Și în acest sfârșit de săptămână, Jandarmeria Maramureș se află în executarea misiunilor specifice alături de celelalte instituţii abilitate în vedera asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică pe raza întregului judeţ.
Recomandările pe care le fac jandarmii în această perioadă sunt legate în primul rând de respectarea unor reguli de bază în ceea ce privesc măsurile de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-COV 2. Jandarmii montani din cadrul posturilor montane Valea Vaserului, Borşa, Cavnic şi Şuior, sunt la datorie în stațiunile turistice şi pe traseele montane pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, precum şi pentru salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate. Având în vedere condiţiile meteorologice din această perioadă, jandarmii montani îşi vor intensifica acţiunile în zona de competenţă şi în mod deosebit acolo unde este posibil să se producă evenimente, fiind pregătiţi să intervină în diferite situaţii.
Înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, stării vremii, condiţiilor climatice locale; Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor şi nu riscaţi să plecaţi singuri la drum; Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea tehnică, fizică şi psihică a celui mai slab din grup; Folosiţi numai traseele marcate, urmăriţi marcajele de pe traseu; În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană; Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi respectaţi indicaţiile acestora; Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor; Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele; Să folosiţi drumurile deschise circulaţiei; Să evitaţi deplasările cu animale de companie în zone izolate şi deplasările pe timpul nopţii în zonele împădurite; Să solicitaţi sprijinul jandarmilor montani apelând numărul unic de urgenta 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
Atunci când vă dați seama că v-ați rătăcit, nu intrați în panică. Priviți în jur şi comparați ceea ce vedeți cu semnele de pe hartă. Dacă nu reuşiți, sunați la 112 şi cereţi Jandarmeria Montană. Ar putea să nu fie nevoie de o intervenţie de recuperare, ci de un simplu reper pe care jandarmii montani îl pot da.
Jandarmeria Montană atenţionează că principalele evenimente nedorite care au loc în regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat şi aventurării turiştilor în zone pe care nu le cunosc .