Jocurile Olimpice de Iarna au inceput.Povestea alba va tine pana in 28 februarie. TVR 1, TVR 2 si TVR HDdedica peste 300 de ore de transmisiuni celui mai important evenimentsportiv al anului 2010. Un eveniment din care fiecare ne vom lua dozavitala de eroism sportiv, de magie alba, ne vom satisface gustul pentrucompetitie si ne vom visa, fiecare, campioni. Pana in 28 februarie, subcupola generoasa a armistitiului olimpic, nu numai razboaie reale nuau voie sa se intample, dar nici macar lupte simbolice, cu ceilalti saucu noi insine, nu am avea voie sa purtam. Lasandu-ne sedusi definitivde frumusetea sporturilor de iarna, de generozitatea campionilor carese reinveteaza iar si iarasi si de poeziadecorurilor de iarna care par, nu-i asa?!, de cele mai multe oridecupate din poveste, macar cat tin jocurile olimpice sa (re)invatamce inseamna sa fim mai buni, facand – din fiecare zi – o competitiepersonala cu propriile limite, intr-un permanent exercitiu deautodepasire…
Peste 60.000 de spectatori la ceremonia de deschidere
Intr-o ceremonie care a durat mai bine de trei ore si la care au asistat aproximativ 60.000 de spectatori, pe arena BC Place Stadium din Vancouver, au inceput Jocurile Olimpice de Iarna 2010. Olimpiada alba a debutat, insa, sub semnul doliului, dat fiind decesul sportivului georgian Norat Kumaritasvili (deces survenit ieri, in timpul antrenamentului la sanie, pe pista de la Whistler). De altfel, ceremonia i-a si fost dedicata georgianului. Guvernatoarea Canadei, Michaelle Jean, a declarat deschise Jocurile Olimpice de Iarna 2010, dupa o ceremonie impresionanta, in care traditiile Canadei s-au impletit cu eternele valori promovate de miscarea olimpica. Presedintele Comitetului Olimpic International, Jacques Rogge, le-a amintit sportivilor ca nu exista celebritate fara responsabilitate, ei reprezentand reale modele pentru tinerii din lumea intreaga, si i-a invitat – totodata – sa satisfaca dorinta de… magie a tuturor iubitorilor sporturilor albe.
12.000 de oameni au purtat torta olimpica
Desigur, ca si la fiecare ceremonie de deschidere a oricarei editii a Jocurilor Olimpice, doua au fost punctele culminante. Primul este aducerea flacarii olimpice pe stadion si aprinderea ei, astfel incat sa lumineze si sa protejeze jocurile olimpice pe toata durata lor. Campionul paralimpic Rick Hansen a intrat cu flacara pe stadion, a predat-o patinatoarei de viteza Katrina LeMay Doan, de la care baschetbalistul Steve Nash a purtat-o mai departe, pana la schioarea Nancy Greene, flacara ajungand mai apoi la hocheistul Wayne Gretzky.
In 22 octombrie 2009, Marea Preoteasa (intruchipata de actrita Maria Nafpliotou) a implorat zeul luminii sa aprinda torta sacra. Intr-o oglinda plasata in preajma templului zeitei Hera, din Olympia (Grecia), au fost captate razele soarelui, de la care s-a aprins flacara olimpica pentru editia 2010 a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver. O ceremonie de circa jumatate de ora, la care a asistat inclusiv presedintele Comitetului Olimpic International, Jacques Rogge. Flacara a avut un drum de 106 zile si a parcurs, pe teritoriul canadian, 45.000 km. 12.000 de oameni au fost purtatori ai tortei.
