Numeroase destinatii de pe glob sunt transformate in veritabile locuri de atractie, in urma unor proiecte ample de reamenajare.
Sase astfel de proiecte inovative de pe mapamond au transformat zone industriale nefolosite in minunate locuri de petrecere a timpului liber, scrie CNN editia online.
Parc de sporturi extreme in subteran
Cel mai mare parc de distractii subteran dedicat sporturilor extreme, ale carui trasee se intind pe cinci kilometri, se afla la o adancime de 375 de metri in regiunea muntoasa Snowdonia din nordul Tarii Galilor. Parcul national Snowdonia a fost primul parc national din Tara Galilor, deschis publicului in 1951, si al treilea ca marime din Regatul Unit. Numele parcului provine de la masivul muntos Snowdon, avand o altitudine de 1085 metri. P
arcul subteran pentru sporturi extreme a fost deschis publicului in martie 2015, organizatorii sustinand ca este cel mai mare din lume. Doritorii beneficiaza de multiple modalitati de practicare a sporturilor extreme, parcurgerea unor trasee in galerii cu tiroliana, alpinism, rafting cu barci pneumatice, trasee speciale pentru biciclete dedicate terenului accidentat. Parcul este deschis pe toata durata anului.
Salina Turda din Romania
Unul dintre cele mai interesante proiecte de reamenajare a unei foste cariere de sare in atractie turistica este Salina Turda din judetul Cluj, Romania. Vizitatorii coboara la o adancime de 120 de metri in subteran, unde pot juca o partida de golf, basket sau fotbal, sa se plimbe cu barca pe lacul interior unde a fost amenajat un nou debarcader. Cei interesati pot sa se relaxeze la noul centrul de spa si tratament, sa practice exercitii de fitness sau sa aiba parte de sedinte de infrumusetare, beneficiind de aerul bogat in sare cu o umiditate de aproximativ 80%. Salina Turda este una dintre cele mai frumoase atractii turistice din Europa.
Mina de sare Wieliczka din Polonia
Localizata in sudul Poloniei, in apropierea zonei metropolitane a Cracoviei, mina de sare Wieliczka beneficiaza de un hotel subteran si un centru de tratament pentru cei cu afectiuni ale aparatului respirator. Alaturi de Insulele Galapagos si Parcul National Yellowstone, mina de sare de la Wieliczka a fost inclusa in prima lista a siturilor din patrimoniul mondial UNESCO. Este atractia turistica principala a Poloniei, primind anual peste 1,2 milioane de vizitatori. A fost amenajata in secolul XIII si a fost activa pana in 2007, cand a incetat procesul de productie. Este foarte cunoscuta pentru Catedrala de Sare din subteranul minei, care are o simbolistica aparte pentru toti locuitorii din zona si unde multi dintre localnici s-au casatorit. Are multe capele si locuri de rugaciune. Exista de asemenea un hotel si un centru de tratament cu personal specializat. Este un important hub cultural al Poloniei, gazduind numeroase concerte, expozitii si manifestari speciale.
Proiectul Eden
O fosta mina de caolinit in tinutul Cornwall din Marea Britanie a devenit unul dintre cele mai atractive locuri ale Regatului Unit. Complexul denumit Proiectul Eden gazduieste in cateva domuri uriase vegetatie din diferite locuri ale planetei, de la plante specifice padurilor tropicale la cele din zona mediteraneeana, fiind pe buna dreptate cele mai mari zone de vegetatie in spatiu inchis din lume. A fost deschis publicului in martie 2001, iar in 2005 a fost adaugat stabilimentul „The Core”, un spatiu educational urias cu sali de expozitii, conferinte, cursuri in vederea unei bune comunicari privind relatia interdependenta intre oameni si plante. Complexul are spatii special amenajate pentru concerte, expozitii si patinaj.
Sarituri … in subteran
Intr-o fosta mina de ardezie din tinutul Gwynedd, din nord-vestul Tarii Galilor, a fost amenajat un parc subteran de sporturi extreme. Turistii pot efectua, folosind echipament de protectie, sarituri pe o plasa elastica cu suprafata de 930 de metri patrati. Incepand din iulie anul trecut vizitatorii pot efectua salturi de pe cea mai mare trambulina subterana din lume traversand un traseu format din trei plase colorate diferit, totul intr-un joc de lumini care genereaza o atmosfera asemenea unui abis.
Cel mai mare parc acoperit pentru impatimitii de biciclete
O fosta cariera de calcar din Louisville, Kentucky, folosita in timpul razboiului rece ca adapost subteran, gazduieste, din februarie acest an, la 30 de metri adancime, cel mai mare parc pentru iubitorii traseelor de mountainbike. O suprafata de peste 33.000 de metri patrati, cu 45 de trasee desfasurate pe mai bine de 19 km, ofera iubitorilor de mountainbike piste speciale, inclusiv pentru sarituri cu acest tip de biciclete. Mentinand in interior aceeasi temperatura de 10 grade Celsius in timpul verii si in timpul iernii, parcul are si alte atractii pentru impatimitii sporturilor extreme.
Sursa: Agerpres