Chiar daca toata lumea a auzit despre renumitele vinuri de Napa, Bordeaux si Toscana, este totusi dificil sa impresionezi cu adevarat, prin eruditie in acest domeniu. Publicatia The Huffington Post a ales sa prezinte sapte regiuni viticole ale lumii considerate demne de atentie.
Libanul, enumerat adesea intre cele mai vechi regiuni producatoare de vinuri ale lumii, are in acest domeniu o traditie de cel putin 5000 de ani. Astazi, subestimata Vale Bekka (salas al Templului lui Bacchus, zeul vinului) se confrunta cu o renastere, prin aparitia de noi fabrici producatoare de vinuri din soiuri populare locale, care tind spre sec si picant, ca si a traditionalelor Cabernet Sauvignon si Merlot, scrie huffingtonpost.com.
Vinurile indiene sunt facute pentru bucuria solara a momentului, primind aprecieri la festivaluri ale vinului pretutindeni in lume si castigand popularitate la nivel local si in strainatate. Viticultorii din Nashik (doua ore si jumatate la nord-vest de Mumbai) au inceput sa cultive soiuri franceze de baza cum sunt Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc si Chenin Blanc, insa experimenteaza acum si alte soiuri diverse de vie. In regiune functioneaza numeroase fabrici de producere a vinului si sali de degustare.
Statul Texas este a cincea zona producatoare de vin din SUA, avand in cuprinsul sau opt regiuni viticole distincte si aproximativ 273 de fabrici de vin. Cu 70 de intreprinderi vinicole, Texas Hill Country (la vest de Austin) este cea mai mare regiune viticola din acest stat fiind cunoscuta pentru producerea unor vinuri rosii puternice carora le prieste in caldura desertului, cum sunt soiurile Syrah, Tempranillo si Tannat. De altfel, una dintre primele podgorii din America a fost infiintata chiar in Texas de catre preotii franciscani, in jurul anului 1662, aminteste huffingtonpost.com.
Se pare ca istoria viticulturii din Mexic este la fel de veche ca aceea a bauturii traditionale tequila. Regiunea Valle de Guadalupe a fost apreciata cu multe veacuri in urma de catre colonistii spanioli ca un loc ideal pentru viticultura. In secolul al XVI-lea, conquistadorul Hernan Cortes si-a luat un scurt ragaz din misiunea sa de cucerire a unor noi teritorii ordonand proprietarilor de terenuri sa planteze 1.000 de podgorii in zona. Astazi, regiunea produce aproximativ 12 milioane de litri de vin pe an, adica 90 la suta din cantitatea totala de vin produs in Mexic.
Nu este nici o surpriza ca o tara cunoscuta pentru temperaturile sale scazute cum este Canada sa se fi specializat in vinuri „inghetate” sau, in limbajul international al oenologiei, „Ice Wine”. Adesea supranumit „aur lichid”, acest sortiment de vin este produs de viile care domina Peninsula Niagara, o regiune din zona de sud a provinciei Ontario, pe malul lacului Erie, de unde se recolteaza 70 la suta din strugurii din aceasta tara si care grupeaza circa 70 de fabrici de vin. Strugurii folositi pentru productia „Ice Wine” sunt lasati pe vita de vie pana tarziu in iarna, in scopul de a atinge niveluri ridicate ale concentratiei de zahar. Pentru a produce acest sortiment de vin, strugurii trebuie sa fie culesi la o temperatura de—8 grade Celsius. Boabele sunt culese manual, de multe ori in timpul noptii, dupa care sunt presate asa inghetate cum sunt. Dupa presare, cristalele de apa sunt inlaturate, rezultatul fiind un sirop foarte dulce, care mai tarziu va trebui sa treaca printr-o perioada lunga si lenta de fermentare in urma careia se produce „Ice Wine”.
Probabil mai faimoasa pentru turism si cupele de bere, Thailanda este si o tara producatoare de vin. In ciuda scepticilor care sustineau ca vinurile bune nu pot fi produse decat in sud, Thailanda a lansat acum 20 de ani „New Latitudine Wines” si are in prezent trei regiuni de vinificatie. Khao Yai, la aproximativ o ora sud de Bangkok este considerat locul de nastere al vinului Thai si ofera iubitorilor de vinuri excursii cu bicicleta de-a lungul podgoriilor sale si in Parcul National Khao Yai, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, mentioneaza huffingtonpost.com.
Vinurile de Michigan produse pe aceeasi paralela cu renumitele regiuni viticole Burgundia si Bordeaux, ocupa locul al 13-lea in SUA la productia de vin, cu cele 100 de fabrici ale sale care dau in jur de 5,6 milioane litri pe an. In mod ironic, fabricarea vinului din Michigan a fost o afacere care a crescut din aceea cu suc de struguri, iar o multime de podgorii ale statului au fost plantate initial de catre Welch’s Grape Juice Company specializata in producerea de sucuri din fructe. De altfel, vinurile de fructe au fost ani de zile o preocupare in aceasta zona, insa acum viticultorii se concentreaza mai mult pe sortimentele de vinuri Riesling, Pinot Blanc si Pinot Noir, mai scrie huffingtonpost.com.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres