Reper istoric 31 martie
![]() |
![]() |
1889: A fost inaugurat Turnul Eiffel (Tour Eiffel), construit din 10.000 de tone de otel intre 1887-1889 de inginerul francez Gustav Eiffel (1832-1923), devenit simbol al capitalei Frantei – Paris. La inaugurare au participat premierul Frantei, Pierre Tirad, numerosi demnitari, dar si cei 200 de muncitori care au lucrat la ridicarea turnului care la acea vreme era cea mai inalta constructie din lume.
Turnul Eiffel a fost construit in 1889, in onoarea centenarului Revolutiei franceze si ca un insemn al Expozitiei Internationale de la Paris – care urma sa fie gazduita de Franta. Guvernul Frantei a organizat un concurs de proiecte, peste 100 fiind trimise Comitetul Centenarului. Proiectul castigator a fost declarat cel al inginerului Gustav Eiffel, cunoscut pentru structurile metalice indraznete. De altfel, si ideea cu care s-a inscris in competitia presupunea construirea unui turn din metal inalt de 300 de metri, cum nu mai era nicaieri in lume.
Pentru ca lifturile nu erau instalate la data inaugurarii, Gustave Eiffel a urcat scarile turnului impreuna cu cativa colegi si a ridicat steagul francez in varful structurii. La inceputul lui mai, s-a deschis Expozitia Internationala de la Paris, turnul avand rolul de poarta de intrare in imensul targ.
Constructia turnului a inceput la 22 ianuarie 1887 si a fost terminata pe 31 martie 1889. Costul lucrarii a fost de 6,5 milioane de franci, o suma considerabila pentru acele vremuri. Eforturile constructorilor si cele financiare au meritat insa, pentru ca Parisul s-a ales cu o capodopera arhitecturala, dupa cum apreciaza specialistii.
Turnul are 300 m inaltime, excluzand antena din varf, ce mai adauga 24 de metri, si o greutate de peste 10.000 de tone. Cand a fost construit, era cea mai mare cladire din lume, record pe care pana la finalizarea cladirii Chrysler din New York, in anul 1930.
Primul etaj are o platforma larga, unde se afla celebrul restaurant “Jules Verne”, un mic muzeu al Turnului Eiffel, precum si o sala de cinema in care ruleaza filme documentare ce prezinta istoria turnului. Al doilea etaj are numeroase balcoane de unde Parisul poate fi fotografiat din toate unghiurile posibile, iar pentru o cat mai buna observatie sunt amplasate lunete de jur imprejurul turnului. Al treilea etaj gazduieste biroul avut de Gustave Eiffel, unde se afla copii din ceara ale constructorului turnului, fiicei sale, Claire, precum si a celebrului inventator american Thomas Edison.
Sursa: tour-eiffel.fr
Alte evenimente importante din 31 martie
46 i.Hr: Imparatul roman Iulius Cezar a decretat utilizarea calendarului, intocmit de astronomul Sosigene din Alexandria, cunoscut sub numele de Calendarul Iulian. Acesta considera anul Iulian de 365,25 zile, cu o durata a anului de 365 zile, solare medii, si la fiecare al 4-lea an se mai adauga cate o zi, anul bisect. Neajunsul era ca acest calendar in 384 de ani, intarzia cu trei zile. Papa Grigorie al 13-lea a realizat, in anul 1582, o noua reforma a calendarului, cu ajutorul astronomului italian Lilius, rezultand Calendarul Gregorian, in stilul nou, cand au ”disparut” 10 zile pentru a se regla diferenta intre timpul masurat prin calendar si timpul astronomic. Astfel, data de 4 octombrie 1582 a fost urmata de 15 octombrie 1582.
1437: A izbucnit la Bobalna, in Transilvania, o rascoala taraneasca ce va fi infranta in 1438.
1476: Papa Sixtus IV i-a scris lui Stefan cel Mare, laudandu-i vitejia care “a adus atata stralucire numelui tau, ca esti in gura tuturor si laudat cu deosebire de toti in unire de simtiri”.
