Informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale, dar cu toate acestea Jandarmeria a intervenit în forță la protestele din 10 august 2018 din cauza mesajelor postate pe rețelele de socializare, informează Digi24.
Informațiile apar în documentul desecretizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, iar rețelele sociale au reprezentat principala sursă de informare, care ar fi indicat riscul ca protestul să escaladeze și au justificat amploarea pregătirilor forțelor de ordine, arată sursa citată.
Cu toate acestea, informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale.
Documentul a fost numit „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018”.
Este vorba despre o informare făcută de Jandarmeria Română, dar care a rămas parțial secretă până săptămâna trecută. Documentul are 20 de pagini de raport și trei anexe – legislație și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri.
Raportul conține o derulare pe ore și minute a intervenției și o justificare a jandarmilor pentru modul în care au acționat. În document este menționat că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici. Acestea sunt verificate atât la nivel intern, cât și de către procurori.
Informările din raport vin de la trei servicii secrete, printre care și Serviciul Român de Informații. Informarea de la SRI prezentată în anexă conține date de la surse deschise, Facebook.
Este vorba de postări realizate în zilele premergătoare protestului și din care reieșea că existau elemente care vorbeau de instigare la violență și pătrundere în sediul Guvernului.
Potrivit jurnaliștilor care au văzut raportul, în anexe sunt publicate în jur de 60 de postări de pe Facebook, realizate de persoane cunoscute. Pe baza acestor informări au pornit jandarmii organizarea intervenției și au adus echipaje din alte județe pentru a-i sprijini.
Totuși, SRI arăta că amenințările nu prezintă risc pentru securitatea națională, așa cum este prevăzut în legislație, și nici pregătirea unei lovituri de stat.
Documentul cuprinde și o cronologie a evenimentelor din 10 august 2018, din perspectiva forțelor de ordine:
În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creșterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor de ordine, a Executivului și Legislativului.
Existența unor semnale în mediul online privind intenția de realizare a unor acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic (”revoluție”), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel de limbaj) și la nivel acțional, prin ocuparea sediului Guvernului României.
Datele primite de la partenerii instituționali nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinirea obligațiilor internaționale ale statului.
Intervenția în forță, autorizată din punct de vedere legal și administrativ, ale structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic și civilizat al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv, punerea în pericol iminent a sănătății și integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest prezenți în zonă, precum și sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție.
Secretizarea acestui act a fost justificată prin faptul că erau menționate anumite informări primite de la serviciile secrete, acestea fiind practic părțile care au rămas secrete și pentru ancheta penală. Un alt motiv pentru secretizare a fost dat de elemente privind organizarea forțelor de ordine sau de cine a coordonat întreaga intervenție, deși erau lucruri publice, prezentate de Jandarmerie în conferințe de presă ulterioare protestului. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat după instalarea sa în funcție că va desecretiza dosarul intervenției Jandarmeriei la protestele din 10 august.