Planeta Pamant este plina de locuri paradisiace, insa exista si locuri parca desprinse din filme horror. Site-ul 7sur7.be trece in revista sapte dintre ele. Unul este Kabayan din Filipine. El consta intr-o retea de grote funerare sapate in stanca, in care au fost adunate mii de corpuri mumificate, aflate intr-o stare buna de conservare si unele dintre ele avand tatuaje de o mare frumusete.
Cadavrele, cu genunchii la piept, sunt asezate in trunchiuri de copac si dateaza de cel putin 500 de ani. Se crede ca apartin grupului Ibaloi. Pentru a pastra aceste inestimabile comori si a sensibiliza opinia publica impotriva pericolelor care le pasc, batranii tribului Ibaloi din Kabayan au acceptat sa le scoata in mod exceptional din mormintele lor din stanca, lumea putand vedea prima oara extraordinarele mumii in mediul lor natural.
Al doilea loc din categoria „inspaimantatoare” propus de 7sur7.be este insula papusilor din Mexic. Pe insula ascunsa intre canalele Xochimilco, sute de papusi mutilate, unele decapitate si cu membrele taiate, sunt asezate in copacii aflati de-a lungul apelor. Legenda spune ca, acum mai bine de 50 de ani, singurul locuitor al insulei a descoperit o fetita inecata in canal. A fost atat de socat de aceasta tragedie, incat a inceput sa agate papusi si bucati din ele in ramurile copacilor pentru ca ele sa placa fetei moarte. Infricosatoarele papusi au ajuns sa fie o destinatie turistica ce atrage turisti din toata lumea.
Al treilea pe lista destinatiilor turistice ce produc fiori pe sira spinarii este azilul psihiatric dezafectat din Sussex. Deschis in 1903, spitalul psihiatric Hellingly se afla in estul provinciei britanice Sussex. Timp de 90 de ani, pacienti cu boli mentale au suferit aici lobotomii si electrocutari. Spitalul a fost inchis in 1994. Izolat, legat de lume doar printr-o singura cale de acces si avand propria lui cale ferata, azilul a fost complet autarhic multi ani. Bolnavii si pacientii coabitau in aceleasi corpuri de cladire din caramida rosie, legate intre ele prin culoare interminabile. Poate din cauza izolarii psihiatrii si-au permis unele libertati, metode barbare ca lobotomia sau leucotomia, asa incat pacientii erau folositi la experiente care serveau la mai buna cunoastere de creierului uman. Odata lobotomizati, pacientii care supravietuiau (circa 4% mureau) ramaneau in stare vegetativa, neputand sa se apere sau sa protesteze, fiind tratati ca simpli cobai. In anii 1960 au inceput sa se produca substante psihotrope, care au dus la imbunatatirea conditiilor de viata ale pacientilor, medicamentele inlocuind treptat tratamentele ireversibile si barbare. Atmosfera in care intra eventualii vizitatori seamana mult cu cea din sezonul al doilea din „American Horror Story”. Potrivit zvonurilor, fostul spital ar fi bantuit: noaptea s-ar auzi bolnavii strigand si s-ar putea vedea siluete mergand pe culoare. Din cand in cand ar aparea si fantoma unui barbat lobotomizat, mergand ca un zombi.
Un proiect de urbanism prevede demolarea fostului azil si construirea de apartamente in locul lui.
Padurea sinuciderilor din Japonia este un alt loc ce nu trebuie ratat de dependentii de adrenalina. Crangul Aokigahara, aflat la poalele muntelui Fuji, este locul ales de multi sinucigasi niponi pentru a-si opune capat zilelor, Japonia fiind tara cu cea mai mare rata a sinuciderilor din lume. Dupa lansarea cartii „Kuroi Jukai”, cu povestea a doi indragostiti care mor impreuna in aceasta padure, rata sinuciderilor in Aokigahara a crescut exponential, de la 50 la 100 de morti pe an. Copacii sunt atat de desi, incat autoritatile merg acolo doar o data pe an pentru a aduna cadavrele. Pentru a preveni sinuciderile, padurarii au instalat panouri pe care scrie „Viata este pretioasa” sau „Ganditi-va la familii”.
Adevaratul oras Silent Hill face parte si el din locurile ce dau fiori. Orasul Centralia (cunoscut din filmul „Silent Hill”) din Pennsylvania, prospera asezare miniera altadata, a fost abandonat acum 50 de ani nu pentru ca era bantuit, ci din cauza fenomenului de combustie permanenta. Mina de carbune arde exact ca in 1962, originea exacta a incendiului nefiind cunoscuta, chiar daca exista mai multe teorii (pompieri, cenusa, blestem). De-a lungul timpului s-a incercat stingerea focului prin diferite metode, dar toate au esuat, focul propagandu-se pe reteaua minelor de carbune. In prezent exista in oras doar o biserica, patru cimitire, sase case si o cladire in care se afla o masina de pompieri.
Potrivit expertilor, subsolul orasului Centralia ar urma sa mai arda inca doua secole.
In nordul Ciprului se afla o alta asezare fantoma, Varosha, ajunsa o gramada de locuinte abandonate si in ruina. Miza politica si militara in negocierile cipriote, localitatea se afla sub controlul armatei turce din 1974. Celor ajunsi in zona li se interzice chiar sa faca fotografii. Initial cartier al orasului Famagusta, Varosha este o statiune balneara construita in 1972, in prezent oras fantoma dupa invazia turca din 1974. Alan Weisman descrie orasul in cartea sa „Homo disparitus” ca pe un spatiu pe care natura il recastiga de la om, cu plante mari, pasari si broaste testoase.
Jatinga, locul din India in care se sinucid pasarile, poate figura si el cu succes pe o harta a locurilor inspaimantatoare. Este un mic sat in nordul Indiei, unde are loc un fenomen unic in lume intre lunile septembrie si noiembrie: pasarile se sinucid in masa, cazand din cer si zdrobindu-se pe case si copaci imediat dupa apusul soarelui, intre orele 19 si 22. De multi ani, fenomenul a fost atribuit spiritelor rele, pasarile neavand comportament suicidar. Moartea lor nu are insa nimic de-a face cu sinuciderea. Dezorientate de ceata, pasarile sunt atrase de luminile din sat. Cum Jatinga se afla pe o ruta de migratie, multe pasari cad astfel in capcana.
Lista locurilor inspaimantatoare este departe de a fi incheiata, pe ea putand figura cu succes si catacombele din Paris (cu milioane de oseminte umane), un cimitir din Praga unde sunt de fapt 11 cimitire suprapuse sau orasul voodoo Akodessewa din Togo, cu piata sa unde se vand tot felul de potiuni magice, amulete, animale mumificate necesare practicantilor magiei.
Sursa: Agerpres