murit Papa Honoriu al IV-lea
1653: S-a incheiat prima domnie a lui Vasile Lupu in Moldova (1634–1653).
1844: Alexandru Ioan Cuza s–a casatorit cu Elena Rosetti–Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti si a Catincai Rosetti, nascuta Sturdza
1897: Mihail Sadoveanu a debutat in ziarul umoristic „Dracul” din Bucuresti
1897: A murit Johannes Brahms, compozitor, pianist si dirijor german.
1897: Sofia a devenit capitala Bulgariei.
1905: A incetat din viata Ion Pop-Reteganul, folclorist
1917: Guvernul Rusiei a aprobat ca 30.000 de prizonieri de origine romana din armata austro–ungara sa se constituie intr–un corp de voluntari pentru a lupta alaturi de armata romana
1922: Iosif Stalin i-a succedat lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice.
1944: A murit pictorul Octav Bancila
1953: A murit, la Lisabona, fostul rege al Romaniei, Carol al II–lea de Hohenzollern–Sigmaringen.
1957: A intrat in vigoare Conventia suplimentara cu privire la abolirea sclaviei, traficului de sclavi si a institutiilor si practicilor analoge sclaviei.
1966: Statia automata sovietica “Luna 10” a devenit primul satelit artificial al Lunii.
1979: Guvernul R. P. Chineze a decis incetarea valabilitatii Tratatului de prietenie, alianta si asistenta mutuala intre URSS si R. P. Chineza, semnat la 11.04.1950.
1991: A murit scriitorul englez Graham Greene.
2003: Serbia si Muntenegru au intrat in Consiliul Europei.
2005: Adriean Videanu (PD) este ales din primul tur ca nou primar general al Bucurestiului, cu 53,01% din voturi, urmat de Marian Vanghelie (PSD), cu 29,55%
Aniversari vedete si personalitati
1924: S-a nascut Marlon Brando, actor american, care alaturi de James Dean, a fost reprezentantul de marca al generatiei beat. Cariera sa a avut o perioada de glorie, in anii `50, reprezentant al spiritiului liber, dar si una a rolurilor de compozitie, de maturitate, dupa 1970.
Marlon Brando s-a nascut pe 3 aprilie 1924 la Omaha, Nebraska, SUA. A avut o copilarie nefericita, ambii parinti ajungand dependenti de alcool. Trimis la o scoala militara, a fost exmatriculat, ajungand apoi la New York, unde si-a inceput cariera de actor de teatru. S-a inscris la American Theatre Wing Professional School, apoi a urmat cursurile New School Dramatic Workshop si Actors’ Studio. Printre profesorii sai s-a numarata si Stella Adler, care l-a format artistic si de la care a invatat tehnicile revolutionare ale Sistemului Stanislavski, al improvizatiei si naturaletii in interpretare.
Primul sau rol major intr-un film a fost cel din „A Streetcar Named Desire” (Un tramvai numit dorinta – 1951), in regia lui Elia Kazan, in care capul de afis a fost Vivien Leigh. A urmat in 1953 rolul din The Wild One (Salbaticul), film ce a prilejuit prima nominalizare la Oscar pentru Marlon Brando. Un an mai tarziu a primit un Oscar, pentru prestatia din filmul „On The Waterfront” (Pe chei). Unul dintre cele mai cunoscute roluri al sale este cel al lui Don Vito Corleone in clasicul „The Godfather” (Nasul – 1972), in regia lui Francis Ford Coppola. Brando a primit pentru prestatia sa un al doilea Oscar, dar a refuzat premiul invocand indiferenta Hollywood-ului fata de indienii din Statele Unite, minoritate fata de care era foarte apropiat.
In 1973 a jucat in capodopera lui Bernardo Bertolucci, „Ultimo tango a Parigi” (Ultimul Tango la Paris), film care l-a marcat pe Brando cel mai mult. A mai jucat in „Apocalypse Now” (Apocalipsul acum – 1979), tot in regia lui Francis Ford Coppola, „Viva Zapata”, „Don Juan de Marco” (1995), „The Freshman” (Novicele – 1990), „The Island of Dr. Moreau” (Insula doctorului Moreau – 1996) etc.
Marlon Brando a trait intens, lucru care a reiesit si din autobiografia sa, intitulata “Songs My Mother Taught Me” (“Cantece invatate de la mama”). A avut 11 copii si a fost casatorit de trei ori. A incetat din viata in 1 iulie 2004, la varsta de 80 de ani, in urma diverselor afectiuni si a unei vieti personale si profesionale extrem de agitate, care se pare ca si-au pus amprenta asupra psihicului sau. Cauza decesului sau nu a fost facuta publica.
1245: S-a nascut Regele Filip al III-lea al Frantei
1367: S-a nascut Regele Henric al IV-lea al Angliei
1783: S-a nascut Washington Yrwing, scriitor american
1880: S-a nascut Otto Weininger, filosof austriac
1883: S-a nascut Jaroslav Hašek, prozator, figura marcanta a literaturii cehe
1889: S-a nascut Grigoras Dinicu, compozitor, violonist roman, unul dintre faimosii lautari din perioada interbelica, a carui virtuozitate in prelucrarea si interpretarea „Horei staccato” a facut cunoscuta muzica lautareasca din Romania pe intreg mapamondul. Artistul a fost dublat si de activistul pentru emanciparea rromilor, fiind secretar general al Societatii Generale a Romilor din Romania.
1893: S-a nascut Damian (Dumitru) Stanoiu, prozator
1895: S-a nascut Ion Vinea, poet, prozator
1898: S-a nascut Michael de Ghelderode, dramaturg belgian de expresie franceza
1906: S-a nascut Matei Alexandrescu, poet
1924: S-a nascut Doris Day (Doris von Kappelhoff), actrita si cantareata americana.
1927: S-a nascut Luigi Ionescu, cantaret de muzica usoara, interpretul slagarelor „Marina, Marina”, „Lalele”.
1928: S-a nascut Don Gibson, cantaret, chitarist si compozitor country american.
1930: S-a nascut Helmut Kohl, fost cancelar al Germaniei.
1943: S-a nascut Richard Manuel, vocalist si pianist american (The Band).
1943: S-a nascut Joey Vann (Joseph Canzano), vocalist american (Duprees, The Italian Asphalt & The Pavement Company).
1944: S-a nascut Tony Orlando (Michael Anthony Orlando Cassavitis), cantaret american (Dawn).
1944: S-a nascut Barry Pritchard, chitarist britanic (Fortunes).
1946: S-a nascut Dee Murray, basist britanic (Spencer Davis Group, Elton John Band).
1958: S-a nascut Alexander Rae (Alec Baldwin), actor american
1956: S-a nascut Miguel Bose (Miguel Luchino González Bosé), actor de film si cantaret spaniol.
1961: S-a nascut Eddie Murphy, actor american de film.
1962: S-a nascut John Griffith, vocalist, chitarist si clapar american (Ratfinks, Red Rockers).
1968: S-a nascut Charlotte Coleman, actrita britanica
Calendar religios 3 aprilie
Calendar crestin ortodox:
Cuviosul Gheorghe de la Maleon, Zosima si Platon; Iosif, imnograful (Pomenirea mortilor) (Dezlegare la ulei si vin)
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Nichita, c.
Calendar crestin romano-catolic:
Sfintii sfintiti Evagriu si Benignus, mucenici
Sursa: eMM.ro