Pe perioada primelor 9 luni ale anului 2018, jandarmii montani alături de celelalte structuri județene au participat la 6 acțiuni de salvare-căutare a persoanelor în domeniul montan sau zone greu accesibile, fiind salvate un număr de 20 persoane aflate în dificultate.
În vederea creșterii gradului de siguranță al persoanelor în domeniul montan, personalul unității a inițiat și desfășurat o serie de activități preventive cu grupurile de turiști din stațiunile montane de pe raza județului.
Totodată, a rămas în atenție și a constituit o prioritate perioadele de vacanță ale elevilor în care au fost organizate tabere școlare. Prin campania preventiv –educativă ,,Vacanţa în siguranţă, prioritatea jandarmilor maramureşeni” desfășurată în baza acordului de parteneriat încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş pe timpul vacanţelor, s-a urmărit și transmiterea unor mesaje ale reprezentanţilor celor două instituţii, către copiii aflaţi în tabere de sezon. Dintre acestea amintim : reguli şi măsuri pentru petrecerea vacanţei de vară în limitele legii! Drumeţii supravegheate de jandarmi! E vacanţă, dar prioritatea este respectarea legii!
Întrucât activitățile preventive au fost organizate în zonele / stațiunile montane, discuțiile s-au concentrat în direcția diseminării către de participanți – peste 1.000 elevi și adulți, a informațiilor referitoare la atribuţiile ce revin jandarmilor montani, dotarea specifică Jandarmeriei Montane, modul de executare a principalelor misiuni și a zonelor de responsabilitate ce revin Posturilor Montane de Jandarmi. Totodată, reprezentanţii Jandarmeriei Montane au prezentat şi reguli de conduită în mediul montan şi protejarea acestuia, tehnici esenţiale de supravieţuire în mediul montan, dotarea minimă obligatorie pe un traseu montan, locul recomandat pentru instalarea unei tabere, măsuri luate în cazul muşcăturii de către şerpi veninoşi, precum şi elemente de bază pentru consumarea apei din fântâni şi văi de munte, alte pericole la care se expun pe timpul deplasărilor pe munte. Copiii din tabără au fost instruiţi de către jandarmi cum să acorde primul ajutor şi cum să alarmeze echipele de salvare în caz de nevoie. Cele mai apreciate au fost exerciţiile demonstrative cu câinii de serviciu din dotarea jandarmilor maramureşeni.
Printre activitățile practice, au fost abordate și teme care au vizat : recomandări pentru sezonul estival, prevenirea faptelor de natură contravenţională şi infracţională în rândul elevilor, prevenirea delincvenţei juvenile, Spune nu drogurilor şi violenţei.
Deși activitățile desfășurate au fost orientate preponderent spre prevenirea faptelor antisociale, în cele 9 luni ale anului 2018, pe timpul misiunilor de menţinere a ordinii publice pe traseele turistice şi în staţiunile montane, jandarmii montani au constatat și sancționat încălcările prevederilor legale și de conduită conform competențelor prin 85 avertismente în stațiunile montane, respectiv 144 avertismente pe traseele turistice și aplicarea a 36 sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 20.500 lei. Din totalul sancţiunilor contravenţionale constatate, peste 100 au fost aplicate la Legea nr. 61/1991, republicată, la Legea 54/2012 activități de picnic – 60, la Legea 171/2010 stabilirea contravențiilor silvice – 4, la OUG 23/2008 pescuitul și acvacultura – 5, la OUG 195/2005 protecția mediului – 8, la HG 263 / 2001 exploatarea pârtiilor și traseelor de schi de agrement – 3, la Legea 407/2006 protecția fondului cinegetic – 2.
Ca un aspect pozitiv, în cele 9 luni nu au fost constatate fapte de natură penală.