Reper istoric din 4 martie
1977: Romania a fost afectata de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, soldat cu mii de victime si insemnate pagube materiale. Peste 1500 de persoane au murit in urma puternicului seism, iar alte 400.000 au fost afectate. Pagubele produse de puternica miscare de pamant au fost evaluate la 2 miliarde de dolari la valoarea de atunci. Capitala tarii a fost cel mai puternic lovita de cutremur, care a avut loc la ora 21.23, insa aproximativ 30% din teritoriul tarii a resimtit miscarile tectonice. Bilantul a fost tragic: 1.570 de victime omenesti, din care 1.424 din Bucuresti, 113.000 de raniti, 35.000 de familii ramase fara adapost, 32.900 de locuinte prabusite sau grav avariate. Pe Lipscani s-au prabusit 14 cladiri, iar blocul Scala s-a transformat intr-un morman de moloz in cateva clipe. Autoritatile au declarat imediat stare de necesitate pe intreg teritoriul tarii.
Scriitorul maramuresean Alexandru Ivasiuc a fost una dintre victimele cutremurului, el fiind ingropat sub daramaturile blocului Scala. Nascut la Sighetu Marmatiei in 12 iulie 1933, romancierul a studiat filosofia si medicina pe care le-a abandonat in favoarea literaturii. Datorita opiniilor exprimate a fost incarcerat pe motive politice, pentru ca dupa eliberarea sa sa ocupe diverse functii, incluiv aceea de secretar al Uniunii Scriitorilor din Romania. A scris „Cunoasterea de noapte”, „Pasarile”, „Racul”.
Printre alte personalitati ale vietii artistice si stiintifice care si-au pierdut viata s-a numarat si regretatul actor Toma Caragiu. Impreuna cu el au murit si regizorul si realizatorul TV Alexandru Bocanet, criticul literar Savin Bratu, poeta Daniela Gaurea. Pe lista victimelor s-au mai aflat scriitorul A.E. Baconsky, istoricul literar Mihail Petroveanu, criticul Mihai Gafita, poeta Veronica Porumbacu, lingvistul Ioan Siadbei, regretata solista Doina Badea, actrita Elisa Petrachescu, compozitorul Ion Vintila, pianistul Tudor Dumitrescu, insiruirea putand continua.
Seismul s-a produs la o adancime de 100 de kilometri in zona Vrancei, iar potrivit specialistilor energia eliberata a fost echivalenta cu 33 de bombe nucleare de la Hiroshima. Acesta a fost resimitit de la Moscova pana in peninsula italica.
Alte evenimente importante din 4 martie
Ziua mondiala de rugaciune a femeilor, initiata de femeile palestiniene in anul 1991, in Ierusalim.
1789: A intrat in vigoare Constitutia Statelor Unite ale Americii.
1801: Thomas Jefferson, al treilea presedinte al Statelor Unite, a fost primul sef de stat american instalat in functie la Washington.
1821: In timpul Revolutiei de la 1821, oastea lui Tudor Vladimirescu a ocupat orasul Slatina.
1832: A incetat din viata egiptologul francez Jean-Francois Champollion.
1852: A murit Nikolai Vasilievici Gogol, unul dintre creatorii prozei realiste ruse.
1915: Rusia a informat ambasadorii Frantei si Angliei ca va anexa Constantinopolul si stramtorile Bosfor si Dardanele, iar decizia nu a intampinat nici o riposta din partea oficialilor celor doua puteri.
1923: In Romania, a luat fiinta organizatia extremista Liga Apararii National-Crestine (LANC) din initiativa profesorului universitar A.C. Cuza. Ulterior, din aceasta organizatie se va desprinde un nucleu de membri care va pune bazele Garzii de Fier.
1946: A avut loc primul congres al femeilor din Romania. Cu aceasta ocazie s-a constituit Federatia Democrata a Femeilor din Romania.
1953: A murit Serghei Prokofiev, compozitor si pianist, autor al baletului „Romeo si Julieta”.
1966: Solistul trupei britanice Beatles, John Lennon, a provocat puternice reactii in Statele Unite dupa ce a declarat intr-un interviu: „Acum suntem (n.r. – membrii trupei Beatles) mai populari decat Iisus.”
1975: Actorul Charlie Chaplin a fost distins cu titlul de cavaler de catre regina Elisabeta a II-a a Angliei.
1992: A fost institutionalizat Consiliul Statelor Marii Baltice, in cadrul reuniunii ministrilor de Externe din zece tari riverane Marii Baltice desfasurata la Copenhaga, 4-6 martie 1992.
