Concursul Eurovision va avea loc în 2021 la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai şi va fi difuzat în direct la TVR. Roxen, reprezentanta României la ediţia cu numărul 65 a concursului, va fi al 13-lea artist care va urca pe scena de la Rotterdam, în prima semifinală, pe 18 mai. Iată însă care a fost parcursul României la Eurovision de-a lungul timpului şi care a fost melodia cu care ţara noastră a debutat în 1994.
România a participat la concursul Eurovision de 20 de ori, debutând în anul 1994. S-a plasat pe locul 3 de două ori: o dată în 2005 cu Luminiţa Anghel şi Sistem, dar şi în 2010 când Paula Selin şi Ovidiu Cernăţeanu au interpretat piesa „Playing with fire”. Astfel, în prezent, locul 3 este cea mai bună performanţă a României la Eurovision.
România a participat pentru prima dată la Eurovision în 1994
Deşi Eurovision are o istorie de 56 de ani, România a participat pentru prima dată la această competiţie în 1994, fiind reprezentată atunci, la Dublin, de Dan Bittman, alături de trupa Holograf, cu piesa „Dincolo de nori”.
Prestaţia artistului nu a fost însă pe placul europenilor, piesa clasându-se pe locul 21 din 25 de participanţi. A obţinut atunci 6 puncte din partea Maltei şi Greciei, iar Lituania a oferit 2 puncte, ajungând la un total de doar 14 puncte.
Istoricul României la Eurovision: lista artiștilor care ne-au reprezentat în fiecare an
Anii 1993-1997
În anul 1993 România o alesese pe Dida Drăgan pentru a reprezenta ţara, dar piesa artistei nu s-a calificat în cadrul rundei de pre-calificare, obţinând locul 7 din 7 participanţi, cu doar 38 de puncte. Nereuşita a adus României încă un an de pregătiri până la deputul din 1994.
Un an mai târziu, în 1994, România a debutat la Eurovision cu Dan Bitman cântând piesa „Dincolo de nori” în Irlanda. S-a clasat atunci pe locul 21 din 25 de participanţi, obţinând doar 14 puncte, fapt care ne-a pus pe lista de aşteptare pentru încă un an.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 1996, când Monica Anghel şi Sincron au terminat pe locul 29 din 29 de participanţi, primind nu mai mult de 11 puncte, reprezentând piesa „Rugă pentru pacea lumii”. România a fost atunci eliminată şi pentru că nu a reuşit să acumuleze destule puncte nici în anii anteriori, nu i s-a permis să revină în 1997.
În anul 1998, Mălina Olinescu, reprezentanta României, s-a clasat cu melodia „Eu cred” pe locul 22 din 25 de participanţi. 6 puncte a primit atunci ţara noastră, motiv pentru care istoria s-a repetat, iar în 1999 nu ne-am putut prezenta la Eurovision.
2000 – Trupa Taxi cu piesa „The Moon”
După ce a câştigat dreptul de a reprezenta ţara, trupa Taxi a reprezentat piesa „The Moon”, fiind pentru prima oară când România intra în concurs cu o piesă în engleză. Ediţia de la Stockholm, Suedia, nu a adus multe motive de bucurie românilor, în ciuda faptului că Macedonia a oferit maximul de puncte pentru piesa „The Moon”. Clasându-ne pe locul 17 din 24 de participanţi, cu un total de doar 25 de puncte, România era exclusă din nou din participarea în 2001 la Eurovision, în Danemarca.
2002 – Monica Anghel şi Marcel Pavel cu piesa „Tell me why”
O revenire surprinzătoare în 2002 a clasat România chiar în top 10. Monica Anghel şi Marcel Pavel au cucerit o parte din public reprezentând ţara cu piesa „Tell me why” şi obţinând 71 de puncte, ajungând pe locul 9. Țările care au acordat punctajul maxim de 12 puncte României au fost Macedonia și Rusia.