1854: Semnarea tratatului de la Kanagawa de catre SUA si Japonia, prin care imperiul nipon a fost obligat sa deschida comertului porturile Shimoda si Hakodate, semnifica sfarsitul izolarii pe care o impusesera Japoniei shogunii Tokugawa la inceputul sec. XVII.
1855: A decedat Charlotte Bronte (n. 1816), una din surorile Bronte, cunoscuta prin romanul ”Jane Eyre”.
1885: Marea Britanie si-a impus protectoratul asupra Bechualandului, dependenta care se va incheia cu proclamarea independentei in 1966 sub numele de Botswana.
1893: Congresul de constituire al Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania, sub influenta marxismului socialist al vremii.
1917: SUA intra in posesia Insulelor Virgine din Marea Caraibelor, dupa ce au achitat in ianuarie Danemarcei suma de 25 de milioane dolari, pentru a preveni transformarea lor intr-o baza de submarine a Germaniei.
1917: A intrat in vigoare pentru prima data ora de vara in SUA.
1917: A decedat Emil von Behring, medic german laureat al primului Premiul Nobel pentru medicina in 1901, ce i-a fost acordat pentru descoperirea serului pentru tratarea difteriei.
1919: Romania a adoptat un decret-lege prin care era introdus calendarul gregorian, incepand de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).
1938: Regele Carol II a dizolvat partidele politice, prin exercitarea puterilor exceptionale ce-i fusesera acordate de Constitutia adoptata la 10 februarie, si a infiintat Consiliul de Coroana.
1966: Lansarea navei spatiale sovietice fara echipaj uman Luna 10, primul vehicul spatial care a intrat pe orbita satelitului natural al Terrei.
1980: A decedat Jesse Owens, atlet american de culoare, cvadruplu campion olimpic de alergari in editia desfasurata la Berlin in 1936, in epoca nazista.
1986: Un Boeing 727 al companiei Mexicana s-a aprins in zbor si s-a prabusit in apropiere de Mexico City, provocand moartea a 166 persoane.
1993: Actorul Brandon Lee, fiul celebrului actor si maestru de arte martiale Bruce Lee, a fost impuscat mortal accidental in timpul turnarii filmului ”Crow”.
1994: Revista stiintifica britanica Nature (aparuta in 1869) a anuntat descoperirea in Etiopia a primului craniu intreg de Australopithecus afarensis.
1996: Circa 5.000 de catolici din cadrul Arhidiocezei Bucuresti au participat la o ampla procesiune religioasa, care a reluat o traditie catolica intrerupta, in 1948, de regimul comunist.
1997: A incetat din viata poetul Gheorghe Tomozei, la varsta de 61 de ani.
1998: Compania Tarom a inaugurat cursa de transport pasageri pe relatia Bucuresti-Cluj-Budapesta.
Aniversari vedete si personalitati
1596: S-a nascut Rene Descartes, filosof si matematician francez, care, prin instituirea sistemului de coordonate carteziene, a pus bazele geometriei moderne.
S-a nascut in La Haye, azi Descartes, Indre-et-Loire, fiind al treilea copil al unei familii de mici nobili, Joachim si Jeanne Descartes. A ramas orfan de mama la varsta de numai un an, iar de la 7 ani a fost inscris la o scoala iezuita din La Fleche, unde a studiat latina, greaca, matematica si alte stiinte exacte, precum si religia, adunand un vast bagaj de cunostinte. In 1617, si-a luat licenta in drept la Universitatea din Poitiers, iar imediat s-a inrolat. Pana in 1629 a urmat o cariera militara, dupa care s-a stabilit in Olanda, in incercarea de a se pune la adapost de persecutiile Bisericii Catolice, si s-a dedicat studiului si scrisului.
