Carnetul de partid al dictatorului Nicolae Ceausescu, vandut, miercuri seara, la licitatia „Epoca de Aur” a casei Artmark, cu suma de 2.000 de euro, va fi donat unui muzeu din Romania, au declarat cumparatorii acestui document.
Seara de miercuri a insemnat pentru Artmark doua licitatii: una dintre ele a fost dedicata valorilor traditionale, in timp ce cealalta a readus in atentia colectionarilor obiecte, documente, tablouri si reclame care au apartinut „Epocii de Aur”, ambele evenimente fiind organizate la Athénée Palace Hilton din Bucuresti.
Licitatia „Epoca de Aur” a inregistrat o rata de adjudecare de 67,24%, totalul vanzarilor situandu-se in jurul sumei de 39.000 de euro.
Vedetele evenimentului au fost, printre altele, sculptura „Lenin vorbind multimii”, de Boris Caragea (adjudecata cu 4.500 de euro), tabloul „Scanteia”, de Constantin Artachino (4.500 de euro), un ceas Tressa, de mana, comanda speciala, placat cu aur, oferit cadou lui Nicolae Ceausescu de ministrul de Interne mexican Mario Moya Palencia, insotit de certificat RAPPS (2.750 de euro), o haina din blana de vulpe albastra, care i-a apartinut Elenei Ceausescu, insotita de certificat RAPPS (900 de euro), si o sapca barbateasca din bumbac, ce i-a apartinut lui Nicolae Ceausescu, insotita de certificat RAPPS (350 de euro).
Cumparatorii carnetului de partid care i-a apartinut dictatorului Nicolae Ceausescu nu au dorit sa-si divulge identitatea, dar au declarat ca documentul va fi donat unui muzeu. Ei au precizat ca isi doresc sa pastreze discretia privind acest fapt.
Documentul reprezinta o raritate, atat pentru specialisti, cat si pentru colectionari si se prezinta intr-o foarte buna stare de conservare. In 1954, Ceausescu, fidel sustinator al lui Gheorghe Gheorghiu Dej, devenea secretar al Comitetului Central al PMR, pozitie care i-a asigurat accesul la sfera inalta a puterii in partid si, ulterior, in functiile de stat. Actul citat a fost probabil intocmit in aceste imprejurari.
Colectionarii au adjudecat, miercuri seara, si un lot format din patru pachete de tigari romanesti – Marasesti, Dacia, Snagov si Carpati (50 de euro) -, dar si pachete de tigari de import – Kent, BT, Vikend si DS (cu 100 de euro). Au fost achizitionate si afisele unei campanii anti-SIDA (250 de euro), o stema a Partidului Comunist Roman din anii 1970 (250 de euro) si o editie speciala a ziarului „Inainte” din 1965, care cuprinde articole despre inmormantarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (15 euro).
Pe de alta parte, Licitatia de Valori Traditionale a avut o rata de adjudecare de 52,35%, totalul loturilor vandute ajungand la suma de 81.630 de euro. Printre obiectele care au fost adjudecate se numara o pereche de catrinte de Valcea, din prima jumatate a secolului al XX-lea (800 de euro), o ie de preoteasa, de Muscel (600 de euro), o ie de Muscel, bogat brodata si decorata cu paiete (500 de euro), o camasa femeiasca cu poale, bogat decorata cu albastru si auriu, de Muscel (300 de euro), o lada de zestre, specifica perimetrului bihorean, decorata cu simboluri ciclice (120 de euro), o roata de tors, din Fagaras, primul sfert al sec. XX (100 de euro), un chimir de sarbatoare, impodobit cu margele, din Bistrita Nasaud (300 de euro), un covor cu ornamentatii geometrice si vegetale, din Campia Banatului, posibil Timis, ultimul patrar al sec. XIX (900 de euro), si un lot alcatuit din talanga de Prahova si clopot pentru animale de Maramures, sfarsitul sec. XIX (100 de euro).
De asemenea, la Licitatia de Valori Traditionale au fost adjudecate mai multe tablouri, printre care „Ghiocel”, de Nicolae Grigorescu (18.000 de euro), „Curte interioara la Casin”, de Stefan Dumitrescu (9.500 de euro), „Viata la tara”, de Camil Ressu (6.500 de euro), „Zi de sarbatoare la sat”, de Nicolae Enea (2.500 de euro), si „Natura statica cu ulcior si legume”, de Octav Bancila (3.000 de euro).
Credit foto: Artmark.ro
Sursa: Mediafax