Evenimente importante din 7 iulie
1456: La 25 de ani dupa executie, Papa Calixtus al III-lea a retras acuzatia de erezie adusa Ioanei d’Arc.
1535: A murit sir Thomas Morus, om de stat, savant umanist si filozof, autorul lucrarii “Utopia”.
1611: Radu Serban, domnul Tarii Romanesti il invinge, langa Brasov, pe Gabriel Bathory, principele Transilvaniei.
1633: Conventia dintre Matei Basarab si Gheorghe Rákoczi I privind acordarea reciproca de ajutor.
1816: A murit Richard Brinsley Butler Sheridan, om politic irlandez, autor dramatic si director de teatru, cel mai de seama reprezentant al comediei engleze in secolul XVIII. Comedia sa de debut, “Rivalii” (1773), il plaseaza in doar cateva zile de la reprezentare printre autorii celebrii din Anglia. Anul urmator preia conducerea faimosului Drury Lane, pe care l-a reconstruit in 1794 si de care s-a despartit doar dupa incendiul devastator din 1809. Capodopera sa poate fi socotita “scoala calomniei” (“Critica sau repetitia unei tragedii”, “Pissarro”).
1846: Trupele americane ocupa Monterey si Yerba Buena, marcand astfel inceputul anexarii Californiei la Statele Unite.
1857: Incep in Moldova alegerile pentru Adunarea ad-hoc, falsificate de ultraconservatorul Nicolae Conachi-Vogoride, ostil unirii Moldovei cu Tara Romaneasca.
1864: A fost infiintata Primaria orasului Bucuresti; intaiul primar ales a fost Barbu Vladoianu
1900: Fuziune in tabara conservatorilor prin reintrarea junimistilor in Partidul Conservator. Se formeaza un nou guvern conservator (predominant junimist) prezidat de I.C. Bacalbasa.
1923: Se semneaza la Bucuresti Protocolul de prorogare a Conventiei de alianta defensiva romano-iugoslava, pe o durata de trei ani, incheiata la Belgrad, la 7 iunie 1921.
1930: Legea asupra recrutarii armatei, potrivit careia „toti cetatenii romani, fara deosebire de origine etnica, de limba sau religie, datoresc personal serviciul militar, in afara de aceia care cad in cazurile de incapacitate fizica si morala prevazute in prezenta lege”.
1930: A murit scriitorul Arthur Conan Doyle, autor de seama de romane politiste, parintele celebrului detectiv Sherlock Holmes (“Cainele din Baskerville”, “Lumea disparuta”).
1937: Japonia imperiala a atacat din nou China. A inceput razboiul de eliberare nationala a poporului chinez.
1941: Se incheie eliberarea Bucovinei de Nord.
1978: Insulele Solomon devin independente de Marea Britanie.
1989: Cu prilejul reuniunii statelor membre ale Tratatului de la Varsovia, care a avut loc la Bucuresti, M. Gorbaciov a declarat ca membrii organizatiei au libertatea de a–si alege propria lor cale catre socialism.
1991: A fost constituit Partidului Aliantei Civice, fuzionat, ulterior cu PNL ( la 28.03.1998).
1998: Bulgaria a aderat la CEFTA (Acordul Central European de Liber Schimb), acord la care a devenit membra la 1 iulie 1999.
1999: Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, ii numeste pe cei 19 comisari europeni care vor conduce viitorul executiv al UE.
2005: Doua persoane au murit si mai multe au fost ranite in urma unei serii de sase explozii in trenurile, statiile de metrou si la bordul unui autobuz in Londra. Expertii au condiderat ca atacul a fost coordonat de organizatia terorista Al – Qaida
Zile de nastere vedete si personalitati
1752: S-a nascut Joseph Marie Jacquard, inventatorul razboiului de tesut.
1860: S-a nascut Gustav Mahler, compozitor austriac (“Cantecele copiilor morti”, “Cantecele calfei pribege”)
1879: S-a nascut Knud Johann Victor Rasmunssen, exploratorul danez
1884: S-a nascut Lion Feuchtwanger, scriitor german (“Goya”, “Vulpile in vie”)
1887: S–a nascut Marc Chagall, pictor francez de origine rusa. Universul panzelor sale este plasat la frontiera dintre oniric si real, Chagall netezind evolutia picturii catre etapa suprarealista (“indragostiti deasupra orasului”, “Visul unei nopti de vara”, plafonul Operei din Paris).
1893: S-a nascut Miroslav Krleža prozator, poet si dramaturg croat. Romanul sau, „intoarcerea lui Filip Latinovici” (1932), pune bazele romanului croat modern.
1899: S–a nascut George Cukor, regizor (“My fair lady”-Premiul Oscar, 1964, “Lumina de gaz”)
1901: S-a nascut Vittorio de Sica, cineast si regizor italian, unul dintre initiatorii neorealismului italian in cinematografie
1915: S-a nascut Yul Brynner, actor, laureat al Premiului Oscar pe 1956 pentru rolul din filmul “Regele si eu”.
1923: S–a nascut Liviu Ciulei, regizor, scenograf si actor cu o remarcabila activitate teatrala in tara (Teatrul Municipal/Bulandra) si in strainatate. (Filme: regizor – “Padurea spanzuratilor”–Premiul pentru regie, Cannes 1965; scenograf – “Mitrea Cocor”, “Pasarea furtunii”; interpret – “Padurea spanzuratilor”, “Un august in flacari”, “Falansterul”. Teatru: regizor – “Visul unei nopti de vara”, “Hamlet” etc).
1923: S-a nascut Constantin Lucaci, sculptor roman
1940: S-a nascut Ringo Starr, instrumentist si solist vocal britanic; a fost membru al formatiei Beatles.
Calendar religios 7 iulie
Calendar crestin ortodox:
Sf.Mare Mucenita Chiriachi; Cuviosii Toma din Maleon si Acachie
Calendar crestin greco-catolic:
Cuv Toma si Acaciu; Sf m Chiriachi (sec IV). In timpul sapt Ap si Ev sapt 4 dR
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Felix, ep.
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult