Vezi VIDEO
Unirea Principatelor Romane din anul 1859 a fost sarbatorita in avans de elevii scolii „Nichita Stanescu” din Baia Mare. Coordonati de dascalii lor acestia au pregatit un program artistic inchinat personalitatii lui Alexandru Ioan Cuza, artizanul Micii Unirii.
Spectacolul a avut loc la Muzeul Judetean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare. Elevii, indrumati de dascalii lor, au pregatit o serie de momente artistice, dedicate figurii lui Alexandru Ioan Cuza, infaptuitorul Micii Uniri. Ei au recitat versuri din creatia lui Nichita Stanescu si au interpretat cantece patriotice, partea muzicala fiiind interpretata de membrii corului scolii si sase elevi care au cantat la chitara.
„Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Romane, ne-am gandit sa iesim cu copiii din cadrul scolii si profitam de orice ocazie ca sa ne aratam talentul artistic, actoricesc, dans si tot ce stim noi mai bine”, a spus Alina Andreicut, profesor de educatie muzicala la Scoala Nichita Stanescu”.
Pe langa informatiile prezentate de catre elevi, directorul Muzeului de Mineralogie, Ioan Denut, le-a amintit copiilor cateva date istorice: „In urma cu 156 de ani asa cum stim cu totii, in principatul Moldovei era ales ca si domnitor Alexandru Ioan Cuza, in 17 ianuarie. Cateva zile mai tarziu, in 24 ianuarie acelasi Cuza era ales ca domnitor si in Tara Romaneasca. Astfel ca romanii au dejucat partial planurile marilor puteri si a Imperiului Otoman de a realiza pentru principatele romane, o uniune doar formala. Romanii au vrut si au realizat o unire reala si adevarata”.
Peste 150 de elevi au fost implicati in aceasta activitate, dintre care in jur de 40 fac parte din corul scolii. Acestia au profitat de ocazie si au admirat exponatele muzeului.
Sursa: Sonia Rajnita