Vezi VIDEO
Comunisti sunt printre noi nu doar in carne si oase, ci si in lucrurile care ne inconjoara si cu care suntem atat de obisnuiti incat aproape ca le ignoram. Cei mai multi dintre noi locuim in blocuri construite pe vremea cand exista doar o firma de constructii – TCI. Departe de centrul urbei mai sunt locuri care nu s-au schimbat prea mult in 20 de ani de regim democratic, iar unele fatade – chiar din buricul targului – au imagini proletare, cu muncitori si muncitoare preamarind partidul unic. Din istoria recenta a Baii Mari face parte si Parcul Municipal, cu al sau trenulet celebru – in care s-au plimbat generatii de baimareni.
Parcul a ramas cum era si in urma cu vreo 20 de ani. Autoritatile au mai tras un strat de vopsea pe banci si pe fatade, au mai demolat cate o chichineata – doua din parc, dar nu au reusit sa schimbe prea mult imaginea batraneasca a locului, lucru sesizat si de baimareni.
Trenuletul din parc este insa cea mai buna dovada, dar, totodata, si unul dintre exponatele de valoare ale istoriei proletare a urbei.
Trenuletul, in momentul in care a fost dat in folosinta prin anii ’60, era perceput ca un ”montagne russe” dintr-un parc de distractii occidental.
In realitate, acesta era doar un trenulet de mina, folosit de obicei pentru a transporta ortacii in strafundul pamantului.
Marturiile batranilor confirma ca locomotiva si vagoanele au fost donate municipalitatii de minele Sasar si Herja, iar foarte rapid au fost montate sinele, pentru ca pe vremea aceea proletariatul era disciplinat si nu comenta ordinele sefilor.
Ironia sortii face ca in anul de gratie 2009 trenuletul de distractie donat comunitatii sa fie printre putinele instalatii aflate in functiune din cele care au apartinut candva mineritului maramuresean, disparut aproape cu totul dupa revolutia anticomunista.
In prezent, trenuletul din parc este atat un mijloc de distractie, cat si o marturie a gloriei mineritului din Baia Mare si imprejurimi.
Sursa: Meda Muntean