2003 – Nicola cu piesa „Don’t break my heart”
Succesul a continuat și în 2003, când România a obţinut din nnou un loc în top 10. Nicola a interpretat piesa „Don’t Break My Heart” în Riga, Letonia, obţinând locul 10, cu 73 de puncte. Rezultatul a adus o mare bucurie ţării, nefiind nevoiţi să mai trecem de semifinale în 2004, ci intrând direct în finale. Rusia a acordat în 2003 singurul punctaj maxim de 12 puncte României.
2004 – Sanda Ladoși cu piesa „I Admit”
În 2004, România a trimis-o pe Sanda să reprezinte țara cu melodia „I Admit”, dar a obţinut doar 18 puncte, clasându-ne pe locul 18, ceea ce însemna că anul următor avea să fie unul din nou dificil, fiind nevoiţi să trecem de semifinale pentru a ajunge în marea finală. Cea mai mare notă primit ăa fost din partea Spaniei, dar nu de 12 puncte, ci de 10.
2005 – Luminiţa Anghel şi Sistem cu piesa „Let me try”
În anul 2005 România s-a clasat pentru prima dată pe locul 3, cu 158 de puncte, în urma Greciei și Maltei. Atunci ne-au reprezentat ţara Luminiţa Anghel şi trupa Sistem, itnerpretând piesa „Let me try”. În semifinală, România a obținut locul 1 cu 235 de puncte, câștigând cu o marjă de 28 de puncte față de țara vecină, Moldova. Cele 3 țări care au acordat României punctajul maxim de 12 puncte în anul 2005 au fost Spania, Portugalia și Israel.
2006 – Mihai Trăistariu cu piesa „Tornero”
Următorul an a fost la fel de bun pentru România, Mihai Trăistariu reuşind să se claseze cu piesa „Tornero” pe locul 4, la Atena, obţinând 172 de puncte, cel mai mare punctaj până în acel moment. Spania şi Moldova au fost cele două ţari care ne-au oferit maximul de 12 puncte.
2007 – Todomondo cu piesa „Liubi, Liubi, I Love You”
Melodia „Liubi, Liubi, I Love You” cântată de trupa Todomondo a fost interpretată în şase limbi diferite în cadrul concursului Eurovision 2007: engleză, italiană, spaniolă, franceză şi română. Ingeniozitatea ne-a adus încă doar locul 13, cu 84 de puncte primite. Membri formaţiei, Andrei și Kamara (membri în formația Alb-Negru), Ciro de Luca, Mister M, Valeriu și Vlad Crețu, au obţinut 12 puncte din partea Spaniei şi Moldovei.
2008 – Nico și Vlad Miriță cu piesa „Pe-o margine de lume”
În anul 2008, România a fost reprezentată la Belgrad de Nico şi Vlad Miriţă cu piesa „Pe-o margine de lume” aducând doar 45 de puncte şi clasându-se pe locul 20. În ciuda rezultatului nesatisfăcător, piesa României a primit premiul special Eurovision Marcel Bezençon Composer Award pentru cea mai bună compoziție înscrisă în concurs. Aşa cum ne-am obişnuit, cele două țări care au oferit României punctajul maxim de 12 puncte au fost Spania și Moldova.
2009 – Elena Gheorghe cu piesa „The Balkan Girls”
În anul 2009 Spania nu a mai oferit României cele 12 puncte, atunci când Elena Gheorghe ne-a reprezentat cu piesa „The Balkan Girls”. Din nefericire prestaţia artistei ne-a clasat pe locul 19, cu doar 40 de puncte şi un punctaj maxim venit doar din partea Moldovei.
