Ziua mondiala a sanatatii
Reper istoric 7 mai
1986: Echipa de fotbal Steaua Bucuresti a cucerit, pentru prima data in istoria fotbalului romanesc, Cupa Campionilor Europeni, invingand in finala, dupa executarea loviturilor de la 11 m, cu 2–0, echipa spaniola FC Barcelona. Portarul Hellmut Duckadam, a reusit atunci o performanta unica in lume. El a aparat 4 lovituri de la 11 metri. Meciul s-a disputat la Sevilla, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan”. Steaua era antrenata de Emerich Jenei, iar printre jucatori se numarau Ladisalu Boloni, Anghel Iordanescu si Marius Lacatus. Meciul a fost dramatic, pentru ca dupa scorul alb de pe tabela s-a trecut la loviturile de pedeapsa. Forma maxima, dar si norocul, i-au adus Stelei o victorie nesperata. Rezultatul obtinut in acel an de Steaua nu a mai fost egalat de nici o echipa romaneasca.
Alte evenimente importante din 7 mai
1741: Episcopul greco-catolic Ioan Inochentie Micu este silit, din cauza memoriilor prin care cerea drepturi egale pentru romani, indiferent de confesiune, sa renunte la functia sa si sa se exileze la Roma.
1775: Moldova a pierdut Bucovina in urma unui acord intre Austria si Turcia.
1824: Ludwig van Beethoven a prezentat in premiera, la Viena, Simfonia a IX-a in Do Minor.
1895: A avut loc demonstratia functionarii primei statii de radioreceptie, de catre savantul rus Aleksandr Popov.
1899: Germania a aderat la protocolul secret, din data de 30 septembrie 1896, de prelungire a Tratatului de alianta dintre Romania si Austro-Ungaria.
1918: A fost incheiat Tratatul de pace de la Bucuresti, dintre Romania, pe de o parte, si Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de alta parte, prin care Romania era nevoita sa cedeze Dobrogea, sa accepte rectificari de frontiera in Carpati si sa incheie conditii economice dezavantajoase.
1925: Au fost infiintate camerele de comert si de industrie.
1925: La Bucuresti, au fost semnate intre Romania si Cehoslovacia o Conventie de extradare si de asistenta judiciara in materie penala, precum si o Conventie privitoare la protectia si asistenta judiciara reciproca in materie de drept civil si comercial, ca si asupra afacerilor necontencioase.
1937: A murit George Toparceanu, poet, prozator si ziarist literar, autorul „Parodiilor originale” si al „Baladelor vesele si triste”.
1938: A incetat din viata Octavian Goga, poetul patimirii noastre, politician, fost premier, membru al Academiei Romane, autor al volumelor „Ne cheama pamantul”, „Strigate in pustiu” sau „Cantece fara tara”.
1946: La Bucuresti a inceput procesul maresalului Ion Antonescu si al principalilor sai colaboratori.
1960: Sovietul Suprem l-a ales pe Leonid Brejnev in functia de presedinte al Prezidiului, in locul lui Kliment Vorosilov care, la 79 de ani, s–a retras din viata publica.
1990: Biroul executiv al CPUN a aprobat propunerile Ministerului de Externe privind reluarea relatiilor diplomatice dintre Romania si Vatican.
1997: Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse a adoptat o noua strategie privind siguranta nationala. Presedintele Boris Eltin a atras atentia Consiliului ca Rusia trebuie sa-si modernizeze arsenalul militar si armata, care trebuie sa devina mai bine pregatita profesional, pentru a face fata oricarei amenintari aduse securitatii nationale, ca urmare a extinderii catre Est a NATO.
1999: A avut loc vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, prima pe care pontiful a facut-o intr-o tara majoritar ortodoxa.
Zile de nastere vedete si personalitati
1833: S-a nascut Johannes Brahms, compozitor german de muzica romantica, fiind considerat succesorul lui Beethoven. S-a nascut in Hamburg, primele lectii de muzica fiindu-i predate de tatal sau. A inceput sa cante de mic ca sa isi ajute cu bani familia, iar la varsta de 20 de ani a inceput sa compuna dupa ce i-a cunoscut pe Franz List si Joseph Joachim.
1840: S-a nascut Piotr Ilici Ceaikovski, compozitor rus. In 1862, dupa mai multe turnee, a decis sa se stabileasca in Viena si sa se dedice total compozitiei. Prima simfonie, la care a lucrat un deceniu, a finalizat-o in 1876, pentru ca ulterior sa isi scrie lucrarile intr0un ritm ceva mai alert. Astfel, intre 1877-1885 acesta a mai compus alte trei simfonii. A incetat din viata in anul 1897, pe data de 3 aprilie, ca urmare a unei tumori maligne, fiind inmormantat la Viena.
1867: S-a nascut Wladyslaw Stanislaw Reymont, scriitor polonez, laureat al premiului Nobel pentru Literatura.
1886: S-a nascut Rudolf Schwietzer-Cumpana, pictor si grafician roman.
1892: S-a nascut Iosip Broz Tito, om politic si de stat, presedintele Iugoslaviei in perioada 1953–1980.
1901: S-a nascut Gary Cooper, pe numele real Frank James Cooper, actor american.
1903: S-a nascut Nicolai Zabolotski, poet rus
1905: S-a nascut Elly Roman, compozitor roman.
1909: S-a nascut Edwin Landa, inventatorul tehnicii fotografice „Polaroid”.
1919: S-a nascut Eva Peron, fosta actrita, a renuntat la cariera dupa ce a devenit sotia presedintelui argentinian Juan Peron.
1924: S-a nascut Matty Aslan, regizor, scenarist pentru film de animatie, grafician, caricaturist, ilustrator de carte.
1931: S-a nascut Amza Pelea, actor roman
1933: S-a nascut Silvia Popovici, actrita romana.
1945: S-a nascut Mircea Daneliuc, regizor, scenarist si actor roman
Calendar religios 7 mai
Calendar crestin ortodox:
Aratarea semnului Sfintei Cruci la Ierusalim; Sf.Mucenici Acachie si Codrat
Calendar crestin greco-catolic:
Aparitia Sf Cruci pe cerul Ierusalimului (in 351)
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Ghizela, regina; Fer. Roza Venerini
Sursa: eMM
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult