Evenimente importante din 31 iulie
1227: Incepe crestinarea cumanilor si brotnicilor
1498: In cea de-a treia calatorie, Cristofor Columb devine primul european care descopera insula Trinidad.
1556: Moare Sfantul Ignatius de Loyola, “stalpul de foc” al Bisericii Apusene, fondatorul “temutului” ordin iezuit.
1782: Caragea Voda a infiintat cel dintai pasaport: „Pasusul”, pentru a putea calatori in alte tari
1784: Moare Denis Diderot, filosof, fondator si redactor al „Enciclopediei”
1849: A murit Petofi Sandor, poet romantic maghiar, erou al revolutiei de la 1848 din Ungaria si Transilvania
1886: A murit Franz Liszt, pianist de origine maghiara
1877: Armatele ruse fiind in pericol de a fi invinse in razboiul ruso-otoman, comandantul suprem al acestora, marele duce Nicolae, a adresat Principelui Carol al Romaniei o telegrama prin care ii solicita, cu insistenta, ajutorul armatei romane.
1912: A doua renuntare la tron a principelui Carol II.
1914: A aparut „Ziua”, ziar condus de Ion Slavici
1914: Moare, asasinat, Jean Jaures, fondatorul ziarului „L’Humanite”
1921: A murit Gabriel Lippman, fizician francez, cel care a obtinut prima fotografie a spectrului solar in culori, laureat al Premiului Nobel.
1932: Partidul Nationalist German al Muncitorilor castiga peste 38% din voturi la alegerile din Germania
1936: Comitetul Olimpic International anunta ca Jocurile Olimpice de vara din 1940 se vor desfasura la Tokyo. Totusi, jocurile au fost anulate din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial
1938: Se semneaza, la Salonic, un acord intre Intelegerea Balcanica si Bulgaria, prin care partile se angajeaza sa nu recurga la forta in relatiile dintre ele.
1941: Goring il insarcineaza pe Heydrich cu exterminarea evreilor.
1944: A disparut, in cursul unei misiuni militare, aviatorul si scriitorul francez Antoine de Saint-Exupery; a devenit celebru prin povestirea alegorica „Micul print”, scrisa in 1943
1953: Moare Nikolai Dimitrieviè Zelinski, chimist rus, descoperitor compusului iperita (agent chimic cu efect demoralizant asupra trupelor adversare)
1954: Prima ascensiune pe K2, de catre o expeditie italiana condusa de Ardito Desio
1957: A intrat in functiune primul reactor atomic romanesc
1976: NASA publica faimoasa fotografie „Fata de pe Marte”, facuta de Viking 1
1992: Parlamentul grec ratifica Tratatul de la Maastricht.
2002: A fost canonizat, de catre Papa Ioan Paul al II-lea, Juan Diego, indianul mexican caruia i-a aparut Fecioara de Guadalupe.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1921: S-a nascut Peter Benenson, avocat englez, fondatorul organizatiei pentru drepturile omului „Amnesty International”
Amnesty International si-a inceput activitatea in 1961 cand juristul britanic Peter Benenson a citit intr-un ziar despre doi studenti portughezi, condamnati la sapte ani de privatiune de libertate pentru ca au ridicat un toast “pentru libertate”. Benenson s-a adresat, prin intermediul, presei cu apelul de a sustine “detinutii de constiinta” (articolul se intitula “Detinutii uitati”). Au parvenit peste 1000 de raspunsuri cu propuneri de ajutor concret. in timp de 12 luni un grup mic de voluntari din Londra a reusit sa trimita delegatii in 4 tari ale lumii, pentru a reprezenta interesele detinutilor de constiinta in aceste tari si a cercetat 210 cazuri de incalcare a drepturilor omului. in acelasi an, filiale ale organizatiei au aparut inca in 7 tari.
Practica de presiune asupra guvernarii cu ajutorul scrisorilor din partea concetatenilor alarmati si a cetatenilor straini – este un asa zis “know how” al Amnesty International. “Amnesty” – primul ONG care a aplicat pe larg aceasta metoda pentru apararea drepturilor omului. Din momentul aparitiei Amnesty International si pana la momentul de fata, scrisorile raman a fi calea de baza si cea mai efectiva de restabilire a dreptatii.
De la bun inceput, la baza Amnesty International a stat principiul solidaritatii internationale. Organizatia protejeaza drepturile omului in toate tarile lumii. In scopul sigurantei personale a activistilor, precum si pentru respectarea principiului impartialitatii si intaririi solidaritatii internationale, membrii Amnesty International (cu unele restrictii) nu lucreaza pentru tara proprie – pentru ei aceasta o fac membrii organizatiei din alte tari.
1541: S-a nascut El Greco, pictor spaniol
1718: S-a nascut John Canton, fizician englez
1800: S-a nascut Friedrich Wohler, chimist german, descoperitorul carbidului si a acetilenei. La numai 28 de ani, a sintetizat prima substanta organica, ureea. Descoperirea ureei a constituit, daca nu cel mai important, oricum unul din cele mai importante puncte de cotitura in istoria chimiei. Legata de aceasta descoperire epocala, este de altfel si nasterea conceptului de izomerie si a izomeriei in general. Tandemul cianat de amoniu – uree a constituit unul din primele cazuri cunoscute de izomerie.
1803: S-a nascut John Ericsson, inventator american de origine suedeza. In 1829 a construit o locomotiva cu abur, iar in 1833, o masina cu aer cald; in 1837 a inventat elicea propulsoare pentru nave
1866: S-a nascut Nicolae Coculescu, astronom roman, fondatorul Observatorul Astronomic din Bucuresti
1912: S-a nascut Milton Friedman, american, autor al unei teorii monetariste impotriva impozitelor pe venituri si a veniturilor garantate.
1914: S-a nascut Louis de Funès (Louis Germain David de Funès de Galarza), actor, scenarist, regizor francez
1943: S-a nascut Tudor Teoteoi, bizantinist
1944: S-a nascut Geraldine Chaplin, actrita americana de film
1949: S-a nascut Mircea Baniciu, cantautor
Calendar crestin ortodox:
Inaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sfantul si Dreptul Evdochim; Sfantul Iosif din Arimateea. (Lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Eudochim [Sfantul Ignatiu de Loyola].
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Ignatiu de Loyola
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult