3 mai – „Ziua mondiala a libertatii presei” (World Press Freedom Day); a fost hotarata de Adunarea Generala a ONU, in anul 1993, la propunerea Conferintei generale a UNESCO din 15.X.1991; marcheaza semnarea, la 3.V.1991, a „Declaratiei de la Windhoek” (Africa de Sud), care sublinia ca „o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a oricarei societati democratice”.
3 mai – Ziua Independentei Israelului (marcheaza proclamarea statului independent Israel, la 14.V.1948, cand a luat sfarsit mandatul britanic asupra Palestinei, pe baza unei Rezolutii a Adunarii Generale a ONU, din 29.XI.1947; aceasta stipula crearea pe teritoriul Palestinei a doua state: unul evreu si altul arab). Data aniversarii acestui eveniment variaza, in fiecare an, in functie de calendarul ebraic.
3 mai – Ziua nationala a Poloniei; adoptarea primei Constitutii a tarii, de catre Seimul polonez, in 1791, a doua Constitutie democratica din lume, dupa cea a SUA, si prima din Europa.
Alte evenimente importante din 3 mai
1616: A murit William Shakespeare, dramaturg, poet englez
1848: Are loc, pe Campia Libertatii, langa Blaj, cea mai de seama adunare populara a romanilor transilvaneni animati de suflul revolutionar pasoptist.
1851: Nicolae Balcescu tine la Paris conferinta intitulata „Miscarea romanilor din Ardeal la 1848” (titlul original era „Discursul cetateanului Balcescu”, aparut in publicatia „Junimea romana”, la rubrica „Dare de seama asupra banchetului studentilor romani din 3/15 mai 1851”).
1867: La Bucuresti s-a infiintat societatea Transilvania, menita sa-i ajute pe romanii din Ardeal.
1868: Prin “Pronunciamentul de la Blaj”, adoptat in cadrul Conferintei de la Blaj, romanii din Transilvania au protestat impotriva alipirii Transilvaniei la Ungaria. In cadrul aceleiasi conferinte a fost revendicata autonomia Transilvaniei pe baza “Diplomei leopoldine” si a “Pragmaticei sanctiuni”.
1891: A fost infiintata Fundatia Uiversitara Carol I.
1924: Echipa Romaniei de rugby a castigat prima medalie olimpica pentru tara noastra.
1937: Romanul Pe aripile vantului al scriitoarei Margaret Mitchell castiga premiul Pulitzer.
1948: Presedintele SUA, Harry S. Truman (1945-1953) a semnat legea privind instituirea «Planului Marshall» (planul a fost prezentat la 5 iunie 1947 de secretarul de stat George Marshall).
1960: Conventia de la Stockholm privind crearea Asociatiei Europene pentru Liber Schimb (AELS) intra in vigoare. Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie fac parte din AELS.
1968: Primul transplant de inima efectuat cu succes in SUA, realizat de medicul Denton Cooley pacientului Everett Thomas.
1975: La varsta de 13 ani si jumatate, Nadia Comaneci devine campioana mondiala absoluta a Europei la gimnastica si campioana continentala la sarituri, paralele si barna. 1992: A avut loc Congresul „Miscarii Ecologiste din Romania” (MER), in cadrul caruia a fost propusa candidatura la presedintie a lui Mircea Druc.
1994: Grupul parlamentar PD din Camera Deputatilor a cerut Parchetului General punerea sub urmarire penala a unor lideri PUNR – Gheorghe Funar, Ioan Gavra, Cornel Brahas. Reprezentantii PD i-au acuzat de complicitate la inselaciune in dauna avutului privat deoarece acestia au sustinut public jocurile de tip Caritas.
1995: Comisia Europeana a aprobat documentul cunoscut sub numele de Cartea Alba, care cuprinde o serie de masuri pe care statele din centrul si estul Europei ar trebui sa le adopte pentru a se alinia pietei interne a Uniunii Europene, in vederea obtinerii statutului de membru.