1997: Membrii Camerei Deputatilor au hotarit ca Sectorul Agricol Ilfov sa se numeasca Judetul Ilfov, cu resedinta in municipiul Bucuresti.
1999: S-a stins din viata, la varsta de 76 de ani, umoristul roman Vlad Musatescu.
2002: S-a infiintat Institutul Roman de Seismologie Aplicata, primul institut particular din tara, creat in vederea dezvoltarii unor studii de profil.
2002: Senatul Romaniei a ratificat statutul Curtii Penale Internationale, adoptat la Roma, la 17 iulie 1998. Romania a semnat statutul la 7 iulie 1999
Aniversari vedete si personalitati
1882: S-a nascut Nicolae Titulescu, om politic si diplomat de presitigiu, fost ministru de externe al Romaniei, membru al Academiei Romane. S-a nascut la Craiova, iar copilaria si-a petrecut-o in comuna Titulesti unde familia sa isi avea mosia. Cursurile le-a urmat la Craiova, fiind un elev eminent al Liceului „Nicolae Balcescu”, dupa care a plecat in Franta pentru a studia stiintele juridice. In 1905 a fost numit profesor de drept civil la Universitatea din Iasi, iar patru ani mai tarziu a ocupat un post similar la catedra Universitatii din Bucuresti. A intrat in politica, iar in 1912 a ajuns deputat pe listele Partidului Conservator-Democrat, condus de Take Ionescu. Erudit de seama si stralucit orator, Nicolae Titulescu s-a impus rapid astfel ca in urmatorii ani a fost in mai multe randuri membru al Guvernului: ministru de Finante (1917-1918; 1920-1921) si de Externe (1927-1928; 1932-1936). In cariera diplomatica a debutat in 1920 cand a a participat ca delegat la Conferinta de Pace de la Paris, mediind partile beligerante in Primul Razboi Mondial. Un an mai tirziu a fost numit trimis extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Londra, post pe care l-a ocupat, cu o mica intrerupere, pina in 1932. A fost ales, de doua ori consecutiv (1930 si 1931) presedinte al Ligii Natiunilor, fapt nemaintilnit pina atunci. Dupa ce in 1936 a fost demis din guvern de regele Carol al II-lea, diplomatul a emigrat in Franta de unde a continuat sa denunte fascismul. In 17 martie 1941 a incetat din viata la Cannes, in testament cerand sa fie inmormantat in Romania. Abia pe 19 martie 1992 dorinta i-a fost indeplinita, sicriul sau fiind adus in tara si ingropat in cimitirul Sfanta Ecaterina din Scheii Brasovului. Nicolae Titulescu se numara printre cei mai mari oratori, nu degeaba fiind supranumit « ministrul Europei ».
1678: S-a nascut Antonio Vivaldi, violonist si compozitor de factura baroca, nascut la Venetia.
1809: S-a nascut Vasile Carlova, poet roman.
1859: S-a nascut Alexander Popov, fizician rus.
1913: S-a nascut John Garfield, actor american.
1916: S-a nascut Hans Eysenck, psiholog german.
1925: S-a nascut Paul Mauriat, muzician francez.
1936: S-a nascut Jim Clark, pilot de curse scotian.
1948: S-a nascut Chris Squire, muzician britanic, component al trupei Yes.
1948: S-a nascut Shakin’ Stevens, pe numele real Mike Barrett, solist rock’n’roll.
1950: S-a nascut Billy Gibbons, muzician britanic, membru in trupa ZZ Top.
1951: S-a nascut Kenny Dalglish, fotbalist si manager sportiv scotian.
1951: S-a nascut Chris Rea, cantaret si chitarist britanic.
1952: S-a nascut Umberto Tozzi, cantaret italian.
1959: S-a nascut Eugenia Voda, critic de film si realizator de emisiuni la TVR.
1961: S-a nascut Ray Mancini, boxer american.
1962: S-a nascut Lolo Ferrari, pe numele adevarat Eve Valois, dansatoare si actrita porno franceza.
1963: S-a nascut Jason Newsted, basist american, component al trupei Metallica.
1968: S-a nascut Patsy Kensit, actrita engleza.
Calendar religios 4 martie
Calendar crestin ortodox:
Cuviosul Gherasim de la Iordan; Sfantul Mucenic Pavel si Iuliana, sora lui (Canonul cel Mare, partea a III-a) (Post)
Calendar crestin greco-catolic:
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Cazimir, rege
Sursa: eMM.ro