Reper istoric din 6 martie
1869: Dimitri Mendeleev a prezentat in premiera, in cadrul unei conferinte a Societatii Ruse de Chimie, tabelul periodic al elementelor. Acesta a realizat prima varianta a sistemului periodic al elementelor chimice in 17 februarie 1869. Atunci el a ordonat pentru prima data cele 63 de elemente chimice cunoscute la acea vreme in ordinea cresterii maselor atomice. A realizat tabelul folosindu-se doar de simbolurile elementelor, pe care le-a aranjat pe orizontala, iar apoi pe verticala, aceasta din urma structurare ajutandu-l sa descopere Legea periodicitatii (proprietatile fizice si chimice ale elementelor sunt intr-o dependenta periodica de greutatile lor atomice). Sistemul conceput de Mendeleev nu a fost acceptat usor, colegii sai fiind neincrezatori in teoria sa. Versiunea finala a tabelului a fost realizata in 1871, insa profesorul rus a lasat spatii libere in tabel tocmaiu in ideea descoperirii de noi elemente chimice. Sistemul periodic numara in prezent 118 elemente chimice, din care 90 se gasesc in stare naturala (2 lichide, 11 gaze si 77 solide), iar altele 28 artificiale. Pana in 1984 s-au produs din acestea 6.845.000 de compusi.
Alte evenimente importante din 6 martie
1521: Navigatorul Ferdinand Magellan a descoperit Guamul.
1853: A avut loc, la Venetia, premiera operei „Traviata” de Giusepe Verdi.
1883: Romania a adoptat legea de aderare la Conventia Internationala a metrului.
1899: Aspirina a fost inregistrata ca marca de catre producatorul farmaceutic Bayer.
1919: Consiliul Militar interaliat de la Paris (“Nota Vyx”) a transmis Ungariei hotararea privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.
1932: S-a stins din viata muzicianul american John Philip Sousa.
1939: Miron Cristea, primul patriarh al Romaniei si fost premier al tarii intre anii 1938-1939, a incetat din viata la varsta de 71 de ani.
1941: Opera Romana din Bucuresti a gazduit premiera operei “Alexandru Lapusneanu”, de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de opera romanesti.
1945: In Romania, a fost instalat in functie guvernul condus de dr. Petru Groza in care toate posturile cheie erau detinute de comunisti.
1948: A fost creata Organizatia Maritima Internationala.
1953: Maximilianovici Malenkov a fost numit succesor al lui Iosif Stalin pe postul de prim-secretar al Partidului Comunist al URSS.
1957: A incetat din viata filosoful roman Constantin Radulescu-Motru, presedinte al Academiei intre anii 1938-1941.
1957: Ghana si-a declarat independenta fata de Marea Britanie.
1986: A incetat din viata la varsta de 99 de ani pictorita americana Georgia O’Keeffe, una dintre personalitatile de seama ale artei moderniste.
1989: Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe sovietic a anuntat renuntarea la „doctrina Brejnev” în relatiile cu statele din estul Europei.
1992: Virusul Michelangelo a inceput sa infecteze computerele.
1993: A avut loc, la Bucuresti, primul congres al Partidului Romania Mare.
2001: Presedintii PNTCD si ANCD, Andrei Marga si Victor Ciorbea, au semnat protocolul politic privind fuziunea celor doua partide.
Aniversari vedete si personalitati
Michelangelo Buonarroti Simoni: Judecata de Apoi-Capela Sixtina |
1475: S-a nascut Michelangelo Buonarroti Simoni, pictor, sculptor si arhitect italian.
S-a nascut la Caprese, Toscana, fiind al doilea din cei cinci fii ai familiei. Tatal sau, oficial florentin, a avut legaturi cu familia Medici care avea sa ii sustina cariera artistica pentru un timp. In 1488, pe cand avea 13 ani, tatal sau il trimite ca ucenic in atelierul pictorului Domenico Ghirlandaio, unul dintre cei mai importanti pictori din Florenta. In paralel, tanarul Michelangelo a studiat insa si sculptura cu Bertoldo di Giovanni, fost elev al lui Donatello. Doi ani mai tarziu, acesta a ajuns la curtea lui Lorenzo de Medici (Magnificul), mecena al artelor, unde a avut ocazia sa cunosca personalitati ilustre ale vremii. In aceasta perioada a realizat lucrari ca Madona della Scala si Lupta centaurilor. A ramas in palatul familiei Medici pana la moartea protectorului sau (1492), dupa care a parasit Florenta si s-a stabilit in Bologna, lucrand pentru Biserica „San Domenico”. S-a mutat apoi in Roma, la cererea oficialilor de la Vatican executand mai multe sculpturi cu tematica religioasa, dar si celebra lucrare Bachus. Peregrinarile sale au continuat insa, pentru ca in 1534 sa revina la Vatican la cererea lui Papa Clement al VII-lea. Michelangelo a primit sarcina sa picteze Capela Sixtina cu tema Judecatii de Apoi, lucrare cu care a socat comunitatea catolica de la Vatican. In momentul dezvelirii frescei, papa Paul al II-lea (succesorul lui Clement al VII-lea) a fost socat, iar criticii l-au acuzat de blesfamie datorita faptului ca personajele pictate erau goale. In ciuda atacurilor virulente, a continuat sa lucreze in slujba Bisericii Catolice pana la sfarsitul vietii, concentrandu-se indeosebi pe arhitectura dupa ce in 1549 a fost numit arhitect sef al Bisericii „San Pietro”. A murit in 18 februarie 1564, iar conform dorintei sale a fost ingropat in Biserica „Santa Croce” din Florenta.
1619: S-a nascut Cyrano de Bergerac, dramaturg francez.
1806: S-a nascutElizabeth Barret Browning, poeta britanica.
1866: S-a nascutDimitrie G. Chiriac, compozitor roman, deschizator de drum nou in muzica bisericeasca si folclorica romanesca.
1904: S-a nascutJoseph Schmidt, tenor austriac.
1914: S-a nascutKiril Kondrashin, dirijor rus.
1920: S-a nascutErnest Maftei, actor roman.
1926: S-a nascutAndrzej Wajda, regizor polonez.
1928: S-a nascutGabriel Garcia Marquez, romancier columbian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura în anul 1982.
1935: Margareta Pogonat, actrita romana.
1937: S-a nascutValentina Vladimirovna Tereskova, prima femeie cosmonaut din lume.
1942: S-a nascutBen Murphy, actor american.
1947: S-a nascut Gheorghe Turda, cantaret de muzica populara originar din judetul Maramures. S-a nascut la Sapanta, unde a si urmat cursurile scolii generale. A absolvit Liceul teoretic din Sighetu Marmatiei, iar in paralel a frecventat Scoala Populara de Arta, la sectia vioara si canto popular. A fost admis la Conservatorul din Cluj in 1966, iar dupa finalizarea studiilor a fost numit prim-solist al Ansamblului „Rapsodia Romana” din Bucuresti, unde a activat intre anii 1973-1991.
1946: S-a nascut David Gilmour, muzician englez, component al trupei Pink Floyd.
1976: S-a nascut Shaquille O’Neal, jucator american de baschet.
Calendar religios 6 martie
Calendar crestin ortodox:
Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea
Calendar crestin greco-catolic:
Cei 42 de Martiri din Amoreea
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Luciu I, pp. m.; Coletta, fc.
Sursa: eMM.ro