Rene Descartes este unul dintre intemeietorii filozofiei epocii moderne. In filozofia sa, a pornit de la indoiala metodica asupra tuturor cunostintelor, asupra datelor simturilor si chiar asupra existentei lumii si a acceptat ca unic fapt sigur, care trebuie sa constituie, dupa el, temeiul filozofiei si al stiintei, vestita teza: ”Ma indoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist.” (Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum). Indoiala sa a avut insa o semnificatie progresista, ideea provenind din lupta filisofului cu dogmatismul scolastic. In ”Meditatii metafizice” (1641), opera sa fundamentala, isi prezinta in mod clar ideea si arata ca gandirea reprezinta prima noastra certitudine, pentru ca nu ne putem indoi de faptul ca ne indoim. Descartes a dedus de aici existenta omului (Dubito ergo cogito), apoi pe ce a lui Dumnezeu (aparuta din notiunea de infinit din noi) si, in cele din urma, a existentei lumii materiale (pornind de la sentimentul afectiunilor corpului nostru), din care a rezultat doctrina sa rationalista, intemeiata pe gandire.
Descartes, a fost un reprezentat de seama al rationalismului in filozofia moderna. Pentru el, criteriul adevarului se afla in ratiunea insasi, in evidenta notiunilor noastre. La baza metodei sale de cunoastere, el a pus deductia, care trebuie sa porneasca de la adevaruri clare si distincte, cunoscute nemijlocit de ratiune. Descartes a recunoscut totusi si valoarea cunoasterii experimentale.
Descartes a adus o contributie insemnata la dezvoltarea matematicii, fizicii, biologiei si a altor stiinte. El a pus bazele geometriei analitice prin initierea metodei sistemelor de coordonate, numite ulterior carteziene, facand posibila aplicarea algebrei si analizei la studiul geometriei, ceea ce a constituit o adevarata revolutie in matematica. Si-a expus conceptia despre lume in ”Principiile filosofiei” (1644), iar morala sa este prezenta in lucrarea ”Discurs asupra metodei” (1637), dar si in ”Tratat al pasiunilor sufletului” (1649), in care concluzioneaza: ”Este suficient sa judeci bine spre a proceda bine.”
1732: S-a nascut Joseph Haydin, compozitor clasic austriac, considerat parintele simfoniei si parintele cvartetului cu coarde.
1809: S-a nascut Nikolai Gogol (nascut in Ucraina), scriitor rus considerat parintele romanului modern rus prin opera sa „Suflete moarte”.
1891: S-a nascut Ion Pillat, poet si membru corespondent al Academiei.
1914: S-a nascut Octavio Paz, diplomat, traducator si scriitor mexican, laureat al Premiului Cervantes in 1981 si al Premiului Nobel pentru Literatura in 1990.
1933: Nichita Stanescu, poet al generatiei ’60 si academician postmortem.
1934: Richard Chmaberlain, actor american cunoscut prin rolurile principale din filmele „Shogun” (1980) si „Contele de Monte Cristo” (1974).
1939: S-a nascut Zviad Gamsahurdia, dizident sovietic, om de stiinta si scriitor georgian, primul presedinte al Republicii Georgia in epoca postsovietica (1991-1993).
1944: S-a nascut Pascal Daniel, cantaret si compozitor de muzica pop
1948: S-a nascut Adrian Enescu, compozitor de muzica instrumenmtala.
1948: S-a nascut Al Gore, ziarist si om de afaceri, vicepresedinte democrat al SUA in mandatele prezidentiale ale lui Bill Clinton (1993-2001), candidat prezidential in noiembrie 2000.
1950: S-a nascut Andras Adorjan, sahist din Ungaria
1956: S-a nascut Angus Young, muzician america, membru in trupa AC/DC
1961: S-a nascut Adrian Plesa, cunoscut drept „Artanu”, solist al trupei rock ”Timpuri Noi”.
1971: S-a nascut Ewan Gregor, actor britanic cunoscut prin rolul Obi Wan Kenobi din serial SF „Razboiul Stelelor”.
1971: S-a nascut Pavel Bure, hocheist rus profesionist supranumit ‚”Racheta ruseasca”, prezent in campionatul de hochei nord-american NHL din 1991.
1971: S-a nascut Collin Farell, actor irlandez cunoscut prin rolul principal din filmul „Alexandru” (2004).
Calendar religios 31 martie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Ierarh Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Cuviosul Acachie; Cinstitul Iosif cel cu chip bun; Sfantul Inochentie din Alaska
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul mucenic Ipatie episcop (sec IV)
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Beniamin, diacon martir
Sursa: eMM.ro