Vezi VIDEO
O cladire moderna din beton, otel si sticla, cu o ampla curte interioara dominata de un urias si elegant pantof cu toc, sculptura realizata din placute de inox de artista Joana Vascocelos. Aceasta este imaginea cu care isi intampina vizitatorii ‘regatul pantofilor Vuitton’, situat la Fiesso d’Artico, la 33 de km de Venetia, relateaza ziarul ‘El Pais’ intr-un reportaj de calatorie.
Conceput de arhitectul Jean-Marc Sandrolini ca o ‘cutie de pantofi magica’, edificiul are 14.000 de metri patrati si include intregul proces de realizare a incaltarilor exclusiviste — de dama si barbati — care se vand apoi pe intregul mapamond, cu preturi ce pot ajunge si la 18.000 de euro perechea.
Marca Louis Vuitton s-a lansat in 1854, cu genti si valize pentru voiaj. In secolul trecut, afacerea s-a extins si diversificat considerabil.
In 1987, din fuziunea sa cu compania Moët Hennessy a rezultat liderul mondial in domeniul produselor de lux, grupul LVMH Moët Hennessy — Louis Vuitton. Cu sediul central in Paris, pe avenue Hoche, grupul are in prezent in portofoliu peste 60 de marci prestigioase. Conform datelor de pe pagina sa de internet, grupul isi concentreaza activitatea in cinci sectoare: vinuri si bauturi spirtoase, moda si marochinarie, parfumuri si cosmetica, ceasuri si bijuterii, precum si livrarea selectiva.
Concernul francez LVHM, al carui presedinte director general este Bernard Arnault, are o retea de 3.000 de magazine in intreaga lume si aproape 110.000 de colaboratori, dintre care 81 % in afara Frantei.
Criza pare sa nu fi afectat uriasa firma, care a incheiat anul 2013 cu un castig de peste 29 de miliarde de euro si cu un profit net de aproape 4 miliarde de euro. Cele mai mari castiguri s-au obtinut in Asia (37 %), in Europa (29 %) si in SUA (23 %).
Produsele de moda si marochinarie ale LVHM — care cuprind brandurile Louis Vuitton, Fendi, Donna Karan, Loewe, Marc Jacobs, Céline, Kenzo, Givenchy, Thomas Pink, Pucci, Berluti si Rossimoda — au reprezentat 32 % din totalul vanzarilor grupului in anul trecut.
Manufactura de pantofi LVHM
In zona Riviera del Brenta, unde traditia confectionarii pantofilor dateaza din secolul al XIII-ea, se produce incaltaminte pentru multe firme de lux, dar Vuitton este singura care are o fabrica proprie. Sau mai degraba, un atelier, cum le place sa spuna managerilor, care pun accentul pe modul artizanal de lucru, fara a uita sa precizeze interesul pe care il acorda noutatilor in domeniu.
Toate etapele elaborarii pantofilor Vuitton se realizeaza in acest complex — design, prototipuri si probe tehnice, confectionare, impachetare si pregatire pentru livrare. Un punct special de lucru este destinat comenzilor individualizate.
Exista inclusiv o galerie de arta si o biblioteca consacrate istoriei pantofului, cu relicve din secolul al XVII-lea, si cu tablouri dedicate acestui important accesoriu, unele purtand semnaturi celebre precum Andy Warhol sau Ralph Pomeroy. Tot acolo sunt expuse si modelele de pantofi realizate de directorii de creatie ai casei Vuitton: Marc Jacob si cel care i-a preluat atributiile din 2013, Nicolas Ghesquičre.
Singura zona in care accesul este absolut interzis, cu exceptia catorva dintre cei mai importanti angajati ai casei, este spatiul in care se fac schitele si planurile pentru urmatoarea colectie. Lucru usor de inteles pentru un domeniu in care concurenta este acerba si pentru o firma ale carei beneficii anuale se calculeaza in cifre cu multe zerouri.
Pantofii purtand marca Vuitton trebuie sa aiba multe calitati — sa fie eleganti, originali, in ton cu moda—, dar, inainte de toate, comozi. Prototipurile pentru pantofii de dama se realizeaza intotdeauna pentru numarul 37, ‘masura cea mai armonioasa’, dupa cum explica Serge Alfandary, cel care conduce de 11 ani complexul din Fiesso d’Artico si care este singurul purtator de cuvant autorizat al manufacturii. Se lucreaza cu un calapod din lemn, dar in atelierul de creatie este prezent in permanenta si un model in carne si oase, pentru realizarea probelor.
Niciun prototip nu intra in productie pana nu este supus unor minutioase probe de rezistenta. Pantoful este tinut, mai multe zile, in conditii de temperatura de 50 de grade Celsius si umiditate 95 %, pentru ca apoi sa fie expus la minus 20 de grade Celsius. Este un test fundamental, avand in vedere ca acelasi model se vinde in locuri extrem de diferite din punct de vedere al climei, din Rusia pana in Dubai, explica gazdele.
O atentie deosebita se acorda tocului, care trebuie sa suporte greutatea persoanei care poarta pantoful si, totodata, sa nu se distruga din cauza socurilor la care este supus cand, de exemplu, ramane prins, din greseala intr-o gaura din pavaj. Prin urmare, tocul este lovit de 14.000 de ori cu un ciocan pneumatic si rasucit cu un brat mecanic pana cand pantoful se rupe in doua. Doar daca trece cu bine de aceste torturi, modelul respectiv de toc va putea fi folosit la confectionarea pantofilor Vuitton.
Intre materialele folosite, domina pielea de cea mai buna calitate, vedeta fiind pielea de crocodil. In 2011, grupul LVMH a cumparat 51 % din Herng Long, o ferma din Singapore de crestere a crocodililor. In atelierele din Fiesso d’Artico, pentru o pereche de pantofi se foloseste totdeauna pielea de la doua exemplare de crocodili de aproximativ trei ani. Se utilizeaza doar partea de pe abdomen, urmarindu-se ca desenul sa fie similar. Cel mai mic defect transforma pretioasa piele intr-un rebut, iar pentru a preveni aceste situatii, in ferma asiatica, reptilele sunt pazite cu mare grija sa nu se loveasca intre ele si sa-si provoace zgarieturi. Dupa cum informa revista Bloomberg Bussinessweek, produsele din piele de crocodil aduc 10 % din beneficiile firmei.
O alta vedeta este pielea de piton. Animalele de la care provine trebuie sa aiba in jur de trei metri. Pretul unei perechi de mocasini din acest material incepe de la 835 de euro, iar o pereche de cizme din piele de crocodil poate sa ajunga si la 17.800 de euro.
Confectionarea incaltamintei implica 120-250 de operatiuni, majoritatea realizate manual. In respectivul atelier lucreaza peste 600 de persoane, dintre care o buna parte au mostenit meseria de la parinti.’Clientii nostri cauta, in fiecare sezon, un model la moda, dar si siguranta pe care o confera o calitate de la care nu se face rabat’, declara orgolios Serge Alfandary.
Manufactura din apropiere de Venetia executa si pantofi de comanda. Clientii pot alege intre 64 de tipuri de piele si 3.500 de modele. Masura se ia in magazine (doar noua in intreaga lume ofera acest serviciu), iar comanda se livreaza in doua saptamani, cu preturi pornind de la 2.000 de euro perechea.
Sursa: Agerpres