In urma cu 75 de ani, Adolf Hitler punea la Nuremberg piatra de temelie a celui mai mare stadion din lume, Grandstand, proiect ce nu a fost finalizat dar care dezvaluie noi detalii despre personalitate megalomana a dictatorului nazist, conform publicatiei Spiegel. In cadrul acestui proiect, inginerii germani au ridicat o macheta la scara 1:1 a stadionului, in zona deluroasa a Bavariei, la 40 de kilometri de Nuremberg, doar pentru a testa acustica viitorului stadion.
La 9 septembrie 1937 liderul nazist a pus personal piatra de temelie a ceea ce ar fi trebuit sa reprezinte cel mai mare stadion din lume, un edificiu cu semnificatia „unui cuvant in piatra” care trebuia sa dainuie cat Reich-ul Milenar, ceea ce s-a si intamplat, dar nu asa cum si-a imaginat Fuhrerul.
Ceremonia pentru deschiderea lucrarilor de constructie s-a desfasurat in aceasi zi cu Congresul partidului nazist ce era organizat in fiecare an, la Nuremberg, aniversand puciul ratat din 1923.
Conform planurilor, acest stadion urma sa aiba capacitatea de 400.000 de locuri. Excavatiile au inceput in 1938, dar proiectul a fost zadarnicit de inceperea razboiului.
Inainte de demararea lucrarilor de constructie, arhitectul personal al lui Hitler, Albert Speer, i-a sugerat dictatorului ca stadionul este mult prea mare, nerespectand criteriile olimpice oficiale. Hitler nu-si facea insa niciun fel de griji: „Este complet irelevant”, ar fi raspuns el. „Olimpiada din 1940 va avea loc la Tokyo, dar dupa aceea va fi organizata pentru eternitate doar in Germania si pe acest stadion, iar noi suntem cei care vom hotari care sunt dimensiunile acceptate”, ar mai fi spus Fuhrerul.
Conform planului, stadionul trebuia sa fie finalizat la timp pentru Congresul partidului nazist din 1945.
Proiectul lui Albert Speer era inspirat de vechiul stadion elen de pe situl arheologic Olympia, pe care l-a vizitat in 1935. Stadionul ar fi urmat sa aiba aproximativ 800 de metri lungime si 450 de metri latime, iar fatada sa exterioara ar fi avut inaltimea de 90 de metri. Mai multe lifturi urmau sa-i transporte pe spectatori la nivelurile superioare. Doua turnuri gigantice urmau sa vegheze de-o parte si de alta a stadionului.
In memoriile sale, Speer mentioneaza ca a discutat despre costurile enorme ale proiectului cu Hitler, dar Fuhrerul nu avea niciun fel de retineri. „Costa mai putin decat doua cuirasate din clasa Bismarck. Uite cat de repede se poate pierde un cuirasat. Si chiar daca supravietuieste, in 10 ani ajunge tot la fiare vechi, dar aceasta cladire va ramane pentru secolele ce vor veni”, i-ar fi spus Hitler.
La Nuremberg, singurul lucru care mai aminteste de acest proiect colosal este asa-numitul lac Silbersee – o acumulare de apa formata in fundatia masivei constructii.
Sursa: Agerpres