1996: Biroul de legatura pentru Romania al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) a salutat promulgarea, la 1 aprilie, a Legii privind statutul si regimul refugiatilor in Romania, criticand, insa, limitarea duratei statutului de refugiat si restrictiile de acordare a azilului pentru persoanele care calatoresc fara documente sau cu pasapoarte false.
1996: In urma semnarii acordului dintre Ministerul Comunicatiilor si Delegatia Comisiei Europene, s-a hotarat ca RA RomTelecom, RA Radiocomunicatii, Posta Romana si Ministerul Comunicatiilor vor beneficia de asistenta financiara iin valoare de 12 milioane ECU, in cadrul Programului PHARE.
1997: Tratatul de baza romano-ucrainean a fost parafat de ministrii de Externe ai celor doua tari, Adrian Severin si Ghenadi Udovenko.
1999: Ministerul Justitiei a elaborat un pachet de proiecte care vizau modificarea si completarea legislatiei penale, precum si crearea unor institutii pentru aplicarea si executarea pedepselor.
2002: HP finalizeaza tranzactia de fuziune cu Compaq Computer Corp., cea mai mare fuziune din domeniul tehnic din istorie la acea data. Noul HP este un furnizor global de varf de produse, tehnologie, solutii si servicii pentru consumatori si mediul de afaceri
Zile de nastere vedete si personalitati
1469: S-a nascut Niccolo Machiavelli, om politic, istoric si publicist italian
1876: S-a nascut Nicolae Apostolescu, critic si istoric literar, comparatist (este initiatorul metodei comparatiste de tip pozitivist in cercetarea literara romaneasca)
1886: S-a nascut Marcel Dupré, compozitor si organist francez
1895: S-a nascut geologul si geochimistul Mircea Ion Savul; a initiat primele cercetari de petrologie structurala si de geotermometrie in Romania.
1892: S-a nascut Sir George Paget Thomson, fizician englez; Premiul Nobel pentru fizica pe 1937
1898: S-a nascut politicianul israelian Golda Meir (Golda Meyerson, nascuta Mabowitz), prim-ministru al Israelului (1969-1974).
1903: S-a nascut Harry Lillis Crosby, cantareata americana
1906: S-a nascut Mary Astor, actrita americana de film
1919: S-a nascut Pete Seeger, cantaret, chitarist si compozitor folk american
1920: S-a nascut compozitorul Alexandru Pascanu
1928: S-a nascut Dave Dudley (David Pedruska), cantaret, chitarist si compozitor country american.
1933: S-a nascut George Constantin, actor
1933: S-a nascut James Brown, cantaret si compozitor R&B american
1934: S-a nascut Georges Moustaki (Joseph Moustacci), cantaret si compozitor de origine greaca.
1934: S-a nascut Frankie Valli (Francis Castellucio), vocalist american
1936: S-a nascut pictorul Mihai Vladimir Zamfirescu
1944: S-a nascut Pete Staples, basist britanic
1950: S-a nascut Mary Hopkins, cantareata britanica
1951: S-a nascut Christopher (Geppert) Cross, cantaret, chitarist si compozitor american.
1955: S-a nascut Steve Jones, chitarisr si vocalist britanic (Sex Pistols, Professionals, Generation X, Iggy Pop).
1956: S-a nascut Natalia Andreicenko, actrita rusa de film; vedeta a filmului sovietic din anii ’70-’80
1958: S-a nascut Kevin Kilner, actor american
1975: S-a nascut Robert Turcescu, publicist, realizator de emisiuni radiofonice si de televiziune.
1978: S-a nascut Paul Banks, vocalist american (Interpol)
Calendar religios 3 mai
Calendar crestin ortodox:
Duminica a 3-a dupa Pasti (a Mironositelor). Sf. Mc. Timotei din Egipt si sotia sa Mavra; Sf. Mc. Diodor
Calendar crestin greco-catolic:
DUMINICA 3 d PASTI (a Mironositelor). Ss Timotei si Maura, soti m
Calendar crestin romano-catolic:
DUMINICA a 4-a a Pastelui. Ss. Filip si Iacob, ap.
Sursa: eMM