Armistitiul Olimpic
In cadrul Adunarii Generale ONU din 19 octombrie 2009, in care Comitetul International Olimpic (CIO) a primit statutul de observator al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), a fost adoptat, de asemenea, Armistitiul Olimpic, rezolutie pentru Jocurile Olimpice de Iarna din februarie 2010, de la Vancouver, si Jocurile Paralimpice, ce se vor desfasura in martie 2010, tot la Vancouver. Prin aceasta rezolutie, ONU invita toate statele sale membre sa respecte si sa promoveze pacea inainte, in timpul si dupa desfasurarea Jocurilor, in scopul de a proteja interesele sportivilor si ale sportului in general, dar si de a contribui, prin intermediul sportului, in cautarea de solutii pasnice si diplomatice pentru conflictele din lume. Traditia armistitiului olimpic („pacea sacra”) dateaza inca din timpul Greciei Antice.
La prima editie a Jocurilor Olimpice de Iarna – 258 sportivi, la Vancouver – 2.762
Al doilea moment important al ceremoniei a fost parada celor 2.762 de sportivi organizati in 82 de delegatii din lumea intreaga. La prima editie a Jocurilor Olimpice de Iarna au participat 258 de sportivi din 16 tari, care au concurat la 16 probe sportive. La editia din Vancouver, sportivii se vor intrece in 86 probe sportive, decupate din 15 ramuri sportive.
Ski-cross, feminin si masculin, este singura disciplina noua introdusa in programul Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver, dupa competitia de la Torino, din 2006. Nicio disciplina nu a fost retrasa din program, insa au fost aduse cateva modificari probelor de combinate de schi alpin si nordic. Spectaculoasa si imprevizibila, proba de ski-cross este o cursa cot la cot intre patru schiori pe o coborare sinuoasa si cu obstacole. Incepand din optimi, primii doi care trec linia sunt calificati in turul urmator, pana la finala. Pe de alta parte, probele de combinata nordica, la masculin, au fost modificate.
29 de sportivi reprezinta Romania
Eva Tofalvi, considerata cea mai titrata biatlonista romana din toate timpurile, este sportiva care a purtat tricolorul Romaniei la festivitatea de deschidere a celui mai mare eveniment sportiv al anului 2010. Aceasta editie a Jocurilor Olimpice va marca in palmaresul sportivei din Miercurea Ciuc a patra participare intr-o competitie olimpica, Eva Tofalvi fiind prezenta si la editiile din 1998, 2002 si 2006. Insa cel mai bun rezultat al sportivei il reprezinta locul I obtinut in 2008, in cadrul concursului de Cupa Mondiala de la Hochfilzen, Austria. O delegatie de 29 sportivi romani participa la a 21-a a Jocurilor Olimpice de Iarna. La biatlon (5), schi alpin (3), schi fond (3), bob (6), sanie (9), patinaj artistic (1), patinaj short track (1) si schi – cross (1). Cei 29 de sportivi care vor reprezenta Romania la JO de Iarna de la Vancouver sunt insotiti de 16 antrenori, 5 cadre medicale si 5 oficiali.
Mascotele de la Vancouver – Miga, Quatchi si Sumi
Miga, Quatchi si Sumi – care reprezinta personaje mitologice din regiunea British Columbia – sunt mascotele acestor jocuri olimpice. Miga este un urs mare, care locuieste cu familia lui in ocean, in apropiere de Tofino. Miga este jumatate urs si jumatate balena ucigasa, iar snowboard-ul este sportul de iarna preferat. Quatchi este o creatura misterioasa, Sasquatch, care locuieste in padurile din Canada si, desi iubeste toate sporturile de iarna, el prefera hochei-ul. Cea de-a treia mascota, Sumi, zboara cu aripile unei creaturi legendare, Thunderbird, care poarta o caciula asemanatoare pielii de balena. Sumi reprezinta schiul alpin si este fan al Jocurilor Paralimpice. Miga si Quatchi reprezinta mascotele Jocurile Olimpice, in timp ce Sumi reprezinta mascota Jocurilor Paralimpice, care se vor desfasura tot la Vancouver, dupa incheierea Jocurilor de iarna din Canada.
CITESTE SI:
Sursa: Ramona-Ioana POP