Vezi VIDEO
Patru secole de la atestarea documentara a Manastirii Habra din apropierea municipiului Baia Mare au fost marcati astazi, 1 septembrie, prin savarsirea Sfintei Liturghii Arhieresti. Cu ocazia acestui eveniment a fost organizat si un simpozion in care s-au punctat aspecte importante din istoria lacasului de cult. Tot astazi a fost marcata si inceperea noului an bisericesc.
Datele istorice atesta ca Manastirea Habra din Grosi are o vechime de 400 de ani. Pentru ca episcopul locului sustinea Unirea cea Mare realizata de Mihai Viteazul, lacasul de cult a fost daramat si pustiit. Traditia consemneaza insa ca, in a doua zi de Pasti, aici se auzeau clopotele rasunand, amintirea despre existenta manastirii pastrandu-se astfel vie in memoria localnicilor.
“Episcopul Efrem a sustinut Unirea lui Mihai Viteazul. Pentru ca a sustinut Unirea. a disparut manastirea. Dupa ce el a mers la sinodul de la Suceava, cand s-a intors, manastirea nu mai exista pentru ca Imperiul Habsburgic nu agrea ca acest gand sa se implineasca si nu accepta ca vreo institutie sa sustina acest gand al romanilor, de a fi o singura tara. A disparut manastirea, dar credinciosii au pastrat in traditie locul unde s-a gasit in aceasta zona. Si se spune ca a doua zi de Pasti se aud clopotele in pamant, si s-au adunat pelerinii in fiecare an a doua zi de Pasti aici, pana cand Dumnezeu a vrut sa reinvie manastirea”, a punctat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Dupa revolutia din 1989, manastirea Habra a reinviat. “Aceasta e razbunarea dreapta a lui Dumnezeu si razbunarea sfintilor care nu e agresiva si distructiva, e pozitiva si constructiva. Au trecut patru secole, manastirea a ramas ingropata in pamant si a reinviat cand a reinviat libertatea poporului roman. Asa ca ii multumim lui Dumnezeu ca avem aceasta manastire”, a mai spus PS Iustin Sigheteanul.
Pentru a marca acest eveniment asa cum se cuvine, un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu PS Iustin Sigheteanul, a savarsit Sfanta Liturghie. De asemenea, a fost oficiat un parastas pentru voievodul Mihai Viteazul si pentru clerul vechii manastiri. Actiunea de astazi a coincis si cu inceperea noului an bisericesc care difera de anul nou civil, cinstit in 1 ianuarie.
Noul an bisericesc incepe in 1 septembrie si “se spune ca in aceasta zi a inceput Dumnezeu facerea lumii. In aceasta zi a inceput Mantuitorul lucrarea de propovaduire, in aceasta zi s-a incheiat potopul de pe vremea lui Noe, s-a oprit corabia pe muntele Ararat si in aceasta zi a primit Moise tablele legii pe Muntele Sinai”. Tot astazi, Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sfantul Dionisie Exiguul, “un calugar roman erudit care a alcatuit calendarul pe care-l tinem noi”.
Sursa: Camelia Tocaci