Organizatorii Jazz in the Park își propun ca, pe parcursul ediției din acest an a festivalului (4-7 iulie 2019), să transforme Parcul Central din Cluj-Napoca nu doar într-o oază a muzicilor bune, ci și într-o galerie în aer liber a instalațiilor de artă și arhitectură.
În acest sens, artiștii, grupurile artistice, persoanele juridice cu și fără scop patrimonial și care activează în domeniul artei și arhitecturii contemporane sunt invitați să se înscrie, în perioada 21 martie-18 aprilie 2019, la Concursul Art in the Park.
’’Acest concurs este o idee mai veche, cu care am cochetat încă de la primele ediții ale festivalului. Acum, ajunși la ediția a 7-a, reușim să ne punem în aplicare planurile, iar asta ne bucură. Prin acest call sperăm să mobilizăm comunitatea locală de artiști, și nu numai. Nu este un proces tocmai ușor, dar suntem entuziasmați și de-abia așteptăm să prezentăm rezultatul publicului Jazz in the Park’’, a declarat Denisa Dan, project manager Art in the Park.
Instalațiile înscrise în concurs vor trebuie să ofere o soluție artistică pentru activarea unuia dintre următoarele patru spații din parc: poarta de acces în spațiul festivalului (aflată pe la intrarea în parc dinspre Opera Maghiară), lacul, aleea centrală și zona de hamace. Cum tema festivalului din acest an este ’’Time for friends’’, vor fi apreciate instalațiile care se înscriu în această temă și care presupun interacțiune și creează locuri de întâlnire, sunt alcătuite din materiale prietenoase cu mediul și sunt vizibile atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară.
’’La nivel de viziune, Art in the Park împrumută din caracteristicile creatorilor săi într-un domeniu încă tabu la noi: arta contemporană în spații publice. Curajos, deschis pentru experimente, aliniat cu valorile comunității Jazz in the Park, concursul are potențialul de a schimba perspective osificate, de a stârni apetitul publicului pentru instalații de artă, oferind în același timp o arenă pentru creativi – parcul’’, a spus Daniel Popescu, director artistic LightsON Romania și membru în juriul Art in the Park.
Calendarul competiției este
înscrierea în concurs: 21 martie-18 aprilie
anunțarea proiectelor nominalizate în etapa finală: 22 aprilie
jurizare: 23-25 aprilie
anunțarea proiectelor câștigătoare: 26 aprilie
producția instalațiilor: mai-iunie
expunerea instalațiilor: 4-7 iulie 2019 (în cadrul Jazz in the Park)
Suma disponibilă pentru acest proiect este de 45.000 lei (brut), o parte din bani mergând pe costurile de producție ale instalațiilor, iar alta pe onorariile artiștilor.
Juriul care va selecta proiectele înscrise în concurs este format din Denisa Dan (project manager Art in the Park), Sebastian Crucin (TIFF-Unirii Open Air Coordinator), Daniel Popescu (director artistic LightsON Romania), Răzvan Luca (Head of Architecture at Untold Festival) și Alin Vaida (director Jazz in the Park).
Printre criteriile pe baza cărora se va realiza evaluarea proiectelor de către juriu se numără originalitatea abordării artistice, relevanța conceptului pentru tema concursului, fezabilitatea, funcționalitatea instalației și impactul estimat asupra publicului festivalului.
Regulamentul concursului și informații detaliate despre acesta se găsesc pe jazzinthepark.ro/artinthepark. Menționăm că participarea la concursul Art in the Park nu presupune nicio taxă de înscriere.
Jazz in the Park este un festival de jazz contemporan care are loc în Parcul Central din Cluj-Napoca. Fondat în 2013 de către Asociația Fapte, el a devenit foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen, pe scenele lui concertând artiști precum Richard Bona, Bill Laurance, Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra. Pe timpul festivalului, pe lângă concerte în aer liber și jam sessionuri, au loc evenimente pentru comunitate, cu tematici gastronomice, sportive și educative, expoziții și art happeninguri.
Jazz in the Park este un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Primăria Cluj-Napoca.