Reper istoric 30 octombrie
1938: Orson Welles a reusit sa provoace panica nationala in SUA prezentand la radio adaptarea “Razboiului lumilor” a lui H. G. Wells.
Welles, care avea 23 de ani, a decis sa prezinte pe calea undelor invazia martiana din cartea tizului sau. Spectacol de teatru radiofonic a inceput sambata dimineata, cand o voce a anuntat: “Columbia Broadcasting System (CBS) si statiile afiliate prezinta, impreuna cu Mercury Theater si Orson Welles, “Razboiul lumilor” de H.G. Wells.” La acea ora insa cei mai multi americani ascultau un program concurent, astfel incat nu au auzit anuntul. In momentul in care au comutat pe CBS, “invazia” incepuse. Welles a inceput piesa cu o scurta introducere, urmata de un buletin meteo si apoi de muzica. La putina vreme, un prezentator a intervenit spunand ca un obiect neidentificat a cazut langa New Jersey. Spectacolul era in plina desfasurare, erau descrisi martienii, modul in care acestia au anihilat cu un gaz toxic 7.000 de membri ai Garzii Nationale. Apoi s-a auzit ca alte navete ale martienilor au fost vazute in Chicago si St. Louis. Piesa radiofonica a fost extrem de realista, efectele audio utilizate, precum si interpretarea foarte buna a actorilor au reusit sa starneasca panica printre ascultatori care nu s-au indoit ca e vorba de un atac al extraterestrilor. In New Jersey, populatia terifiata de ce auzea s-a urcat in masini in incercarea de a scapa din calea martienilor, a cerut autoritatilor masti de gaze si intreruperea electricitatii. O femeie a navalit intr-o biserica din Indianapolis si a inceput sa strige ca orasul New York a fost distrus si ca a venit sfarsitul lumii. Vazand ca situatia a scapat de sub control, Orson Welles a intrerupt programul si le-a reamintit oamenilor ca e vorba doar de o piesa de teatru. La acea vreme s-a spus ca mai multe persoane s-ar fi sinucis din cauza acestui spectacol. O comisie federala a facut investigatii, dar a ajuns la concluzia ca nici o lege nu a fost incalcata, astfel incat realizatorii nu pot fi trasi la raspundere. Orson Welles s-a temut ca scandalul provocat de “Razboiul lumilor” ii va ruina cariera, insa publicitatea enorma l-a ajutat sa semneze un contract la Hollywood si sa regizeze cativa ani mai tarziu celebrul film “Cetateanul Kane”.
Alte evenimente importante din 30 octombrie
1831: Sclavul fugar Nat Turner a fost prins si arestat in Virginia, fiind acuzat de organizarea celei mai sangeroase revolte a sclavilor din istoria Statelor Unite.
1905: Tarul Nicolae al II-lea a promulgat prima constitutie a Rusiei.
1918: Imperiul Otoman a incheiat un armistitiu care a pus punct Primului Razboi Mondial in Orientul Mijlociu.
1947: A fost creat “Acordul General pentru Tarife si Comert“ (GATT), organizatie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite, cu sediul la Geneva, care a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 1948.
1961: Sovieticii au testat in poligonul de la Novaya Zemlya cea mai puternica bomba cu hidrogen detonata vreodata.
1961: Corpul lui Iosif Stalin a fost scos din Mausoleul lui Lenin din Moscova. Fostul lider sovietic a fost imbalsamat dupa moarte (1953) si depus intr-un sicriu din sticla pentru a putea fi vazut, insa in perioada “destalinizarii”, din ordinul lui Hrusciov, a fost inmormantat langa zidul Kremlinului.
1974: Boxerul Muhammad Ali l-a facut knock out pe George Foreman intr-un meci care I-a adus titlul de campion mondial la categoria supergrea.
1975: Printul Juan Carlos a devenit rege al Spaniei dupa ce dictatorul Francisco Franco a renuntat la putere, fiind mult prea batran si slabit. La trei saptamini dupa acest moment Franco, carea avea 83 de ani, a murit in urma unui atac de cord.
1992: Presedintele Romaniei, Ion Iliescu a depus juramantul in fata Camerelor reunite ale Parlamentului. Vasile Gionea, presedintele Curtii Constitutionale, a prezentat actul de validare a rezultatelor alegerilor prezidentiale din 11 octombrie 1992.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1735: S-a nascut John Adams, lider al Revolutiei americane si presedinte al SUA.
1751: S-a nascut Richard Sheridan, scriitor irlandez.
1821: S-a nascut Feodor Mihailovici Distoevski, scriitor rus.
1858: S-a nascut Duiliu Zamfirescu, poet, prozator si publicist, unul dintre fondatorii romanului romanesc.
1871: S-a nascut Paul Valery, poet, eseist si critic literar francez.
1869: S-a nascut Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei, numit, in 1990, membru post-mortem al Academiei Romane. Fiziologul roman a facut cercetari importante in domeniul medicinei. In 1921, el a publicat in premiera, in revista „Archives Internationales de Physiologie”, mai multe studii care se refereau la izolarea unui hormon pancreatic cu efect hiperglicemiat pe care l-a denumit pancreina. Era vorba de insulina, hormon folosit impotriva diabetului, extras din pancreas. Cu toate acestea, senzationala sa descoperire a trecut neobservata. In 1922, medicul Fr. Grant Banting si biochimistul Ch. Herbert Best din Canada au anuntat din nou descoperirea insulinei, fiind recompensati, un an mai tarziu, cu premiul Nobel pentru fiziologie si medicina. Prioritatea fiziologului roman a fost recunoscuta abia dupa 50 de ani de la brevetarea primului procedeu de fabricare a insulinei.
1885: S-a nascut Ezra Pound, poet american.
1906: S-a nascut Giuseppe Farina, pilot italian in Formula 1.
1911: S-a nascut Ruth Hussey, actrita americanca.
1936: S-a nascut Polina Astakhova, gimnasta sovietica, de cinci ori medaliata cu aur la Olimpiada.
1937: S-a nascut Claude Lelouch, regizor de film.
1939: S-a nascut Grace Slick, solist in Jefferson Airplane.
1951: S-a nascut Harry Hamlin, actor american.
1960: S-a nascut Diego Armando Maradona, fotbalist argentinian. A jucat pentru cluburile argentiniene Cebollitas, Argentinos Juniors, Boca Juniors, dar si pentru Barcelona si Sevilla din Spania si Napoli din Italia, in cele 840 de meciuri disputate inscriind 345 de goluri. A fost prezent in 91 de partide ale echipei nationale pentru care a marcat 34 de goluri. Maradona si-a facut debutul la 15 ani, iar pina in 1981 a jucat pentru echipa Argentinos. S-a transferat apoi la Boca Juniors cu care a castigat primul sau titlu de campion. In echipa nationala a fost selectionat la 16 ani, doi ani mai tarziu disputand finala si castingand Cupa Mondiala la Tineret, dupa un meci impotriva URSS. In 1982 s-a transferat la FC Barcelona, dar a devenit cu adevarat un star cat timp a jucat la Napoli, unde a castigat cam toate titlurile care se puteau. Pentru Maradona a urmat apoi declinul, sportivul fiind implicat in diverse scandaluri, indeosebi cele legate de consumul de droguri. In 1992 a plecat de la Napoli si a mai activat pentru perioade scurte la Sevilla si cateva cluburi argentiniene, pentru ca in data de 30 octombrie 1997 sa se retraga din activitate.
Calendar religios 30 octombrie
Calendar crestin ortodox:
Sfintii Mucenici Zenovie episcopul si Zenovia sora sa; Sfantul Apostol Cleopa
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Zenovie si sora lui Zenovia
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Alfons Rodriguez, calugar
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult