Vezi VIDEO
Putin sarbatorita si chiar cunoscuta, ziua de astazi, 30 decembrie, a avut o insemnatate deosebita incepand din anii ‘50 si pana la Revolutie. In 30 decembrie 1947, Regele Mihai I era fortat sa abdice de catre primul ministru de la acea vreme, Petru Groza, si de catre Gheorghiu Dej. 30 decembrie a devenit astfel Ziua Republicii Populare, semnificand in primul rand o schimbare a regimului politic.
Istoricii spun ca evenimentul a fost amanat ani la rand de catre reprezentantii Partidului Comunist. Desi in decembrie 1947 lucrurile s-au produs cu repeziciune, in spate a stat o pregatire temeinica a acestor schimbari ce aveau sa vina. Inca din vara acelui an, partidele istorice au fost inlaturate, rand pe rand, de la putere. Mai intai, Partidul National Taranesc al lui Iuliu Maniu a primit votul de neincredere al Parlamentului si apoi a urmat Partidul National Liberal, al lui Gheorghe Tatarascu.
„In acest context, regele era cel care mai ramanea alaturi de Partidul Comunist sa conduca tara. Era din ce in ce mai marginalizat si regele, care era capul statului, nu mai era consultat in ultima luna si jumatate. Nu mai interesa pe nimeni. Daca facem referire la greva regala observam ca inca din 1945 regele nu era bagat in seama. Asa ca au hotarat in aceasta perioada de sarbatori, cand regele se pregatea sa se adreseze poporului cu mesajul de Anul Nou, sa nu mai accepte asa ceva. Si profitand de aceste pregatiri, a fost o perioada prielnic aleasa de partid pentru a-l sili sa abdice”, conform celor declarate de catre Lucian Miclaus, profesor de istorie.
Ziua de 30 decembrie semnifica astfel, in primul rand, transformarea Romaniei dintr-o tara cu monarhie constitutionala in republica. Dupa abdicarea fortata a regelui, Camera Deputatilor a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populara Romana. Ziua devine o sarbatoare nationala extrem de importanta.
Profesorul Lucian Miclaus ne informeaza ca:„Pentru inceput sarbatoarea a avut o semnificatie mai importanta insa cu timpul si-a pierdut aceasta importanta. Si cumva era asociata, la final, cu Anul nou. Insa la inceput, partidul, propaganda de partid au dat o importanta deosebita. Ca sa constientizeze poporul de importanta ei, de faptul ca a ajuns la putere, ca poporul conduce. Toata aceasta manipulare a fost foarte importanta pentru anii ‘50. Incepand cu anii ‘60 – ‘70 ea scade in importanta insa ramane ca o sarbatoare, marcata in calendarul comunist.”
Cu amenintari si santaje, cu aducerea oamenilor in strada, cu exterminarea partidelor politice si a tinerilor sustinatori, asa a fost convins regele sa semneze actul de abdicare. Istoricul este de parere ca aceasta schimbare de regim este un moment deosebit de important al istoriei tarii noastre. Avand in vedere ca pana azi, Romania este tot o republica.
„Toate aceste lucruri trebuie pregatite din perspectiva unor proiecte realizabile. Ce presupune un regim politic, ce presupune un statut pe care trebuie sa i-l aiba o tara si cred ca trebuie pregatita populatia cu proiecte. Asa ar fi trebuit facut, insa in aceste momente critice, nimeni nu mai intreaba poporul si nici dupa ele”, este de parere istoricul.
Astazi, la 67 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I si de la proclamarea Republicii, ziua nu mai este marcata in calendar ca o sarbatoare importanta a poporului roman.
Sursa: Sonia Rajnita