6 octombrie – Ziua Nationala a Sportului pentru Toti (Ziua Natională a Sportului pentru Sanatate si Recreere)
6 octombrie – Ziua Mondiala a Habitatului
Reper istoric 6 octombrie
1989: Vedeta americana de film Bette Davis s-a stins din viata la varsta de 81 de ani, fiind rapusa de cancer.
Cariera ei artistica s-a intins pe aproape trei decenii, starul aparand in 80 de filme. Pe numele adevarat Ruth Elizabeth Davis, actrita s-a nascut in Massachusetts. S-a inscris la o scoala de teatru din New York si a inceput sa lucreze cu grupul de artisti Provincetown. Lansarea nu a fost prea usoara pentru Bette Davis, mai bine de un deceniu fiind nevoita sa joace roluri mici in productii mediocre atat pe Broadway, cat si in filme. Abia in 1930 a reusit sa semneze un contract mai important cu Universal facandu-si cu adevarat debutul pe marile ecrane un an mai tarziu in “Bad Sister” (1931). in 1935, s-a revoltat impotriva casei de productie Warner Bros. pe motiv ca i s-aun incredintat roluri nesemnificative. S-a mutat in Anglia, perioada in care a inceput o lupta in justitie cu casa ei producatoare. in 1938, a castigat un Oscar pentru aparitia din “Jezebel”, dupa care au urmat un sir de succese cinci ani consecutiv fiind nominalizata la categoria “Cea mai buna actrita in rol principal”. in 1950, a castigat premiul pentru cea mai buna actrita din partea criticilor de film americani pentru performantele ei din productia “All About Eve”. A intrat apoi intr-un con de umbra, revenind spectaculos cu rolul din “Whatever Happened to Baby Jane?”. Din 1970 a inceput sa apara mai des in productiile de televiziune, insa boala a fortat-o sa isi reduca activitatea, iar mai apoi sa renunte definitiv la marea ei dragoste: cinematografia. in 1977, a devenit prima femeie care a obtinut din partea Academiei de Film Americane un premiu pentru intreaga cariera.
Alte evenimente importante din 6 octombrie
1660: A incetat din viata, la 50 de ani, scriitorul francez Paul Scarron, autorul mai multor comedii si poeme burlesti.
1711: Nicolae Mavrocordat a fost numit domn al Moldovei. Domnia sa a marcat inceputul regimului fanariot in Moldova.
1762: Compozitorul italian Francesco Manfredini a incetat din viata la varsta de 78 de ani.
1889: Inventatorul Thomas Edison a prezentat primul film.
1908: Austria a anexat Bosnia si Herzegovina.
1927: A avut loc premiera primului film vorbit, “The Jazz Singer”, regizat de Alan Crosland. Inainte cu un an a fost prezentat un alt film vorbit, insa in acesta vocile nu erau sincronizate cu imaginile.
1966: LSD (Lysergic acid diethylamide), unul dintre cele mai puternice halucinogene, a fost declarat ilegal in Statele Unite. Drogul a fost descoperit in 1938.
1981: Presedintele Egiptului, Anwar Sadat, laureat al premiului Nobel pentru Pace in 1978, a fost asasinat in timpul unei parade militare. Alte 10 oficialitati au decedat in atacul terorist.
1993: Secretarul general al NATO, Manfred Worner, s-a pronuntat in favoarea unei “eventuale” aderari la NATO a tarilor fostului Tratat de la Varsovia.
1994: Eva Barki, reprezentanta a Parlamentului Europei, presedinta Comitetului International pentru Transilvania si cunoscuta militanta pentru drepturile minoritatior maghiare, a afirmat ca tratatul romano-ungar nu trebuie sa garanteze actualele granite.
1995: Corneliu Coposu, presedintele PNtCD, a primit cea mai inalta distinctie a statului francez, Legiunea de Onoare in gradul de ofiter.
2000: Fostul presedinte al Serbiei, Slobodan Milosevic a pierdut puterea, la cateva luni dupa fiind pus sub acuzare si judecat de Tribunalul Penal International.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1887: S-a nascut Le Corbusier, arhitect francez de origine elvetiana. Pe numele real Charles Edouard Jenneret, acesta a fost unul dintre cei mai influenti arhitect ai secolului XX, concentrandu-se pe realizarea unor constructii cu structuri functionale si o estetica revolutionara. A construit prima casa la varsta de 18 ani, incurajat fiind de unul dintre profesorii sai. in 1908, a plecat la Paris unde a inceput sa lucreze cu Peter Behrens, care l-a invatat despre procesele industriale si design-ul masinilor. S-a reintors in tara natala, dar a revenit in Franta, iar in 1920 si-a luat pseudonimul “Le Corbusier”. S-a implicat activ in arta, punand bazeele curentului purist, a scris eseuri si a proiectat cladiri cu diverse destinatii. in anii ’50, s-a apucat si de sculptura. S-a stins din viata in 1965.
1769: S-a nascut Sir Isaac Brock, comandant britanic.
1820: S-a nascut Jenny Lind, soprana suedeza.
1831: S-a nascut Richard Dedekind, matematician german.
1838: S-a nascut Giuseppe Cesare Abba, scriitor si revolutionar italian.
1846: S-a nascut George Westinghouse, inginer si inventator american.
1882: S-a nascut Karol Szymanowski, compozitor si pianist polonez, intemeietorul scolii muzicale moderne din tara natala.
1906: S-a nascut Janet Gaynor, actrita americana, prima careia i s-a decernat premiul Oscar din partea Academiei Americane de Film.
1908: S-a nascut Carole Lombard, actrita americana.
1914: S-a nascut Thor Heyerdahl, explorator norvegian.
1954: S-a nascut Diana Lupescu, actrita romana.
Calendar religios 6 octombrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul apostol Toma
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul apostol Toma
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Bruno
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult