Reper istoric 7 iunie
1929: Vaticanul a devenit stat suveran. Resedinta papilor, situata in inima Romei, este cel mai mic stat independent din lume, avand o lungime de circa 900 de metri si o latime de 600 metri. Suprafata acestuia este de numai 0,44 hectare. Are o armata proprie constand din celebra Garda Elvetiana. Statul papal a luat fiinta in secolul al XVIII-lea dupa ce Papa a intrat in posesia zonelor bizantine din Italia Centrala. Roma a devenit astfel treptat centrul religios al Bisericii Catolice. Dupa ocuparea Romei de catre trupele italiene in anul 1870, papa s-a retras din Vatican, dupa ce acesta a fost incorporat de Piemont. Statul a luat fiinta prin tratatul de la Lateran, in perioada cat premier a fost Benito Mussolini. Denumirea statului provine din latina de la Mons Vaticanus, Colina Vatican. Este parte a Mons Vaticanus si a fostelor campuri vaticane unde au fost construită Biserica ”Sfantul Petru”. Alaturi de celebra bazilica, Palatul Apostolic, Capela Sixtina si muzeele Vaticanului sunt printre cele mai vizitate locuri ale lumii.
Alte evenimente importante din 7 iunie
1654: Ludovic al XIV-lea a fost incoronat rege al Frantei.
1716: A murit stolnicul Constantin Cantacuzino, importanta personalitate a culturii romane.
1775: „Coloniile Unite” si-au schimbat denumirea in Statele Unite ale Americii.
1857: S-a incheiat, la Paris, un Tratat de alianta intre Austria, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei si Imperiul Otoman care, incalcand prevederile Tratatului de la Paris din 18/30 martie 1856 a hotarat ca Delta Dunarii si Insula Serpilor sa fie repuse sub suzeranitatea Portii Otomane.
1921: A fost incheiata Conventia de alianta defensiva romano-iugoslava care prevedea ca, in caz de atac neprovocat impotriva uneia dintre parti, in scopul modificarii ordinii stabilite prin Tratatele de Pace de la Trianon (4 iunie 1920) si Neully-sur-Seine (27 noiembrie 1919), cealalta parte semnatara sa contribuie la apararea partii atacate.
1930: S-a produs demisia Regentei, instituita la moartea regelui Ferdinand I. Guvernul roman a preluat puterile si prerogativele constitutionale si, in virtutea acestora, l-a detronat pe regele Mihai, aflat sub regenta.
1937: A incetat din viata actrita Jean Harlow, sex-simbol al anilor ’30.
1947: A intrat in vigoare Legea pentru interpretarea dispozitiilor legale privitoare la infaptuirea reformei agrare. Prin acest act normativ, lucrarile pentru infaptuirea reformei agrare din 23 martie 1945 au fost declarate „acte de guvernamant”, care nu puteau fi atacate in justitie, punandu-se, astfel, capat numeroaselor actiuni judecatoresti intentate de fostii proprietari expropriati unor tarani improprietariti.
1947: La Rio de Janeiro, a avut loc casatoria civila a regelui Carol al II-lea cu Elena Lupescu.
1947: A fost infiintata echipa de fotbal Steaua Bucuresti., prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascar.
1980: S-a stins din viata scriitorul american Henry Miller.
1982: Priscilla Presley a deschis Graceland pentru public. Accesul in baia in care Elvis Presley a incetat din viata in urma cu cinci ani a fost insa interzis.
1990: Curtea Suprema de Justitie a validat alegerea ca presedinte al Romaniei a lui Ion Iliescu.
Zile de nastere vedete si personalitati
1886: S-a nascut Henri Coanda, savant roman, cel care a avut contributii importante la inventarea motorului cu reactie. A construit si testat primul avion cu reactie si a descoperit fenomenul aerodinamic numit „efectul Coanda”. A absolvit Scoala Superioara de Aeronautica din Paris si a urmat cursuri de specializare la cateva universitati europene. In decembrie 1910, la Issy les Moulineaux, cu ocazia celui de-al doilea Salon International de Aeronautica de la Paris, Coanda a prezentat si pilotat primul avion cu reactie din lume. Realizat dupa un proiect propriu, aparatul a intampinat probleme in timpul zborului, dar tocmai aceste neajunsuri de functionare l-au determinat pe savantul roman sa descopere efectul care ii poarta numele. In anul 1934, Coanda a obtinut brevetul pentru inventia „Procedeu si dispozitiv pentru devierea unui fluid intr-un alt fluid”. Noul fenomen fizic descoperit – „devierea unui jet plan de fluid ce patrunde in alt fluid in vecinatatea unui perete convex” – a fost denumit „efectul Coanda”. A intrat in istorie ca pionier al aviatiei cu reactie. A decedat in anul 1972.
1848: S-a nascut Paul Gauguin, pictor francez.
1862: S-a nascut Philipp Lenard, fizician austriac, laureat al premiului Nobel.
1874: S-a nascut Alexandru Iacobescu, scriitor roman.
1920: S-a nascut Georges Marchais, om politic comunist francez.
1928: S-a nascut James Ivory, regizor american.
1940: S-a nascut Tom Jones, pe numele real Thomas Jones Woodward, solist britanic.
1958: S-a nascut Prince, muzician american.
1981: S-a nascut Anna Kournikova, jucatoare de tenis.
Calendar religios 7 iunie
Calendar crestin ortodox:
Sf. Sfinţit Mc. Teodot; Sf. Mc. Zenaida; Cuv. Sebastiana; Cuv. Antim
Calendar crestin greco-catolic:
Sf m Teodot ep Ancirei (†303)
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Robert, ep.
Sursa: eMM