Ziua Mondiala fara Tutun Declarata in 1988 de Organizatia Mondiala pentru Ocrotirea Sanatatii.
Ziua genistilor
Ziua Mondiala a Blondelor
Ziua comemorarii jertfelor represiunilor societo-staliniste (1931-1933) din Kazahstan.
Ziua Republicii Sud Africane.
Reper istoric 31 mai
Ziua mondiala fara tutun. A fost marcata pentru prima data in 1988, la propunerea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a dorit in acest fel sa atraga atentia asupra pericolul pe care il reprezinta tutunul pentru societate. OMS a adoptat o rezolutie in acest sens in 1987 prin care s-a stabilit ca „ziua fara fumat” sa fie marcata in data de 7 aprilie, un an mai tarziu, printr-un alt act, s-a decis ca Ziua mondiala fara fumat sa fie sarbatorita anual pe data de 31 mai. Scopul declararii acestei zile a fost acela de a atentiona opinia publice asupra efectelor negative pe care le implica fumatul. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza cinci milioane de decese, din cauza acestui viciu. O zi internationala fara fumat se mai marcheaza in a treia zi de joi a lunii noiembrie, la initiativa si sub auspiciile „Uniunii internationale contra cancerului”. In 1976, Divizia California a „American Cancer Society” a reusit sa convinga un milion de fumatori sa renunte pentru o zi la acest obicei, iar un an mai tarziu, a treia zi de joi din noiembrie a fost celebrata in SUA la nivel national ca zi fara tutun.
Alte evenimente importante din 31 mai
1548: A murit Juan Diego, indianul mexican caruia i-a aparut Fecioara de Guadalupe, sfant.
1594: A murit Tintoretto, pictor italian manierist, unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai Renasterii tarzii.
1809: A incetat din viata compozitorul austriac Joseph Haydn, reprezentant al muzicii clasice instrumentale.
1817: A avut loc premiera creatiei lirice „Scara de matase” de Gioacchino Rossini la Teatrul „Scala” din Milano
1832: A incetat din viata Evariste Galois, matematician francez, cel care a pus bazele algebrei.
1859: S-a infiintat, in Moldova, primul batalion de geniu. Un an mai tarziu, in Tara Romaneasca s-a constituit cel de-al doilea batalion, care impreuna cu cel din Moldova au constituit intaiul regiment de geniu romanesc.
1874: La Bucuresti, a fost incheiata Conventia dintre Romania si Austro-Ungaria privind construirea liniei ferate Ploiesti-Predeal-Timis-Brasov.
1882: Incepeau lucrarile celui de-al doilea Conciliu Provincial (30 mai – 6 iunie) al Bisericii Romane Unite cu Roma, convocat de Mitropolitul Ioan Vancea de Buteasa.
1891: A inceput constructia marelui drum siberian, calea ferata ce strabate toata Siberia pana la Vladivostok.
1924: O companie de jandarmi, in frunte cu prefectul liberal Constantin Manciu, a intrat intr-o tabara studenteasca de munca voluntara de la Iasi, organizata si condusa de Corneliu Zelea Codreanu, unde au avut loc mai multe arestari in randurile studentilor. Multi dintre tineri au fost molestati chiar de catre Manciu.
1961: Uniunea Sud-Africana s-a proclamat republica sub numele de Republica Africa de Sud.
1961: Parasutistul roman Gheorghe Iancu, pe aerodromul Strejnic din Ploiesti, a obtinut “recordul mondial definitiv” acordat de Federatia Aeronautica Internationala, sarind de doua ori de la inaltimea de 1.000 m., cu deschidere intarziata a parasutei, si aterizand de fiecare data la zero metri de punctul fix.
1967: A avut loc prima traversare a Atlanticului de Nord cu elicopterul fara escala.
1969: Pentru prima data in istoria sportului romanesc, intre 31 mai si 8 iunie, Romania a fost gazda Campionatelor europene de box.
1976: A avut loc festivitatea dezvelirii, la Cluj-Napoca, in fata Teatrului National, a statuii lui Mihai Eminescu, opera a sculptorului Ovidiu Maitec.
Zile de nastere vedete si personalitati
1819: S-a nascut Walt Whitman, considerat cel mai mare poet american, a carui opera a influentat evolutia liricii mondiale a secolului XX. S-a nascut in West Hills din Long Island, New York. Mama sa Loisia Van Velsor, care avea origini olandeze, nu stia sa citeasca prea bine si nici nu punea mare pret pe scoala, considerand mai importanta deprinderea unei meserii. De altfel, scriitorul s-a nascut intr-o familie numeroasa, el mai avand 8 frati, dintre care patru sufereau de diferite dizabilitati. La varsta de 12 ani, si-a descoperit talentul la literatura cand a inceput sa lucreze in biblioteca scolii ca legator. La varsta de 17 ani, a inceput sa predea lectii intr-o scoala marginasa, iar cinci ani mai tarziu s-a angajat la un ziar din New York. A inceput sa scrie, perfectionandu-si tot ami mult stilul. Este autorul a peste 400 de poeme. A incetat din viata in 1892.
1887: S-a nascut Saint–John Perse, poet francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in anul 1960.
1904: S-a nascut Otto Hardwicke (Toby), unul dintre pionierii saxofonului bariton, apreciat de Duke Ellington drept “Mister C–Melody”.
1923: S-a nascut Rainier III, print de Monaco, membru al dinastiei Grimaldi.
1930: S-a nascut Clint Eastwood, actor si regizor american, castigator al premiului Oscar.
1938: S-a nascut Adriana Iliescu, profesor universitar roman, celebra dupa ce, in ianuarie 2005, a dat nastere unei fetite in urma unui tratament de fertilizare in vitro, devenind, la 66 de ani, cea mai varstnica mamica din lume. Figureaza in Cartea Recordurilor.
1938: S-a nascut Peter Yarrow, vocalist si compozitor american
1940: S-a nascut Augie Meyers, pianist american
1948: S-a nascut John Bonham, baterist si compozitor britanic
1954: S-a nascut Nicu Alifantis, muzician roman.
1962: S-a nascut Corey Hart, cantaret, clapar si compozitor canadian.
1963: S-a nascut Wendy Smith, vocalist britanic
1967: S-a nascut Johnny Diesel, chitarist si compozitor american
Calendar religios 31 mai
Calendar crestin ortodox:
Sf.Mc.Ermie; Sf.Sfintiti Mucenici Eusebiu si Haralambie
Calendar crestin greco-catolic:
Sf m Ermie (sec II)
Calendar crestin romano-catolic:
Vizita Sfintei Fecioare Maria
Sursa: eMM
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult