Reper istoric 30 septembrie
1452: Johann Gutenberg a tiparit prima carte, ”Biblia Sacra”.
Tipograful german, pe numele sau adevarat Johannes Gensfleisch, inventator al tiparului cu litere mobile in Europa, a reusit sa editeze prima sa lucrare. El a tiparit “Biblia” in limba latina, in conditii tehnice remarcabile, reusind sa castige sume insemnate de pe urma inventiei sale. A retiparit “Biblia” in doua volume, in 1455, fiecare vanzandu-l cu 300 de florini. Suma pe care a cerut-o era impresionanta pentru acea vreme, insa inaltii prelati nu au ezitat sa ii ofere banii, tinand cont de faptul ca unui calugar ii lua 20 de ani sa transcrie cartea. O a doua lucrare a sa a fost “Cartea Psalmilor”, care a aparut pe 14 august 1457 si care era decorata cu chenare delicate, colorate in doua nuante. Aceasta tehnica se baza pe multipla imprimare cu cernela a unui bloc de metal. Mostenirea lasata de Gutenberg europenilor a avut un impact deosebit asupra dezvoltarii culturii. Chiar daca au mai existat tiparituri inainte de aparitia „Bibliei” lui Gutenberg, inventatorul german a reusit sa creeze o tiparnita cu matrite ce prin presare imprima pe un metal o litera sau un caracter. Literele astfel obtinute erau folosite pentru tiparirea propriu-zisa. Totodata, Gutenberg a mai inventat un aliaj pentru literele din metal, o presa noua derivata de la cele pentru fabricarea vinului si a hartiei, precum si o cerneala fabricata din ulei.
Alte evenimente importante din 30 septembrie
1399: Ducele de Lancaster, Henry Bolingbroke s-a proclamat rege, luandu-si numele de Henric al IV-lea, dupa abdicarea lui Richard al II-lea. intemeietor al Dinastiei Lancaster, a murit in 1400 cand a fost succedat la tron de fiul sau.
1895: Madagascarul a devenit protectorat francez.
1913: A murit, la 55 de ani, Rudolf Diesel, inginer german, inventator al motorului cu aprindere prin compresiune, care-i poarta numele (brevetat in 1892).
1954: Primul submarin nuclear, USS Nautilus, a intrat in dotarea marinei americane. Construit sub coordonarea inginerului rus Hyman G. Rickover, Nautilus a facut prima calatorie oficiala in ianuarie 1955. A fost retras in 1980, in prezent fiind expus in Muzeul Fortelor Marine din Connecticut, SUA.
1955: Actorul James Dean, idol al tinerilor americani pentru imaginea sa de rebel, a murit la numai 24 de ani intr-un accident de masina.
1967: A inceput sa emita Radio 1 BBC.
1985: Actrita franceza Simone Signoret s-a stins din viata la varsta de 64 de ani.
1990: S-a semnat, la New York, „Declaratia mondiala privind supravietuirea, protejarea si dezvoltarea copiilor”, in cadrul Conferintei mondiale la nivel inalt, consacrata conditiei copilului.
1993: Senatul si Camera Deputatilor au adoptat proiectul de lege privind aderarea Romaniei la Statutul Consiliului Europei.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1928: S-a nascut Elie Wiesel, supravietuitor al lagarelor de concentrare naziste, laureat al premiului Nobel pentru Pace in 1986.
S-a nascut in Sighetu Marmatiei, intr-o familie de evrei. La numai 15 ani, a fost deportat impreuna cu parintii si surorile sale in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Dupa ce a fost mutat dintr-un lagar in alt lagar, Elie Wiesel a scapat cu viata. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu parintii sai si cu una dintre surori. in aprilie 1945, a petrecut cativa ani intr-un orfelinat din Franta, iar in 1948 a inceput sa studieze la Sorbona. si-a inceput cariera de jurnalist la un ziar francez, L’Arche. Dupa mai multe intalniri cu scriitorul francez Francois Mauriac, laureat al premiului Nobel, s-a hotarat sa rupa tacerea pe care si-a impus-o dupa razboi si sa scrie despre experienta sa si a altora legata de lagarele de concentrare. A publicat prima lucrare, in idish, in 1956. Dupa o sedere scurta in Israel, s-a stabilit in SUA dupa ce a suferit un grav accident de circulatie care l-a imobilizat pentru un an intr-un scaun cu rotile. in 1958 a lansat un nou volum, “Noaptea”, dedicat evreilor din lagarele de concentrare naziste, urmate de altele asemenea. S-a implicat in infiintarea Muzeului Holocaustului din Washington, iar presedintele Jimmy Carter l-a numit director al institutiei. in 1986 a primit premiul Nobel pentru pace ca recunoastere pentru prezenta sa activa in societate si implicarea in campaniile pentru drepturile omului. Locuinta in care a copilarit in Sighet a fost transformata in casa memoriala, iar autoritatile romane l-au numit membru al Academiei Romane si i-au incredintat presedintia Comisiei Nationale pentru Studierea Holocaustului in Romania. (Vezi galeria foto – Casa memoriala Elie Wiesel – Sighetu Marmatiei)
1870: S-a nascut Jean Baptiste Perrin, fizician francez, laureat al premiului Nobel.
1898: S-a nascut Printesa Charlotte de Monaco, fiica nelegitima a printului Louis al II-lea si a cantaretei de cabaret Marie Juliette Louvet.
1921: S-a nascut Deborah Kerr, actrita de origine scotiana.
1924: S-a nascut Truman Capote, scriitor american pe numele sau adevarat T. Streckfus Persons.
1947: S-a nascut Marc Bolan, muzician britanic, membru in trupa T.Rex
1961: S-a nascut Eric Stoltz, actor american.
1971:S-a nascut Jenna Elfman, actrita americana.
1980: S-a nascut Martina Hingis, jucatoare de tenis din Elvetia.
Calendar religios 30 septembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Mucenic Grigorie Luminatorul, Episcopul Armeniei; Sfintii Mucenici Ripsimia si Gaiani
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Grigore Luminatorul apostolul armenilor
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Ieronim
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult