Reper istoric 8 aprilie
563 i.Hr.: Budistii celebreaza nasterea lui Gautama Siddharta, cel care ulterior va fonda budismul. Buddha, cum a devenit cunoscut parintele curentului filosofic si religiei care ii poarta numele, insemna, in sanscrita, ”trezitul” sau ”iluminatul”, este celebrat in ziua de 8 aprilie, cand se apreciaza ca s-ar fi nascut in India, insa potrivit altor surse data nasterii acestuia ar fi in luna mai. Buddha a ramas in constiinta colectiva, deoarece a fost singurul intemeietor al unei religii, care nu s-a declarat trimisul lui Dumnezeu si care a respins ideea unui zeu suprem.
Buddha, pe numele real Gautama Siddhartha, ar fi fost fiul unui rege marunt din clanul Sakya, situat in India de nord-vest. Mama sa, regina Mahamaya, i-a dat nastere in parcul Lumbini, aflat actualmente in sudul Nepalului. Stalpul ridicat acolo de un imparat indian, in sec. III i.Hr., pentru a marca evenimentul, exista si in ziua de azi. La cateva zile de la nastere, mama lui a murit, nu inainte insa de a-i fi trimise semnale prevestitoare privind aducerea pe lume a unui copil miraculos, dupa cum apare scris si in ”Dictionarul religiilor” de Mircea Eliade si Ioan P. Culianu. Mai mult, potrivit unor surse, nasterea lui Buddha ar fi fost imaculata, virginala, asemeni celui a lui Iisus – intemeietor si el al unei religii.
Siddharta a fost crescut in lux, iar la 16 ani s-a casatorit cu doua printese, ducand o viata fara griji pana la varsta de 29 de ani. Atunci, se spune ca ar fi iesit de trei ori din palat si a vazut de fiecare data tot atatea rele: batranetea, boala si moartea pentru ca calatoriile sale a observat un batran, un bolnav si un cadavru. La a patra iesire, Siddharta a vazut un cersetor si, impresionat de felul de a fi al acestuia, a decis sa fuga din palat si sa se dedice ascezei. A calatorit spre sud, unde se afla centrul cunoasterii si a studiat meditatia si yoga, avandu-i ca profesori pe Alara Kalama si Udraka Ramaputra.
A adoptat o asceza severa, care includea inclusiv un regim de mortificari ale carnii, la care a renuntat cand a constatat ca acestea nu sunt eficiente. Parasit de cei cinci discipoli ai sai, care au vazut in renuntarea sa drept o dovada de slabiciune, Gautama s-a asezat sub un smochin, hotarat sa nu se ridice pana cand nu va dobandi Trezirea. Dupa ce l-a combatut pe Mara, un spirit demonic care l-a ispitit cu voluptati si dorinte lumesti, Siddharta a ajuns la iluminare. A avut o revelatie si atunci, la varsta de 35 de ani, si-a luat si numele de Buddha, relevandu-le apoi ucenicilor sai ideile care i-au fost dezvaluite.
Apoi, Gautama Buddha a calatorit in parcul cu cerbi din apropiere de Benares, India, unde a tinut prima sa ceremonie si a conturat ideile de baza ale buddhismului. Potrivit buddhismului, exista ”patru adevaruri nobile”. Primul adevar este acela ca totul este suferinta – nasterea este suferinta, imbatranirea este suferinta, boala este suferinta, tot ceea ce este efemer este suferinta. Al doilea adevar este ca originea suferintei este dorinta. Al treilea adevar este ca nimicirea dorintei antreneaza nimicirea suferintei. Al patrulea adevar reveleaza nirvana – Calea cu opt ramuri sau Calea de mijloc – care duce la extinctia suferintei: opinia, gandirea, cuvantul, actiunea, mijloacele de existenta, efortul, atentia, contemplarea (adica ”opt ramuri”), dupa cum se arata in ”Istoria religiilor”.
Buddha a murit la varsta de 80 de ani, din cauza unei indigestii, spunandu-le calugarilor sai sa continue sa lucreze la eliberarea lor spirituala, urmandu-i invataturile. Buddhismul s-a raspandit ulterior din India in Asia centrala si de est, China, Coreea, Japonia, iar in secolul XX, in vest. Intreaga esenta a budismului este exprimata in legenda despre iluminarea lui Siddhartha: fiinta astrala a viitorului Buddha, dupa ce a trait experienta a numeroase reincarnari, intelege ca in urmatoarea sa coborare profana va trai experienta trezirii.
Alte evenimente importante din 8 aprilie
8 aprilie – Ziua Internationala a Romilor, sarbatoarea etniei romilor din Romania
1652: Au fost intemeiate, de catre olandezi, primele asezari ale europenilor in Africa de Sud, aproape de provincia Cape, cunoscuta si sub numele de Capul Bunei Sperante, asa cum au numit-o navigatorii portughezi in 1488.
1829: A aparut, la Bucuresti, ”Curierul Romanesc”, primul periodic important in limba romana din tara Romaneasca, editat de Ion Heliade-Radulescu.
1848: A murit compozitorul italian Gaetano Donizetti
1879: Corporatia ”Echo Farms Dairy”, din New York, a pus pentru prima data in vanzare laptele in sticle.
1885: A avut loc premiera comediei lui I.L. Caragiale ”D’ale carnavalului” la Teatrul National din Bucuresti; piesa a fost publicata in „Convorbiri literare” la 1 mai 1885.
1885: A murit Constantin A. Rosetti, om politic liberal, ziarist, fruntas al Revolutiei romane de la 1848 din Muntenia, membru fondator al Societatii Academice Romane.
1904: Franta si Marea Britanie au semnat Antanta Cordiala, un acord istoric ce anunta incheierea mai multor secole de conflicte sangeroase
1909: Regele Romaniei Carol I a adresat o scrisoare printului Ferdinand de Saxa Coburg prin care recunostea independenta si proclamarea regatului bulgar.
1914: A murit scriitorul francez Eugene Marcel Prevost
1918: A luat fiinta, la Iasi, Liga Poporului, formatiune politica aflata sub conducerea generalului Alexandru Averescu.
1924: Lee de Forest a obtinut, in SUA, patentul pentru pick-up.
1931: A murit scriitorul suedez Erik Axel Karlfeldt, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1931.
1973: A murit pictorul, graficianul, sculptorul si ceramistul spaniol Pablo Picasso (Pablo Ruiz y Picasso).
1981: A murit generalul american Omar Nelson Bradley.
1993: Pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial, militarii germani au fost autorizati sa actioneze in afara granitelor NATO la aplicarea interdictiei de survolare a teritoriului Bosniei-Hertegovina, decisa de Natiunile Unite.
1993: A murit mezosoprana americana Marian Anderson.
1994: A murit Jean Georgescu, regizor, actor si scenarist.
1999: Mii de persoane au format scuturi umane pe trei poduri din Belgrad si Novi Sad pentru a le proteja impotriva raidurilor NATO.
2001: Alegeri prezidentiale si legislative in Peru – in urma numararii voturilor, a fost desemnat presedinte Alejandro Toledo Manrique, investit la 28 iulie pentru un mandat de cinci ani.
2002: Abel Pacheco de la Espriella (conservator) a fost ales presedinte al statului Costa Rica, cu 58% din voturi, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.
2002: Armata Republicana Irlandeza (IRA) a scos din uz o mare cantitate de arme din arsenalul sau.
2004: A fost anuntata descoperirea, pe o fibula de tip romano-bizantin din secolul al VI-lea, a primei imagini reprezentand chipul Mantuitorului Iisus Hristos de pe teritoriul Romaniei, in urma unor cercetari arheologice desfasurate in localitatea Davideni din judetul Neamt.
2005: La Vatican, au avut loc funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, care a incetat din viata la 2 aprilie 2005
2005: Cel putin 75 de persoane au fost ucise in luptele violente dintre fortele de securitate din Yemen si rebelii siiti din muntii abrupti ai provinciei Saada (nordul tarii arabe).
2005: Printesa Maertha Louise, fiica cea mare a Regelui Harald al Norvegiei si a Reginei Sonja, a dat nastere celui de-al doilea copil al sau – fetita Leah Isadora.
2005: A murit scriitorul suedez Erik Axel Karlfeldt, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1931.
2005: A murit regizorul japonez Yoshitaro Nomura.
Aniversari vedete si personalitati
1911: S-a nascut Emil Cioran, scriitor francez de origine romana.
S-a nascut la 8 aprilie 1911 la Rasinari (Sibiu), ca al doilea fiu al lui Emilian Cioran, preot in Rasinari, si al Elvirei (Comanciu) Cioran. Incepand din 1921, a urmat Liceul ”Gheorghe Lazar“ din Sibiu, oras in care s-a mutat intreaga familie in 1924. Intre 1928 si 1932, a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti. In ultimul an de facultate, publica articole in periodicele Calendarul, Floarea de foc, Gandirea, Vremea, Azi. Si-a sustinut teza de licenta cu o tema despre intuitionismul bergsonian.
