O reducere de cinci ani a pedepsei a obtinut italianul Massimo Loddo la Curtea de Apel din Cluj, acolo unde s-a judecat recursul in dosarul jafului din Pasul Gutai, petrecut in septembrie 2009. Magistratii clujeni au fost mai blanzi in judecarea recursului, in privinta fiecarui capat de acuzare italianul primind pedepse mai mici. Massimo Loddo chiar a fost achitat pentru unul din capetele de acuzare. Si despagubirile pe care trebuie sa le plateasca mostenitorii lui Ioan Ursut, celalalt inculpat din acest dosar, mort in penitenciar inainte de pronuntarea sentintei, si Loddo Massimo au fost micsorate.
Instanta a dispus achitarea inculpatului Massimo Loddo in privinta infractiunii de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, magistratii considerand ca fapta nu a fost comisa de italian. Pentru infractiunea de talharie, pedeapsa a fost redusa de la 20 ani la 15 ani de inchisoare. Pedeapsa de doi ani pentru uzurpare de calitati oficiale a fost mentinuta. Din pedeapsa va fi dedus timpul in care Massimo Loddo a fost arestat preventiv, respectiv din 27.01.2010 si pana la zi.
Prin hotararea Curtii de Apel Cluj, Massimo Loddo este obligat sa plateasca in solidar, impreuna cu mostenitorii lui Ioan Ursut, catre societatea G4S suma de 143.505 lei ca si despagubiri civile. In plus, mostenitorii lui Ursut sunt obligati sa plateasca suma de 33.850 lei catre stat, respezentand cheltuieli judiciare.
Jaful din Pasul Gutai a avut loc in 15 septembrie 2009. Atunci, in locul numit Valea Alba mai multi indivizi mascati si inarmati au oprit in trafic o masina de transport valori. Sub amenintarea armelor, angajatii firmei de transport valori au fost dezarmati si inchisi in interiorul blindatei. Sacii cu bani in care se aflau aproximativ 4 milioane de lei au fost luati in cateva secunde, iar de atunci nimeni nu a reusit sa dea de urma banilor.
Italianul Massimo Loddo impreuna cu Ioan Ursut au fost arestati in 27 ianuarie 2010, atunci cand urmareau o alta masina de transport valori, pe care anchetatorii au spus ca intentionau sa o jefuiasca.
Sursa: Andrei Gherghel