2010 – Paula Seling & Ovi cu piesa „Playing With Fire”
După trei ani în care România nu a fost în top 10 în finală, au avut loc niște schimbări în procesul selecției piesei reprezentante. Paula Seling și Ovi au fost aleşi să cânte în ediţia Eurovision 2010 piesa „Playing with fire”, având un show artistic excepţional pus în scenă de cei doi artişti. Munca nu a fost în zadar, clasându-se pe locul 4 în semifinală şi pe locul 3 în finală, egalând cel mai bun rezultat al României din 2005. Au obţinut un total de 162 de puncte, cu doar 8 puncte mai jos de locul 2, luat de Turcia. Moldova le-a oferit 12 puncte, iar Spania, Portugalia, Norvegia și Suedia au acordat 10 puncte.
2011 – Hotel FM cu piesa „Change”
Concursul Muzical Eurovision 2011 şi-a avut preselecția națională în seara de revelion, atunci când 13 melodii au concurat pentru a reprezenta România în Germania, prezentatorii fiind chiar Paula și Ovi, reprezentanții din anul precedent. Câștigătoarea a fost trupa Hotel FM cu melodia „Change”. Trupa a reușit să obțină locul 4 în semifinala 2, dar, în finală, s-a clasat pe locul 17, cu doar 77 de puncte. Cele două țări care au oferit României punctajul maxim de 12 puncte au fost Moldova și Italia, urmate de Belgia – 10 puncte și Spania – 8 puncte.
2012 – Mandinga cu piesa „Zaleilah”
Selecția națională din anul 2012 a fost câștigată de trupa Mandinga, cu piesa „Zaleilah”. Aceștia au obținut poziția cea mai mare pentru țară, în afara topului 10 (împreună cu Paula Seling și Ovi, în 2014), locul 12 din 26 de țări participante în marea finală și 71 de puncte. Cu câteva zile înainte, România termina semifinala 1 pe locul 3, cu 120 de puncte. Aşa cum ne-am obişnuit, Moldova și Spania au fost cele două țări care au oferit României cele 12, respectiv 10 puncte.
2013 – Cezar Ouatu – „It’s My Life”
România a fost reprezentată în anul 2013 de Cezar Ouatu, cu piesa „It’s my life”, după ce a câștigat Selecția Națională, în ciuda controverselor. În finală, artistul a obținut locul 13, cu 65 puncte. Cele două țări care au oferit României punctajul maxim de 10 puncte au fost de această dată Moldova și Grecia.
2014 – Paula Seling & Ovi cu piesa „Miracle”
Patru ani mai târziu, Paula Seling și Ovi, s-au întors la Eurovision cu piesa ”Miracle”, după ce au câștigat Selecția Națională 2014. Aceștia au concurat pe scena din Copenhaga, Danemarca, în semifinală clasându-se pe locul 2, cu 125 de puncte, iar în marea finală ocupând locul 12, cu 72 de puncte. În acel an, cele 3 țări care au oferit României punctajul maxim de 12 puncte au fost Moldova, Spania și Italia.
2015- Voltaj cu piesa „De la capăt”
La cea de-a 60-a ediție a Eurovision, România a fost reprezentată de trupa Voltaj, cu piesa „De la capăt”. Aceștia s-au clasat pe locul 15 din 27 de țări participante, obţinând doar 35 de puncte. Moldova a acordat 12 puncte, urmată de Spania şi Italia cu 10 puncte.
2016 – Ovidiu Anton cu piesa „Moment of silence”
În anul 2016 România a fost descalificată de la concursul Eurovision din cauza datoriilor Televiziunii Române către EBU – organizatoarea evenimentului. Ovidiu Anton fusese atunci ales de români cu un număr foarte mare de voturi în cadrul selecţiei naţionale. Era programat să urce pe scenă în cea de-a doua semifinală de la Stockholm, Suedia, având numărul 12 de concurs, dar cu doar două săptămâni înainte, în timp ce își repeta momentul, Ovidiu Anton a fost anunțat că nu mai are dreptul de a interpreta piesa, pierzându-şi astfel orice speranţă de a aduce câştigul pentru români.
2017 – Ilinca & Alex Florea cu piesa „Yodel It!”
Cu o apariţie fresh în indrustria muzicală românească, Ilinca Băcilă și Alex Florea au fost aleși să reprezinte România în cadrul Eurovision 2017, organizat de această dată pe scena din Kiev. Au trecut de cele două semifinale ale selecţiei naţionale cu punctat maxim din partea celor 5 membri ai juriului: Adrian Romcescu, Andrei Tudor, Ovi, Paula Seling și Luminița Anghel, iar în marea finală naţională au fost desemnaţi favoriţii publicului.
În finala de la Kiev, s-au clasat pe locul 7, cu 282 de puncte. În 2017, reprezentanții României au fost pe locul 5 în preferințele publicului european și au primit 12 puncte din partea Moldovei şi 10 puncte din partea Muntenegrului. În plus, România şi-a doborât şi propriul record de punctaj din istoria participării în concursul de muzică televizat.
2018 – The Humans cu piesa „Goodbye”
În anul 2018, selecția națională Eurovision s-a desfășurat sub sloganul „Eurovision unește România”, având totodată două momente inedite, unice în România. A fost prima dată când au fost organizate 5 semifinale în 5 oraşe diferite din ţară:
- Focșani – 21 ianuarie
- Timișoara – 28 ianuarie
- Craiova – 4 februarie
- Turda – 11 februarie
- Sighișoara – 18 februarie
Au participat un total de 60 de piese, evenimentul marcând şi 100 de ani de la realizarea Marii Uniri din 1918. În plus, a fost pentru prima dată când semifinala naţională a avut loc în mina Rudolf din Salina Turda, la o adâncime de 90 de metri. Doar 15 piese au fost alese de către juriul de specialitate pentru a intra în marea finală de la Bucureşti, acolo unde publicul a avut drept total de vot şi a trimis piesa „Goodbye”, cântată de The Humans mai departe, în lupta pentru marele premiu. Din păcate reprezentaţia acestora pe scena de la Lisabona nu a fost pe placul tuturor, motiv pentru care Romînia nu a obţinut un număr suficient de voturi din partea publicului european şi au ratat participarea în marea finală.
2019 – Ester Peony cu piesa „On A Sunday”
În anul 2019, Ester Alexandra Creţu, sub numele de Ester Peony, s-a calificat în finala naţională cu piesa „On a sunday” obţinând 63 de puncte. Victoria acesteia a fost una neaşteptată, mai ales că toate pronosticurile prevedeau o victorie clară a Laurei Bretan sau Bellei Santiago. Din păcate, în cea de-a doua semifinală de la Tel Aviv, Ester nu a reuşit să ridice aşteptările şi să califice România, clasându-se pe locul al 13-lea, în spatele Moldovei şi Lituaniei. Necalificarea a stârnit multe discuţii şi mari controverse mai ales în rândul susţinătorilor Laurei Bretan, cei care au susţinut că Laura era singura care ar fi putut aduce pentru prima dată trofeul Eurovision în România.
Ediţia 2020 a Eurovision Song Contest a fost reprogramată de organizatori, în contextul pandemiei de coronavirus.
Artiștii români care s-au clasat pe locul al treilea în finala Eurovision
Cele mai bune performanţe ale României au fost obţinute în 2005, când Luminiţa Anghel şi trupa Sistem s-au clasat pe locul 3 cu piesa „Let Me Try”, debordând de energie în faţa publicului şi acaparând scena.
A doua oară când ţara noastră a obţinut locul al treilea în finală a fost în 2010, când Paula Seling şi Ovi au interpretat extraordinar piesa „Playing with Fire”, fâcând un spectacol „incendiar” în jurul pianului. În faţa lor au fost Lena, reprezentanta Germaniei, şi MaNga, o trupă rock din Turcia.
Cea mai slabă performanță a unui artist român la Eurovision
Cel mai slab rezultat pe care România l-a avut în cadrul concursului a fost locul 13 in semifinala de la Tel Aviv din 2019. Reprezentanta României, Ester Peony, a urcat pe scena Eurovision în a doua semifinală a competiţiei, având numărul 6 de intrare în concurs. Alături de ea, în a doua semifinală au participat Elveţia, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia de Nord, Norvegia, Rusia, Olanda, Croaţia, Lituania, Malta.
Ester Peony a interpretat pe scena Eurovision piesa „On a Sunday”. În vârstă de 25 de ani, pe numele real Ester Alexandra Creţu, Ester Peony este cântăreaţă şi compozitoare, descoperindu-şi pasiunea pentru muzică în copilărie, pe când locuia cu familia în Montréal, Canada. A studiat jazzul de la vârsta de opt ani, iar, de la 12 ani, s-a întors în România, unde a studiat pianul, la Şcoala Dinu Lipatti din Piteşti. Reuşita ei din preselecţia naţională a adus inclusiv controverse în rândul susţinătorilor Laurei Bretan şi Bellei Santiago, cele două fiind considerate mult mai potrivite pentru participarea la Eurovision. Publicul însă a susţinut-o pe Ester în ciuda nereuşitei sale.
Roxen reprezintă România la Eurovision 2021
Roxen a început repetiţiile pentru show-ul pe care îl va susţine pe 18 mai pe scena din Rotterdam şi a înregistrat piesa „Amnesia” live-on-tape. Acest tip de înregistrare este o premieră în istoria concursului şi a fost solicitată tuturor artiştilor participanţi, pentru realizarea show-ului în eventualitatea în care unii dintre ei nu vor putea călători în Ţările de Jos, din cauza unor eventuale restricţii impuse de pandemie.
Din cauza restricţiilor, de asemenea, toate evenimentele dedicate promovării artiştilor de la Eurovision 2021 vor fi organizate online şi vor putea fi urmărite de toţi fanii, în timp real. Videoclipul piesei a acumulat deja peste 2,2 milioane de afişări pe YouTube.
Duminică, 9 mai, cântăreaţa şi cei cinci dansatori care completează show-ul României au urcat pentru prima dată pe scena din Rotterdam Ahoy Arena pentru a repeta piesa „Amnesia”.
„Am trecut cu bine poate cel mai dificil moment, primul contact cu scena. Sala este impresionantă, totul este la superlativ şi nu e loc de greşeală. Sunt fericită pentru că mi-a ieşit totul aşa cum îmi doream, aşa cum ne-am pregătit de la Bucureşti şi asta îmi dă încredere de aici înainte. La următoarea repetiţie vom corecta ultimele detalii, iar show-ul României va fi memorabil”, a transmis Roxen într-un comunicat.
Cântăreaţa este al 13-lea artist care va urca pe scena de la Rotterdam, în prima semifinală a Eurovision: „Îmi place numărul 13, mi-a purtat mereu noroc şi sper să se întâmple la fel şi de data aceasta. Abia aştept să urc pe scena Eurovision! Vă pup şi vă îmbrăţişez!”.
Alături de Roxen, în prima semifinală Eurovision 2021, care va avea loc pe 18 mai, vor concura reprezentaţii Lituaniei, Sloveniei, Rusiei, Suediei, Australiei, Macedoniei de Nord, Irlandei, Cipru, Norvegiei, Croaţiei, Belgiei, Israel, Azerbaidjan, Ucrainei şi Maltei. Doar zece vor merge mai departe, în finala din 22 mai.
Gimnasta Cătălina Ponor va prezenta punctele din partea României
Fiecare dintre concurenţi va primi un punctaj adunat din notele juriului şi cele acordate de fani. Fosta gimnastă Cătălina Ponor va prezenta punctajul acordat de juriul României la concursul Eurovision 2021.
„Este o mare bucurie să susţin Romania din această postură inedită. Ştiu foarte bine ce înseamnă să îţi reprezinţi ţara într-o competiţie şi emoţiile pe care le trăieşti în acele momente. Sunt alături de Roxen, alături de România la Eurovision”, a transmis fosta campioană, potrivit news.ro.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Toto Cutugno şi Johnny Logan.