Cateva sute de credinciosi au participat la slujba de Boboteaza oficiata la catedrala ”Sfanta Treime” din Baia Mare de catre Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. Numai la acest lacas de cult au fost impartiti aproximativ 4.000 de litri de apa sfintita, sub stricta supraveghere insa a jandarmilor, care au incercat sa impiedice lumea sa nu se calce in picioare langa butoaiele imense cu agheasma. Si in celelalte biserici din Maramures s-au oficiat slujbe de Boboteaza, sarbatoarea fiind considerata printre cele mai mari din an.
PS Iustin Sigheteanul a oficiat slujba impreuna cu un sobor de preoti si a vorbit despre importanta botezului si a zilei, dupa care a amintit despre puterile pe care le are ”agheasma mare” si i-a invitat pe enoriasii prezenti la catedrala sa bea din ea nu doar de Boboteaza, ci si in restul anului.
Despre apa sfintita in ziua de 6 ianuarie se spune ca are puteri miraculoase, fiind vindecatoare de boli trupesti si sufletesti. Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului a spus ca ”agheasma mare” nu se strica nicicand, putand fi pastrata vreme indelungata.
Lumea nu a plecat doar cu apa sfintita acasa, pentru ca unele femei, potrivit traditiei, au rupt un fir din ”strutul” din busuioc al preotilor cu speranta ca le va purta noroc.
La caredrala s-au dat sticle special etichetate pentru Boboteaza, pe care scria ”Agheasma mare” si anul 2008, astfel incat si cei care au nu si-au adus vase speciale sa poata pleca acasa cu un sfert de litru de apa sfintita.
PS Iustin Sigheteanul si restul preotilor a coborat dupa slujba in miijlocul multimii pentru a-i binecuvanta pe oameni.
Foto: Impartirea apei sfintite de Boboteaza la Catedrala "Sfanta Treime" din Baia Mare (c) eMM.ro
CITESTE SI:
Traditii si obiceiuri de Boboteaza in Maramures
Sursa: M.M.