Între iubire şi educaţie există o strânsă legătură pentru că atunci când iubeşti poţi arăta aceasta într-un mod civilizat. Poţi dovedi că eşti o persoană educată fie şi prin felul în care ştii să dăruieşti o floare, să spui “Te iubesc”.
Elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Baia Mare au făcut o incursiune în literatura și arta diferitelor popoare, încercând să regăsească fiorul dragostei în replicile unor cupluri celebre de indrăgostiți din cultura engleză (coordonator prof. Elena Iercoșan), franceză ( coordonator dir. adj. prof. Rodica Mone), germană (coordonator prof. Gabriela Pop), italiană ( coordonator prof. Gabriela Măgurean), romană (coordonator prof. Mirela Ardelean) și spaniolă (coordonator prof. Mihaela Oniga).
În data de 26 februarie 2017, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene “Petre Dulfu”, parteneră în proiect, a avut loc diseminarea produselor finale. S-a remarcat copacul dragostei format din inimioare pe care au fost scrise numele unor cupluri celebre de îndrăgostiți precum Dante și Beatrice, Francesco Petrarca și Laura, Albano și Romina, Fiona și Shrek, James și Alyssa, Anne Boleyn și King Henry VIII, Robert și Clara Schumann, Faust și Margarete, Romeo și Julieta, Tristan și Isolda, Héloïse și Abélard, Titus și Bérénice, Solal și Ariane, Rodrigue și Chimène, Dalí și Gala, Calisto și Melibea, Don Alonso și doña Inés, Pablo Neruda și Albertina Rosa, Frida Kahlo și Diego Rivera, Quijote și Dulcinea, Eminescu și Veronica Micle, Ștefan Gheorghidiu și Ela, Ion și Ana, Felix și Otilia etc (coordonator prof. Adriana Șpan și prof. Cristina Rettegi). Ideea a pornit de la celebrele lacăte ale iubirii, inimile reprezentând în acest caz simbolul dragostei pure, dar și fragilitatea lor dacă se pierde respectul, încrederea, comunicarea între parteneri.
Dar cum dragostea de odinioară diferă de ceea ce vedem în prezent elevi ai colegiului, coordonați de prof. Ramona Fonai, au prezentat scurte scenete ilustrând pasiunile năbădăioase înfiripate între adolescenții din zilele noastre care comunică mai mult prin limbaj non verbal. Concluzia a fost că dragostea se simte la fel ca în trecut, dar felul în care se manifestă este diferit.
Toate materialele realizate pe durata desfășurării proiectului vor fi adunate și publicate în volumul “Ars Amatoria ˮ coordonat de dir. adj. al Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Baia Mare, prof. Rodica Mone și prof. Groșan Adelina de la Casa Corpului Didactic Maramureș,o altă instituție parteneră în proiect.
Informații oferite de coordonatorul proiectului, prof. Loredana Molnar