In 1932, adica imediat dupa ce s-a licentiat in filosofie, s-a inscris la doctorat, sperand sa obtina astfel o bursa in Franta sau Germania. In 1934, i-a aparut prima carte, ”Pe culmile disperarii”, pentru care i s-a acordat Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati. A mai publicat inca patru carti in tara, inainte de a se stabili definitiv in Franta.
Intre 1933 si 1935, s-a aflat la Berlin, ca bursier al Fundatiei Humboldt. Reintors in tara, a ocupat vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul „Andrei Saguna“ din Brasov. In 1936, a pleacat la Paris cu o bursa a Institutului Francez din Bucuresti, care i s-a prelungit pana in 1944.
In 1940, a inceput sa scrie ”Indreptar patimas”, ultima sa carte in limba romana, a carei varianta definitiva (ramasa inedita pana in 1991) a fost incheiata in 1945, an cand s-a stabilit definitiv in Franta. Dupa 1945, a inceput sa scrie in limba franceza, iar in 1949 i-a aparut la Gallimard prima carte, ”Precis de decomposition”. Acesteia i-au urmat, pana in 1987, inca noua, publicate la aceeasi prestigioasa editura pariziana.
Cu exceptia Premiului Rivarol, care i s-a conferit in 1950 pentru debutul francez, a refuzat toate celelalte importante premii literare decernate ulterior (Sainte-Beuve, Combat, Nimier). A incetat din viata la Paris, in data de 20 iunie 1995. (Sursa: Humanitas)
Carti Emil Cioran :
Pe culmile disperarii
Schimbarea la fata a Romaniei
Amurgul gandurilor
Cartea amagirilor
Indreptar patimas
Lacrimi si sfinti
Ispita de a exista
Istorie si utopie
Silogismele amaraciunii
Singuratate si destin. Publicistica 1931–1944
Tratat de descompunere
Exercitii de admiratie. Eseuri si portrete
Caderea in timp
Marturisiri si anateme
Demiurgul cel rau
Despre neajunsul de a te fi nascut
Scrisori catre cei de-acasa
Sfartecare
Tara mea / Mon Pays
Caiete I (1957–1965)
Caiete II (1966–1968)
Caiete III
Caietul de la Talamanca
1431: S-a nascut Francois Villon, scriitor francez.
1513: S-a nascut Juan Ponce de Leon, explorator spaniol, a descoperit Peninsula Florida, pe care a strabatut-o partial.
1799: S-a nascut Johann Salamo Christoph Schweigger, inventator german, care a fabricat pentru prima data galvanometrul.
1802: S-a nascut Gheorghe Magheru, conducator, la 1848, al armatei revolutionare din Muntenia, om politic liberal.
1828: S-a nascut Carol Davila, medic roman de origine franceza.
1859: S-a nascut Edmund Husserl, filosof german, fondatorul fenomenologiei.
1869: S-a nascut Harvez Williams Cushing, medic american, pionierul neochirurgie.
1875: S-a nascut Albert I al Belgiei
1893: S-a nascut Mary Pickford (Gladys Louise Smith), actrita americana de cinema
1912: S-a nascut S-a nascut Sonja Henie, patinatoare si actrita americana de origine norvegiana
1921: S-a nascut Franco Corelli, tenor italian
1927: S-a nascut George Grigoriu, compozitorul.
1929: S-a nascut Jacques Brel, poet, actor, cantaret si compozitor belgian.
1932: S-a nascut Jean-Paul Rappeneau, regizor si scenarist francez
1933: S-a nascut Elena Zottoviceanu, muzicolog.
1933: S-a nascut Florin Constantiniu, istoric, membru corespondent al Academiei Romane.
1938: S-a nascut Kofi Annan, diplomat african, nascut in actuala Republica Ghana, secretar general al ONU (ales la 17 decembrie 1996 si reales la 27 iunie 2001), laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2001.
1952: S-a nascut Gabriel Andreescu, cunoscut militant pentru drepturile omului si ale minoritatilor etnice si sociale, publicist si editor
Calendar religios 8 aprilie
Calendar crestin ortodox:
Santul Apostol Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit si Hermas (Post)
Calendar crestin greco-catolic:
Ss Irodion, Agab, Rufus, Asincrit, Flegon si Herma, ap dintre cei 70 (+ sec I).
Calendar crestin romano-catolic:
Miercuri din Saptamana Sfanta. Sfanta Iulia Billart, calugarita
Sursa: eMM.ro